Скорочені строки державної реєстрації речових прав на нерухоме майно

Постановою Кабміну від 8 квітня 2015 року №190 передбачені скорочені строки державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і надання інформації про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно винятково за заявою, форма та вимоги до заповнення якої встановлюються Мін’юстом.
Передбачено наступні строки та плату за держреєстрацію:
1) Державна реєстрація права власності, якщо вона проводиться з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно, та державна реєстрація права власності на підприємство як єдиний майновий комплекс — п’ять робочих днів із моменту реєстрації заяви.
Розмір плати за послугу — в подвійному розмірі адміністративного збору за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.
2) Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно — три робочих дні з моменту реєстрації заяви.
Розмір плати за послугу — в подвійному розмірі адміністративного збору за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно.
3) Державна реєстрація обтяжень — дві години з моменту реєстрації заяви.
Розмір плати за послугу — в розмірі адміністративного збору за державну реєстрацію обтяження.
4) Надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у паперовій формі — одна година з моменту реєстрації заяви.
Розмір плати за послугу — в подвійному розмірі плати, що стягується, згідно із законодавством за надання інформації відповідного виду.
Плата за надання послуг у скорочені строки вноситься додатково до адміністративного збору, плати за отримання витягу з Державного реєстру прав, який видається за результатами державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, плати за отримання інформації з Державного реєстру прав, справляння яких передбачено законодавством.
У разі ненадання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень у скорочені строки з вини державного реєстратора, плата за їх надання у такі строки повертається заявникові.
Л.ЛЕВИЦЬКА, начальник відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно РС Новоград-Волинського МРУЮ