Її запросили на чемпіонат світу, а грошей на поїздку — немає

Її запросили на чемпіонат світу, а грошей на поїздку — немає

На урочистостях у столиці відзнаку з рук Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка отримала наша землячка Вікторія Степанюк — 27-річна чемпіонка України з гирьового спорту. Лише троє спортсменів з Житомирської області удостоєні цієї високої урядової нагороди — за внесок молоді у розвиток вітчизняного спорту.
Віта Степанюк з Великого Молодькова — багаторазова чемпіонка України з гирьового спорту та армреслінгу, у її руках важезні гирі здаються повітряними кульками. На чемпіонаті України, що відбувся 15 серпня у Рівному, вона вчергове стала чемпіонкою у своїй ваговій категорії. Почесне звання приніс дівчині найвищий результат — 116 підйомів гирі вагою 24 кг!
Як розповів тренер Олександр Дідовець, сьогодні в Україні його вихованці немає рівних. Ставши чемпіонкою України, вона отримала запрошення на чемпіонат світу, що у жовтні проходитиме у Ірландії. Але продемонструвати тут свої здобутки і поборотися за перемогу спортсменка не може — через відсутність грошей на поїздку у сільської родини. Парадокс у тому, що на міжнародних змаганнях Україну дедалі частіше представляють не ті спортсмени, котрі мають найкращі результати, а ті, хто може фінансово це собі дозволити. Колись поїздки чемпіонів фінансувало спортивне міністерство, тепер, кажуть, що немає коштів.
— Настільки високі результати у гирьовому спорті, які демонструє Віта Степанюк, сьогодні у світі (!) має лише спортсменка з Росії, — розповів тренер. — Це єдина реальна її конкурентка на світовому чемпіонаті, де Віта має усі шанси здобути призове місце.
Дівчина з дитинства є інвалідом — вона не чує, але ця вада не зупиняє її на шляху до спортивного Олімпу. Вікторія бере участь у змаганнях серед здорових спортсменів і показує при цьому найвищі результати! Зупиняє лише одне: щоб поїхати на світовий чемпіонат, — потрібно 20 тисяч гривень. Ця сума подвоюється, зважаючи на те, що їхати сама дівчина-інвалід не може і їй потрібен супроводжувач. Тож ціна питання — 40 тисяч. Рівно стільки коштує можливість заявити про Новоград-Волинський на увесь світ. Очевидно, владі та меценатам слід про це замислитись.
Юлія КЛИМЧУК