Чи дійсно легко оформити субсидію, як обіцяють урядовці?

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Останім часом з усіх телеканалів лунають заяви Прем’єр-міністра та міністра соцполітики про те, як легко оформити субсидію. Що насправді передбачає законодавство з цього приводу?
Анатолій Т., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
У минулому номері «Звягеля» ми розглянули, хто має право на субсидію, підстави для її призначення та порядок розрахунку. В цьому номері ми продовжуємо розглядати актуальні питання, які стосуються субсидій, та, сподіваюсь, що дана інформація допоможе нашим читачам уникнути величезних рахунків за комунальні послуги взимку.
ДОКУМЕНТИ, ЯКІ НЕОБХІДНІ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ СУБСИДІЇ
Для призначення субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації (орендарі — за місцем проживання):

  • заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, за встановленими формами;

  • довідки про доходи — у випадках призначення субсидії на основі середньомісячного (за три місяці, що передують місяцю), з якого призначається субсидія сукупного доходу осіб, а також у разі зазначення у декларації інших отриманих доходів, інформація про які відсутня у ДФС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування тощо, і відповідно до законодавства не може бути отримана за запитом структурного підрозділу з питань соціального захисту населення.

  • договір найму (оренди) житла (за наявності).


Забороняється вимагати від громадян документи, що не передбачені «Положенням про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. №848.
Громадянин несе відповідальність за подані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення субсидії та на визначення її розміру.
Для нарахування субсидій на запит структурних підрозділів з питань соціального захисту населення у п’ятиденний строк з дня його отримання подаються відомості про:

  • склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб — житлово-експлуатаційними організаціями або іншими органами, що визначені місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; у сільській місцевості — сільськими (селищними) радами; органами самоорганізації населення. У разі неподання на запит структурному підрозділу з питань соціального захисту населення у встановлені терміни відомостей про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб, для призначення субсидії використовуються дані, зазначені у декларації про доходи, і витрати осіб, які звернулися за її призначенням;

  • забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами за формами, затвердженими обласними держадміністраціями, в яких зазначається вартість послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування комунальними послугами в опалювальний і неопалювальний періоди, — житлово-експлуатаційними організаціями, житлово-будівельними (житловими) кооперативами, об’єднаннями співвласників багатоквартирного будинку та організаціями, що надають житлово-комунальні послуги, органами самоорганізації населення;

  • доходи осіб з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків — ДФС у порядку, встановленому Мінсоцполітики та Мінфіном;

  • суми пенсійних виплат осіб, пенсії яким призначені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (крім військовослужбовців строкової служби та членів їх сімей), а також осіб, які отримують пенсії не за місцем реєстрації — Пенсійним фондом України.


Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення мають право робити запити та безоплатно отримувати у строк до 15 календарних днів від ДФС, Державтоінспекції, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, які здійснюють технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна, вищих навчальних закладів, фондів соціального страхування інформацію, необхідну для призначення субсидій та проведення перевірок достовірності даних, отриманих від осіб, які звертаються за призначенням субсидій.
У разі подання зазначених документів у неповному обсязі, субсидія призначається за умови надходження протягом місяця з дня подання (відправлення) заяви усіх необхідних документів.
Рішення про призначення (непризначення) субсидії приймається протягом десяти днів після подання заяви та отримання необхідних відомостей.
СТРОК, НА ЯКИЙ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ СУБСИДІЯ ТА ЇЇ РОЗМІР
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням і розраховується:

  • на опалювальний сезон — з 1 жовтня по 30 квітня;

  • на неопалювальний сезон — з 1 травня по 30 вересня.


Перерахунок субсидії у межах установленого терміну її призначення без звернення громадян здійснюється у разі:

  • зміни цін і тарифів на послуги, на оплату яких призначено субсидію;

  • встановлення Кабінетом Міністрів України нового розміру витрат громадян на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива;

  • внесення змін до законодавства в частині надання окремим категоріям громадян пільг на оплату житлово-комунальних послуг;

  • коли рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради або місцевої держадміністрації встановлено дату початку (закінчення) опалювального періоду, відмінну від дати початку (закінчення) опалювального сезону, на який розраховується субсидія;

  • отримання за запитом уточненої інформації про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, забезпеченість громадян житловою площею та комунальними послугами, доходи осіб;

  • проведення перерахунку розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не у повному обсязі.


Розмір субсидії для відшкодування витрат на оплату за користування житлом/утримання житла, централізоване та індивідуальне опалення (теплопостачання) розраховується, виходячи з фактичного розміру загальної житлової площі, якою користуються мешканці домогосподарства, але не більше встановленої соціальної норми житла (крім випадків призначення субсидії на понаднормову площу житла). Субсидія для відшкодування оплати вартості комунальних послуг (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергії, вивезення твердих, рідких побутових відходів) призначається у розмірі соціальних нормативів користування відповідними комунальними послугами.
Якщо норми споживання комунальних послуг, що затверджені органами місцевого самоврядування або іншими уповноваженими органами, є меншими, ніж соціальні нормативи користування комунальними послугами, для розрахунку субсидій застосовуються:

  • соціальні нормативи користування комунальними послугами (за наявності засобів обліку);

  • норми споживання, затверджені органами місцевого самоврядування або іншими уповноваженими органами (за відсутності засобів обліку).


У ЯКИХ ВИПАДКАХ СУБСИДІЯ НЕ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ
Субсидія не призначається, якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (осіб, які фактично проживають), яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (призначенням субсидії без звернення) здійснив купівлю земельної ділянки, квартири (будинку), автомобіля, транспортного засобу (механізму), будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив послуги з будівництва, ремонту квартири (будинку) або автомобіля, транспортного засобу (механізму), телефонного (в тому числі мобільного) зв’язку, крім житлово-комунальних послуг у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами та медичних послуг, пов’язаних із забезпеченням життєдіяльності, на суму, яка на дату купівлі (оплати) перевищує 50 тис. гривень.