«Мені пощастило, що дерево падало у напрямку від мене…»

«Мені пощастило, що дерево падало у напрямку від мене…»

Постраждалих під час буревію 26 липня могло би бути більше. Таке стверджує 80-річний житель Новограда Петро Логвінович, якого буря того недільного вечора запопала у Парку культури та відпочинку.
— Так лийнуло, що я ледве не миттю змок, але все ж побіг до того каштану, щоб сховатися, — розповів Петро Логвінович. — Підбігаю, а дерево почало падати, на щастя, у напрямку від мене. Каштан упав і розтрощив порожню лавку. А якби він падав у інший бік, то втекти не встигав не тільки я, а ще й п’ятеро чи шестеро людей, котрі поховалися від дощу у торгових наметах.
Нагадаємо, що того дня у Новограді завершували відзначати «Лесині джерела». Тож, оскільки вечоріло, то більшість торгових яток уже позбиралися. Але, як свідчить пенсіонер, не всі.
Дещо відійшовши від шоку, чоловік вирішив обійти міські організації, щоби з’ясувати, чи є хтось відповідальний за виявлення аварійних дерев та їх вчасне зрізання. Відповіддю, яку він отримав у міській раді, з його слів, залишився не вельми задоволеним, тому й прийшов до редакції.
— Мені здається, що дерева треба перевіряти. Особливо у парку. Як гадаєте? — на завершення розмови зауважив чоловік.
Ми зі свого боку зателефонувати в управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради, аби отримати коментар щодо цієї ситуації.
Як нам пояснили, при міській раді є комісія, до складу якої входять, зокрема, представник міської ради, лісгоспу, екологічної інспекції, при потребі — заявник, яка визначає ступінь аварійності того чи іншого дерева та доцільність його зрізання. Наразі є перелік дерев (близько 300 одиниць, переважно на територіях, що підвідомчі ОСББ), що потребують зрізання, яке проводиться по мірі наявності коштів.
— Візуально той каштан у парку, про який ведеться мова, виглядав нормальним деревом, був зеленим. Хто ж знав, що всередині він — трухлявий, — пояснили в управлінні ЖКГ.
Також у міській раді не стали заперечувати, що по місту все ще залишається декілька дерев, що розташовані в парках (інших людних місцях), які потребують зрізання, і додали: «Ми ж не можемо все вирізати. Тоді громада буде скаржитися, що знищується озеленення міста…».
Нагадаємо, що під час буревію, який пронісся містом надвечір 26 липня, трагічно загинула на робочому місці 34-річна жінка, чергова по залізничному переїзду.
Олег БРЮХАНОВ
Фото автора