СПОРТИВНИЙ РІВЕНЬ ЗРОСТАЄ — ПЕРЕМОГИ ДАЮТЬСЯ ВАЖЧЕ

СПОРТИВНИЙ РІВЕНЬ ЗРОСТАЄ — ПЕРЕМОГИ ДАЮТЬСЯ ВАЖЧЕ


Всього три роки тому в Житомирській області було створено федерацію кіокушин-карате. Однак вже зараз можна стверджувати, що цей вид спорту швидко вийшов на провідні ролі у Новограді-Волинському. Свідчення тому — сотні людей, які долучилися до занять карате під керівництвом головного тренера, президента обласної федерації кіокушин-карате, Олександра Гордієнка, а також — численні турніри, в яких беруть участь і перемагають новоград-волинські каратисти.
23 листопада вже втретє відбувся відкритий чемпіонат Житомирської області з кіокушин-карате. Як і в попередні роки, місцем його проведення став Новоград-Волинський, спортивна база промислово-економічного технікуму. З кожним роком цей турнір стає дедалі популярнішим, про що свідчить зростання кількості клубів та учасників. Цього разу своїх представників на змагання делегували 15 команд (250 бійців). Потужним легіоном предстала Київська область — приїхали спортсмени із Києва (три клуби), Броварів (два клуби), Ірпеня, Вишгорода, Гостомеля. І це при тому, що в ці самі строки проходив чемпіонат Київської області з цього виду спорту.
Спортивну честь Житомирщини на змаганнях захищали представники Новограда-Волинського, Баранівки й Бердичева. Команди цих міст на правах господарів були найчисленнішими.
На жаль, церемонію відкриття престижного спортивного змагання проігнорували місцеві чиновники. Натомість перед спортсменами та вболівальниками виступили голова технічного комітету української федерації кіокушин-карате Нодарі Цірікашвілі, керівник київського осередку кіокушин-карате Борис Гладкий та від імені організаторів — президент Житомирської обласної федерації кіокушин-карате Олександр Гордієнко. Насамперед, вони привітали спортсменів та відзначили, що тенденція до зростання кількості учасників цього турніру, яка має місце із року в рік, красномовно свідчить, що більшість українських клубів серйозно ставляться до цих змагань, привозять сюди своїх кращих бійців.
Вже перші бої показали, що не лише тренери, а й самі спортсмени налаштувалися на серйозну боротьбу, у якій було все — нокдауни, синці і, навіть, зламаний ніс. Тож, «скучати» не прийшлося нікому, включаючи медперсонал. На відміну від минулорічного турніру, на якому новоград-волинці практично домінували й добилися семи перших місць в особистому заліку, звітні змагання подарували команді господарів лише трьох переможців. Серед дорослих (у категорії до 90 кілограмів) не було рівних звягельчанину Андрію Касянчуку. Ще дві медалі за перші місця — у наймолодших (у категорії 6-7 років) перемог добилися Микита Левкович і Гліб Степанов.
Як не переможцями, так хоча б фіналістами — представники новоград-волинської команди у підсумку завоювали аж 10 других місць. Срібними призерами стали: Антон Сергієнко, Роман Карпішин, Максим Шупрудько, Лілія Ботіна, Христина Пашківська, Богдан Гапончук, Сергій Венгер, Максим Оніщук, Тетяна Дзюбчук та Іван Пилипчук. Останній, до речі, поступився одному із найбільш титулованих спортсменів із числа тих, які брали участь у турнірі. Суперника Івана Пилипчука по фіналу, Олександра Чуприну, зрештою визнали кращим бійцем турніру, за що удостоїли спеціального призу від спонсорів.
Ще п’ятеро новоград-волинців завершили турнір третіми призерами. Це — Катерина Ботіна, Юрій Герасимчук, Андрій Лойко, Павло Сахарук та Артем Майданик, який ще у першому бою зазнав травми, але, попри рекомендації тренерів, подальшу боротьбу не припинив і навіть потрапив до трійки лідерів у своїй категорії.
Також спеціальними призами було відзначено бійців, які продемонстрували кращу техніку. Відзнаку «За волю до перемоги» здобув звягельчанин Рахман Чайковський, який із травмою, отриманою в ході бою, таки довів поєдинок до кінця.
Організатори змагань висловили вдячність спонсорам та всім, хто підтримав проведення цього турніру в Новограді-Волинському. Спортивне свято вдалося, що й підтвердили тренери та представники гостьових команд. А значить, є підстави розраховувати, що й подальші турніри, які пройдуть у нашому місті, збиратимуть кращих спортсменів зі всієї України.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА