Отримати субсидію — ще простіше

Відтепер отримати субсидії ще легше, оскільки Кабінет Міністрів України вніс низку змін у порядок оформлення житлових субсидій із метою його спрощення.
Відтак, припиняється декларування громадянами розмірів їхніх доходів. У новій формі декларації не потрібно вказувати конкретну суму доходу за визначений період, а лише його вид (зарплата, пенсія, стипендія тощо) та місце, де цей дохід отримується (місце роботи або навчання, а для пенсіонерів — Пенсійний фонд).
Внаслідок цього спрощення відпадає необхідність штрафувати людей за помилки при заповненні декларацій.
«Немає цифр — немає помилок. Тому ми не будемо застосовувати норму щодо повернення у подвійному розмірі нарахованої субсидії у разі подання документів із недостовірними відомостями. Тому норма про штрафування громадян також вилучається з порядку отримання субсидій», — повідомив міністр соціальної політики Павло Розенко.
Крім того, до сукупного доходу громадян чи домогосподарств для отримання субсидій не зараховуватимуть деякі види доходів. Це — благодійна допомога (від громадських та благодійних організацій), одноразова допомога (яку надають Уряд або органи місцевої влади, наприклад, для людей з особливими потребами, матерям-героїням, одноразова матеріальна допомога з місцевих бюджетів родинам воїнів, загиблих під час АТО, допомога на поховання і т.д.), грошове забезпечення військовослужбовців, які беруть участь в антитерористичній операції.
А сім’ї, рідні яких перебувають на передовій, не вноситимуть до сукупного доходу зарплату, яку отримують їхні батьки, чоловіки або сини, захищаючи Батьківщину. І це також значно розширить права цих родин на отримання субсидії й дасть можливість збільшити її розмір.
Дохід громадянина, родини або домогосподарства братимуть не обов’язково за попередній календарний рік, як раніше, а за бажанням людини — за попередні шість, три, а для пенсіонерів — навіть один місяць. Причина тому — складна економічна ситуація у країні, коли доходи громадян змінюються не в кращий бік. І щоб оперативніше вираховувати розмір субсидії, передбачено можливість надавати відомості за коротший термін.
Врегульовано питання щодо визначення доходу для отримання субсидії фізичних осіб-підприємців. У звітності підприємці першої, другої та третьої груп платників єдиного податку вказували тільки валовий дохід. Він був значним, тож підприємці та їхні сім’ї фактично були позбавлені права на отримання субсидій. Тому постановою встановили для платників єдиного податку першої групи мінімальні доходи, які враховуватимуть у їхній декларації. Для першої групи — це один прожитковий мінімум для працездатних осіб, для другої — два і для третьої — три.
У разі смерті власника житла змінами передбачено призначення субсидій за рішенням комісії на одну із дієздатних осіб, яка на момент смерті власника була в помешканні зареєстрована.
Розширено права місцевих органів влади приймати рішення щодо надання субсидій у спірних питаннях. Адже буває дуже багато різноманітних питань, вирішення кожного з яких у постановах Кабміну неможливе. А органам влади на місцях простіше розібратися, як правильно вчинити у тій чи іншій ситуації. Наприклад, встановити, чи фактично проживає людина у вказаній квартирі або будинку, чи тільки це декларує.
Якщо управління соціального захисту у встановлений законом п’ятиденний термін не отримало від органів влади інформації про кількість зареєстрованих на певній житлоплощі осіб, то субсидію призначатимуть на ту їхню кількість, яку заявник вказав у декларації.
До 1 вересня кожна родина повторно отримає через «Укрпошту» бланки заяви й оновленої декларації, щоб ті, хто ще не оформив субсидію, міг це зробити. Проте працівники відділень соцзахисту повинні приймати і чинні на сьогодні бланки цих документів.
Джерело: http://oda.zt.gov.ua/uvaga!-otrimati-subsidiyu-shhe-prostishe.html