Стягнення аліментів на повнолітню дитину, яка здобуває освіту

Добрий день редакція газети «Звягель»! Десять років тому я розлучилася з чоловіком, який, згідно з рішенням суду, виплачує аліменти. Нашому сину у цьому місяці виповнюється вісімнадцять років, при цьому він навчається на платній основі у ВНЗі. Чи можу я розраховувати на аліменти на період навчання повнолітнього сина?
Валентина П., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
У відповідності до ст.180 Сімейного кодексу України (далі — СК України), батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Тобто, за загальним правилом, аліменти на дитину виплачуються до досягнення дитиною 18-річного віку. Однак, українським законодавством передбачені випадки, коли батьків можуть зобов’язати сплачувати аліменти на утримання дитини після того, як дитині виповниться 18 років.
ПІДСТАВИ ДЛЯ СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ НА ПОВНОЛІТНІХ
Згідно зі ст.198 СК України, батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.
Стаття 199 СК України, у свою чергу, передбачає обов’язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчання.
Якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання, та у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років — за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.
Право на утримання припиняється у разі припинення навчання.
Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.
Верховний Суд України у постанові Пленуму «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» №3 від 15.05.2006 р., визначив, що обов’язок батьків утримувати дитину, яка продовжує навчання (незалежно від форми навчання) після досягнення 18 років, виникає при одночасній наявності наступних фактів:

  1. вік дитини повинен перевищувати 18 років, але бути менше 23 років;

  2. дитина повинна продовжувати навчатися;

  3. дитина повинна потребувати матеріальної допомоги саме у зв’язку з навчанням;

  4. наявність у батьків матеріальних можливостей надати таку допомогу (тобто батьки повинні бути працездатними і мати дохід, який би дозволив утримувати себе і свою повнолітню дитину).


РОЗМІР АЛІМЕНТІВ НА ПОВНОЛІТНІХ ДІТЕЙ
Суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів. При визначенні розміру аліментів суд враховує:

  1. стан здоров’я та матеріальне становище дитини;

  2. стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;

  3. наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

  4. інші обставини, що мають істотне значення.


Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
При визначенні розміру аліментів з одного з батьків, суд бере до уваги можливість надання утримання другим з батьків, своїми дружиною, чоловіком та повнолітніми дочкою, сином.
Слід врахувати, що рішення суду, за яким на користь дитини стягувалися аліменти до досягнення нею 18 років, не дає права на стягнення аліментів після досягнення дитиною вищевказаного віку. Це означає, що той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання, повинні звертатись до суду з новим позовом про стягнення аліментів на період навчання.