Утеплення будинку зараз — економія в майбутньому

Пам’ятаючи приказку «готуй сани влітку», добрі господарі вже зараз готуються до зими, утеплюючи свої будинку. Цьогоріч це питання стає, як ніколи, актуальним через значне підвищення цін на комунальні тарифи. Про кредитну програму «Ощадний дім» від Ощадбанку розповіла керуюча відділенням, що на вул.Шевченка, 6, — Валентина ПРОКОПЧУК:
— Валентино Іванівно, наскільки сьогодні програма «Ощадний банк» користується популярністю серед населення?
— Вона стає дедалі популярнішою: якщо у червні банк видавав близько 150 кредитів щодня, то у липні — понад 200. Люди зрозуміли вигідність таких кредитів і активно користуються ними.
— А у чому особливість цієї програми?
— Можна не лише залучити кредит та утеплити своє помешкання, заощадивши на комунальних платежах, а й отримати суттєву фінансову підтримку держави, а саме — 20 та 30 % від суми кредиту, залученого на придбання негазових котлів та енергоефективного обладнання та/або матеріалів — для фізичних осіб та 40 % кредиту на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів — для ОСББ.
— Скільки клієнтів вже отримали відшкодування за цими кредитами?
— 2 тисячі 578 чоловік. Сума компенсації загалом перевищує 8,7 мільйонів гривень.
— На який термін і за якою процентною ставкою надається кредит?
— Для фізичних осіб — на строк до 36 місяців, а для ОСББ — до 60 місяців. Ставка — 25% річних, обов’язковий внесок — 10% від вартості товару. Мінімальна сума кредиту для фізичних осіб — 1тисяча гривень, максимальна — 50 тисяч грн. Сума кредиту для ОСББ становитиме не більше 90% вартості проекту, але не більше — 30 тис. грн. на 1 квартиру у будинку. Скажімо, якщо ви, як фізична особа, бажаєте придбати енергозберігаючий товар на 30 тисяч, то можете отримати кредит в Ощадбанку на суму 27 тис. грн. При цьому держава бере на себе 8,1 тис. грн. відшкодування. Звертаємо увагу наших клієнтів на те, що держава компенсує лише придбання матеріалів та обладнання. З їх переліком можна ознайомитись на сайті банку http://www.oschadbank.ua. Робота до цього переліку не входить, проте вона може бути виконана за рахунок кредитних коштів.
Як стверджують експерти, тільки зовнішнє утеплення фасаду будівлі дає економію тепла мінімум у 30%, а заміна вікон допоможе підвищити температуру у квартирі на 4-5 градусів. Встановлення лічильників води, електрики, газу та опалення зумовить зниження суми в квитанціях на 30-50%. Тож, вочевидь, утеплення будинку зараз — це значна економія в майбутньому. Оскільки до закінчення поточного бюджетного року залишилось зовсім небагато, радимо не гаяти час і звертатись до Ощадбанку. Наші адреси: Новоград-Волинський, вул.Шевченка, 6 (тел.: 5-25-10, 5-51-62, (067) 412-27-91) та вул.Шевченка, 37/2 (тел.: 5-25-15, (063)920-28-44).
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК