Хроніка 32/2015

У НОВОГРАДІ ОПЕРАТИВНИКИ ЗАТРИМАЛИ ГРУПУ НАРКОЗБУВАЧІВ
Працівники міліції викрили групу осіб, які на Звягельщині займалися незаконним розповсюдженням наркотичних засобів. Усі троє є обвинуваченими за фактами аналогічних кримінальних правопорушень, учинених раніше. Домашній арешт, обраний судом як міра запобіжного заходу, дозволив продовжити їм кримінальну діяльність.
27 липня у рамках розслідування кримінального провадження у Новограді-Волинському оперативники відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків УМВС Житомирщини затримали трьох жителів райцентру, віком від 26 до 29 років, за незаконне зберігання та збут наркотичних засобів. Факти реалізації були відповідним чином задокументовані.
— Упродовж півроку оперативники зафіксували близько десятка наркозлочинів, учинених цією групою осіб, у тому числі — факти збуту особливо небезпечних наркотиків, — розповів начальник ВБНОН УМВС Житомирщини В’ячеслав Безпрозванний. — Нині встановлено, що наркотичні засоби зберігалися у трьох приватних будинках і реалізовувалися у людних місцях райцентру.
Під час проведення санкціонованих обшуків за місцями проживання затриманих правоохоронці вилучили загалом 1,2 кг рослинної маси, зовні схожої на канабіс, рідину коричневого кольору, схожу на екстракційний та ацетильований опій, та півкілограма макової соломки. За попередніми даними, усі наркоречовини зберігалися затриманими з метою збуту.
28 липня було проведено ще один обшук у гаражі, який використовувався для виготовлення наркотичних засобів. Із приміщення правоохоронці вилучили кустарне обладнання, за допомогою якого виготовлявся наркотовар, шприци з рідиною коричневого кольору, понад 20 набоїв калібру 5,45, а також дрібнокаліберні патрони.
Фігуранти кримінального провадження, відкритого за ч.2 ст.307 Кримінального кодексу України, затримані. Нині вирішується питання про відкриття ще одного кримінального провадження за фактом незаконного зберігання боєприпасів (ст.263 Кримінального кодексу України).
Слід зазначити, що справа відносно молодиків за фактами аналогічних злочинів, учинених ними рік тому, нині вже на стадії судового розгляду. Тоді міліція клопотала про обрання щодо них міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. На час досудового розслідування суд задовольнив клопотання відносно одного з чоловіків, двом іншим визначив домашній арешт.
СИН ОБІКРАВ БАТЬКА
До Новоград-Волинського МВ УМВС звернувся 76-річний житель райцентру із заявою про крадіжку. Пенсіонер повідомив правоохоронцям, що з його квартири зникла банківська картка. З її допомогою зловмисник зняв із банківського рахунку заявника 2000 грн.
У результаті вжитих заходів правоохоронці встановили, що крадіжку вчинив 45-річний син пенсіонера. Чоловік у скоєному зізнався. Йому загрожує покарання від штрафу до арешту або позбавлення волі.
Прес-служба УМВС України в Житомирській області

ЗВЯГЕЛЬЧАНИН ТОРГУВАВ… ІНТИМНИМ ДОЗВІЛЛЯМ СВОЄЇ ЗНАЙОМОЇ
На розгляд суду направлені матеріали кримінального провадження за фактами звідництва з обвинувальним висновком стосовно звягельчанина, який опікувався організацією інтимного дозвілля своєї знайомої.
У ході проведення оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на виявлення і припинення протиправної діяльності у сфері суспільної моралі, міліціонери задокументували неодноразові факти звідництва для надання інтимних послуг за грошову винагороду у м.Новоград-Волинський.
— Наші працівники затримали 41-річного жителя райцентру, який фактично виступав звідником для своєї знайомої. Він підшукував їй «клієнтів» для платного надання послуг інтимного характеру, знайомив і організовував зустрічі, — розповідає начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС Житомирщини Дмитро Підгорний.
Звіднику було офіційно оголошено про підозру у вчиненні злочину, а матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом нині направлено на розгляд суду. За чинним законодавством чоловікові може загрожувати покарання у вигляді накладення штрафних санкцій або обмеження волі строком до 2-х років.
expreszt.com.ua

ЛЮБИТЕЛЬ ВІРТУАЛЬНОЇ «ПОЛУНИЧКИ» ОПИНИВСЯ НА ЛАВІ ПІДСУДНИХ
До суду направлені матеріали кримінального провадження за фактом виготовлення та розповсюдження фотопродукції порнографічного характеру з обвинувальним актом стосовно 48-річного жителя Новоград-Волинського району.
На інтернет-сторінці жителя регіону працівники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, УМВС Житомирщини виявили фотоматеріали, які містили порнографічні елементи. У результаті перевірки правоохоронці встановили особу автора — 48-річного жителя Звягельщини.
Також було з’ясовано, що чоловік самостійно виготовляв фотознімки і розповсюджував їх на власній сторінці веб-сайту у відкритому доступі для інших користувачів. Висновком експертів-мистецтвознавців було підтверджено, що фото містять порнографічний характер.
Любителю віртуальної «полунички» було офіційно оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, а матеріали кримінального провадження з обвинувальним актом нині направлено на розгляд суду. За чинним законодавством чоловікові може загрожувати покарання у вигляді накладення штрафних санкцій, піврічного арешту або обмеження волі строком до трьох років.
Прес-служба УМВС України в Житомирській області

РОЗПОЧАТО ЧОТИРИ КРИМІНАЛЬНІ ПРОВАДЖЕННЯ ЗА УХИЛЕННЯ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЖИТЕЛІВ МІСТА І РАЙОНУ
Слідчим відділенням Новоград-Волинського МВ УМВС України в Житомирській області 3 серпня 2015 року розпочато чотири кримінальні провадження за фактами ухилення жителів міста Новоград-Волинського та району від призову за мобілізацією, тобто, за статтею 336 Кримінального кодексу України. Процесуальне керівництво у них здійснюється Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою. На даний час триває досудове слідство.
Разом із тим, загалом протягом 2014-2015 років правоохоронними органами зареєстровано вісім кримінальних проваджень за фактами вчинення даних злочинів, із них Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою два кримінальні провадження з обвинувальним актом скеровано до суду, за результатами розгляду яких винних осіб притягнуто до кримінальної відповідальності з винесенням обвинувальних вироків.
Доречно нагадати, що санкція даної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.
У подальшому міжрайонною прокуратурою до осіб, які ухиляються від призову за мобілізацією, будуть вживатися заходи, відповідно до чинного законодавства.
В.ЛЕВЧЕНКО, прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури