НІМЕЦЬКИЙ ГРАНТ УТЕПЛИТЬ НАМ ВІКНА?

НІМЕЦЬКИЙ ГРАНТ УТЕПЛИТЬ НАМ ВІКНА?

\"НІМЕЦЬКИЙПитання енергозбереження сьогодні, як ніколи, актуальне. Особливо гостро воно постає під час, так званих, фінансових криз, коли потрібно вишукувати всі резерви для того, щоб вижити у непростих умовах ринку. І саме про ці проблеми наша розмова із заступником міського голови С.Ю.КОЛОТОВИМ:
— Сергію Юрійовичу, питання енергозбереження в розвинутих європейських країнах піднімається вже давно. Наскільки Європа обігнала Україну у вирішенні цієї проблеми?
— Якщо говорити про це у цифрах, то в Україні енергоза-трати на вироблення умовної одиниці продукції вище у де-кілька разів: від 1,5 до 4. В різних галузях по-різному. А життя вимагає більш рішучих дій. Бо енергоресурси будуть продовжувати дорожчати. І треба інтенсивно шукати шляхів альтернативних джерел енергії та шляхів зменшення енерговитрат. Тільки тоді можна буде відчувати себе конкурентноспроможними на ринку.
— Часто доводиться чути, що навіть у випадку, коли вітчизняна продукція дорожча за імпортну, — і її якість гірша, всеодно потрібно залишатися патріотами і купувати вітчизняне. Але ж і патріотизм має розумні межі, тому це не може бути приводом для того, щоб вітчизняний виробник не розвивався у напрямку впровадження енергозберігаючих технологій?
— Звісно, це без сумніву. А що стосується нашого міста, то ця проблема є актуальною для всіх галузей. Бо якщо у деяких з них навіть і є кращі здобутки у цьому напрямку, то аж ніяк не можна зупинятися на досягнутому — треба рухатися вперед.
— І все ж таки, яке з підприємств найбільш активно впроваджує ці технології у виробництві?
— Великий позитив у цьому плані має ТОВ ВО «Техна», яке лише цього року вклало в модернізацію виробництва близько 3 мільйонів євро. І саме це дозволить їм бути конкурентноспроможними на європейських ринках і не тільки. Новоград-Волинський хлібозавод також вирішує питання модернізації виробництва та реконструкції виробничих приміщень — тут інвестовано 3,5 мільйонів гривень. Варто відмітити і ПП «Меблева фабрика «Мірт», де працює одне з найкращих в Європі меблеве виробництво. ВАТ «Біоветфарм» також має хороші досягнення — там незважаючи на фінансову скруту, інвестовано 1,5 мільйонів власних коштів у реконструкцію виробничих потужностей у напрямку енергозбереження та освоєння іннова-ційної продукції. Певні досягнення в цьому напрямку є також і на інших підприємствах Новограда-Волинського.
— Сергію Юрійовичу, де ще, крім промисловості, є потреба застосовувати енергозберігаючі технології?
— Варто зазначити, що в Україні (зокрема і в Новограді-Волинському) більше 40% енергетичних ресурсів споживається у будівлях. Саме цей сектор і є найактивнішим споживачем енергії, випереджаючи навіть промисловість. І суттєві труднощі у реформуванні ЖКГ України значною мірою пов’язані з низькою енергоефективністю споживання енергії в будівлях.
— Якщо порівняти типову українську квартиру з німецькою, то які можуть бути показники економії енергоресурсів?
— Якщо говорити взагалі, то їх у Німеччині у житлових приміщеннях у декілька разів менше витрачається, ніж у нас. За рахунок сучасних будівельних технологій — утеплені стіни, герметичні вікна, сучасні системи опалення, засоби обліку і т.д.
— А які кроки робить міська влада, щоб це питання інтенсивніше вирішувалося у Новограді-Волинському?
— Міська влада бачить у цьому стратегічний напрямок своєї роботи. Власне, якщо промисловим підприємствам і приватникам ми можемо лише радити — як краще працювати у цьому напрямку, то бюджетну сферу та житловий сектор активно залучаємо саме до впровадження енергозберігаючих технологій.
І маємо вже певні здобутки: нещодавно виграли оголошений урядом Німеччини грант, увійшли до списку переможців, де на рівні України потрапили лише чотири міста: Івано-Франківськ, Чернігів, Миргород і наш Новоград-Волинський.
У рамках впровадження проекту експерти в Німеччині та міжнародні експерти мають надати допомогу нашому місту щодо таких питань:

  1. Розробити довгострокову стратегію щодо поліпшення енергоефективності, у громадських та приватних будівлях.

  2. Розробити короткостроковий та середньостроковий план дій для впровадженя відпрацьованої стратегії.

  3. Безпосереднє впровадження планів дій з енергоефективності на практиці надання конкретної консультативної допомоги по тих чи інших будівлях, розроблення фінансового механізму для залучення енергосервісних компаній (це компанії, що роблять аналіз будинку, і надають консультації щодо впровадження енергозберігаючих технологій).

  4. Створити відділ з енергоефективності при міській раді і провести навчання персоналу.

  5. Налагодити співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями, донорськими та урядовими організаціями щодо надання практичної допомоги у впровадженні заходів з енергоефективності.


Вже відбувся перший установчий семінар. Новоград-волинську делегацію направлено на навчання працівника міськради, який буде займатися безпосередньо організаційними питаннями впровадження проектів енергозберігаючих технологій.
Лариса ГЕМБАРСЬКА