Міська влада добивається скасування мораторію на перевірки, щоб врятувати річку Случ

Тенденція до погіршення якості води в річці Случ спонукала міську раду Новограда-Волинського звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням відмінити мораторій на проведення перевірок суб’єктів господарської діяльності, а саме — виключити з під його дії перевірки у сфері забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення. Про це повідомляє відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради.
Як зазначається у зверненні: «У місті Новограді-Волинському склалася надзвичайна ситуація, а саме — різке погіршення якості води в річці Случ, яка є основним джерелом забезпечення питною водою населення міста. Результатом такого стану води є масова загибель риби та раків у річці на території міста і району».
«Численні звернення міської ради до контролюючих органів, а саме — екологічної інспекції, санітарно-епідеміологічної та ветеринарної служб щодо проведення перевірки, з метою визначення забруднювачів водних ресурсів та притягнення їх до адміністративної відповідальності, не дали позитивних результатів через заборону на проведення перевірок», — аргументують своє звернення до Кабміну у міській владі.
«Введення мораторію згубно впливає на стан навколишнього природного середовища, адже саме мораторій може використовуватись і використовується окремими недобросовісними представниками суб’єктів господарювання всіх форм власності для безконтрольного використання, забруднення природних ресурсів та уникнення відповідальності за порушення вимог природоохоронного законодавства. Така ситуація може призвести до найнегативніших наслідків для довкілля, що викликає велике занепокоєння як у влади, так і у населення міста», — підкреслюється у зверненні.
Водночас міський голова Володимир Загривий звернувся до голови Житомирської облдержадміністрації Сергія Машковського з офіційним листом, у якому пропонується, з метою врятування річок Житомирщини від замулення та забруднення, що веде до втрати їх корисного водного об’єму, провести обласну нараду за участю представників органів влади, науковців, екологів та всіх зацікавлених суб’єктів. А також разом із керівниками суміжних регіонів, міст і районів, зокрема, Хмельницької області ініціювати проведення міжрегіональних нарад із нагальних спільних проблем охорони навколишнього середовища.
У Новограді-Волинському вже було проведено першу міжрегіональну нараду на тему: «Сучасний стан та екологічні проблеми річки Случ». У результаті обговорення актуальних питань екологічного стану водного середовища, представниками міських рад, сільських та селищних рад, керівниками підприємств, що розташовані вздовж річки Случ та її приток, спеціалістами Державної екологічної інспекції та управління водного господарства в Житомирській області, науковцями та всіма зацікавленими і небайдужими представниками громадськості було підписано резолюцію, в якій визначено конкретні заходи екологічного оздоровлення та поліпшення якості води в річці Случ.
За матеріалами міської ради