Спорудження меморіалу — пошана від громади на честь загиблих у АТО захисників

Спорудження меморіалу — пошана від громади на честь загиблих у АТО захисників

\"СпорудженняУ День Державного Прапора, — 23 серпня, навпроти інженерного полку відкрили меморіал на честь загиблих воїнів місцевого гарнізону. Ця подія стала знаковою для міста і району, зібравши велику кількість небайдужих людей. Участь у заході взяли представники міської та районної влади, близькі загиблих, військові побратими, городяни та гості міста. Поіменно згадали кожного, чиє прізвище викарбуване на плитах освяченого меморіалу, вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання.
Жодними словами не передати сумні емоції, які вирували на відкритті меморіалу. Промовистіше за будь-які слова говорили згорьовані обличчя матерів, сестер та дружин у чорних хустках, яким ніхто не поверне їх захисників. Душа сповнювалася болем і неможливістю зарадити, коли жінки цілували прізвища воїнів, висічені на граніті. Сльози і квіти того дня рясно встелили меморіал. За офіційними даними, від березня 2014 року, коли почався збройний конфлікт на Сході України, Новоград-Волинщина втратила 143 захисники гарнізону.
— Дорогі батьки і матері, дружини і діти, рідні та близькі загиблих, прийміть душевні співчуття громади та влади, — звернувся до присутніх міський голова Володимир Загривий. — Серед загиблих — ті, котрі жили з нами у місті та районі, тут народилися, вчилися, працювали, будували мирну Україну. Але, виконуючи свій конституційний обов’язок, поклали голови за Україну. Саме їм — патріотам України — присвячений цей меморіал, — мер подякував усім, хто брав участь у його спорудженні.
— Сьогодні для нас дуже важкий день, і дуже важливий, — сказала мати загиблого воїна Світлана Абрамович. — Пам’ять про наших хлопців увіковічена у цьому меморіалі. Дай Бог, щоб вона лишалася навічно у душах, серцях та вчинках усіх нас, усієї України. Спіть спокійно, наші діти, сини, брати… Ми не дамо вас забути.
\"СпорудженняКомандир 12-го окремого полку оперативного забезпечення Микола Борісов подякував батькам воїнів за те, що вони виховали гідних синів. Закликали промовці до того, щоб не шукали ворогів серед своїх, бо «у нас один, найстрашніший ворог — на Сході України, який прагне забрати нашу незалежність, знищити мову, культуру. Наші кращі діти, сини та батьки загинули, ми повинні про них пам’ятати», — сказав помічник народного депутата Микола Іванюк.
— Наше місто стало побратимом із вашим у спільному горі, — виступила волонтерка з Дніпропетровська. — Наше місто, як і ваше, вкривається чорними хустками, а скроні наших батьків так само сивіють… Ви забирали своїх хлопців у останній путь на батьківщину саме з нашого міста. І ми плакали разом з вами, плачемо і сьогодні. Хочу вклонитися батькам, дружинам, матерям, сестрам, усім тим, кому присвячений цей пам’ятник!
Загиблих героїв посмертно відзначили орденами «За мужність» ІІІ ступеня та «Богдана Хмельницького» ІІІ ступеня. Орденом «Звягель» нагородили командира в/ч А3814, полковника Миколу Борісова, головного старшину інженерно-саперного батальйону в/ч А3814, прапорщика Олексія Козловського та заступника командира бойової машини, оператора-навідника механізованого батальйону 30-ї ОМБр, молодшого сержанта Дмитра Блохіна. Також були вручені відзнаки району.
Потому відбувся урочистий марш військових вулицями міста — на честь загиблих побратимів.
Юлія КЛИМЧУК