«Політичний заповіт» для наступників підготував міський голова Володимир Загривий та його команда

(Продовження. Початок у №34 від 21.08.15 р.)

Всього немає потреби перераховувати, бо усе всім відомо. Загалом, наше місто сьогодні — це вже «лакомка»: нормальне, компактне, абсолютно кероване, з гарною перспективою містечко. Але потребує подальших напружених зусиль усіх наступних владних команд (бо лише на 2 роки буде обрана у жовтні цього року). Дуже багато ще треба зробити і хотілося б нам, на це є об’єктивні і суб’єктивні обставини, які були і завжди будуть.
На жаль, багато не змогли, не встигли, не зуміли. Усе впиралося у кошти, яких завжди не вистачає; в кадри, які мають свої (хто які) можливості, здібності, бажання тощо. Разом з тим, я по максимуму їх стимулював, закликав, заохочував, примушував. І все ж — результат позитивний.
Скромно чи ні, але, як міський голова, практично усі свої обіцянки, які давав на виборах п’ять років тому, я не лише виконав, але й суттєво доповнив додатковими добрими справами. Наприклад, усі в’їзні дороги до міста були вічно потрощені, а сьогодні — приємно дивитися і їхати (це 24 млн. грн. державних коштів). У мене не було в планах реконструювати зовнішнє освітлення вулиць міста (бо це величезні кошти — три тисячі ліхтарів), але завдяки народному депутату України Юрію Благодирю, ми зуміли ввійти до державної програми з Кіотського протоколу і модернізувати усі електромережі (це 25 млн. грн. державних коштів).
— Які ж ваші очікування від наступників? Особисті плани?
— Я відслужив сповна і, нарешті, збираюсь, як кажуть, на заслужений відпочинок. Звичайно, це умовно, бо доведеться ще працювати на громадських засадах, допомагати, служити людям. Але саме найкращого, доброго, про що говорив вище, я щиро бажаю своєму наступнику, новообраному меру та його команді. І в цьому їм, безсумнівно, сприятиме наш «Політичний заповіт» та конкретні заходи до нього, які ми передамо на сесії нової міської ради. Ось це і є принцип спадкоємності на реальній практиці. Поцікавтесь, таке є ще десь в Україні? Не шукайте, бо немає.
Більше того, особисто буду всіляко допомагати своєму наступнику практично, хто б не був обраний міським головою. Бо по собі знаю, як нелегко адаптуватися у новій ролі, скільки звалиться одночасно проблем, поточних завдань, перспективних намірів.
Тобто, разом з іншими попередніми міськими головами, а нас семеро, будемо і сприяти, і радити, і, якщо прийдеться, то й захищати свого колегу-мера від необгрунтованих нападок, звинувачень тощо. А хто ж захистить, підтримає, підкаже? Бо мастаків вибити з колії, обговорити, зганьбити — чимало, і вони також потребують на свою адресу якогось слова, оцінки дій. Ось і буде це їм також. Аякже, це і буде народження громадянського суспільства у нашому місті. І я, і мої колеги-мери, маємо повне моральне і життєве право для цього, бо пройшли, мабуть, найтяжчі роки незалежної України на чолі громади і знаємо ціну всьому.
— Чи справді маєте на меті створити раду міських голів, і з якою метою?
— Чому б не бути такій структурі? У якості противаги чи балансу у системі «влада-громада», у тому числі — умовним добровільним арбітром, посередником, якщо хочете — мировим суддею, незаангажованим, неупередженим, зацікавленим у конструктивному вирішенні того чи іншого питання. Оце і буде новою архітектурою місцевого самоврядування, алгоритмом спокійного внутрішньоміського розгляду принципово важливих проблем громади. А якщо до цього долучаться лідери громадсько-політичних об’єднань громадян, то ціни не буде такому конструктиву.
Я вдоволений тим, що у наших послідовників будуть інші можливості, які, нарешті, надають місцевому самоврядуванню набагато потужніші бюджетні грошові доходи, передані державою на місця, які дадуть можливість зробити багато добрих справ. А це — дороги, система бюджетних закладів, соціальне забезпечення, медицина, освіта, культура, спорт.
Якщо лаконічно, то така моя позиція, думка. Місто має залишатися спокійним, ніхто і ніщо не повинен «трясти» кадри, колективи, їх керівників, підприємців! Тільки зважено, толерантно, додержуючись балансу інтересів, потреб держави Україна та міської громади, цивілізовано, відкинувши дикунські прийоми, терпеливо, взаєморозуміючи одне одного, — треба і будемо будувати життя. Для цього потрібно обрати потужного міського голову і міську раду! Хай щастить вам, добрі люди!
Особливу вдячність адресую міським депутатам, усім працівникам міської ради та усіх місцевих і державних закладів, місцевим ЗМІ, усім міським громадсько-політичним організаціям та їх лідерам. Дякую всім за багаторічні труди, за співпрацю, розуміння і підтримку. Пробачайте за щось не так зроблене, сказане, не досягнуте. Хай Бог нас усіх береже! З вдячністю і любов’ю, міський голова В.І.Загривий.
Відділ інформації та зв’язків із громадськістю міської ради