ТИХІШЕ ЇДЕШ — БАГАТШИМ БУДЕШ

17 листопада 2008 року українські водії вже встигли наректи «чорним» днем. Саме цього дня набув чинності закон, ухвалений Верховною Радою України, відповідно до якого удесятеро й більше разів зросли штрафи за порушення правил дорожнього руху. Від моменту введення в дію нового закону пройшло всього нічого — якихось півтора тижні. Але вже зараз інспектори ДАІ по всій країні (в чому можна пересвідчитися із випусків новин на загальнонаціональних телеканалах) відзначають тенденцію до зменшення кількості порушень на дорогах.
Відтепер нехтування правилами дорожнього руху може коштувати водіям сотень гривень. Приміром, за одне із найбільш поширених порушень — перевищення швидкості більш як на 20 км/год — доведеться викласти від 255 до 340 гривень. А розігнався вище дозволеного на 50 км/год — будь готовим сплатити від 510 до 680 гривень.
Спираючись на інформацію, отриману в інспектора адміністративної практики Новоград-Волинського відділення ДАІ Василя ОПАНАСЮКА, можна зробити висновок, що значно дисциплінованішими стали й місцеві водії. Якщо до введення в дію нового закону інспектори Новоград-Волинського ВДАІ щодня в середньому складали 25-30 протоколів на водіїв-порушників, то після 17 листопада ця цифра впала приблизно до 15. Більше того — на території обслуговування Новоград-Волинського ВДАІ за перший тиждень дії нового закону не зареєстровано жодної дорожньо-транспортної пригоди.
У місцевому відділенні ДАІ також поділилися відомостями щодо загальної кількості порушень на дорогах міста й району, зафіксованих у період із 17 по 24 листопада (окрім автотрас «Київ-Чоп» і «Васьковичі-Шепетівка», що не входять у сферу обслуговування Новоград-Волинського ВДАІ). Протягом цього часу виявлено 106 порушень правил дорожнього руху. Із них — за керування транспортним засобом у нетверезому стані «попалися» 7 водіїв (мінімальне покарання — 2550 гривень або позбавлення права керування на строк від 1 до 3 років), за перевищення швидкості — 5, за порушення правил обгону — 4, за проїзд на заборонний сигнал світлофора — 10, за порушення правил проїзду пішохідних переходів — 10, за порушення правил зупинки й стоянки — 36 водіїв.
Нагадаємо, що разом із величиною штрафів дещо зазнала змін і процедура їхньої сплати. Механізм наразі такий. Упродовж 15 днів порушник повинен не тільки сплатити штраф, а також принести квитанцію, що це підтверджує, у відділення ДАІ за місцем свого проживання. Якщо ж такого не відбудеться, відповідна постанова буде направлена до відділу державної виконавчої служби для примусового виконання покарання. Тоді доведеться сплачувати штраф у подвійному розмірі.
Серед новинок, що прописані в новому законі, не лише величезні штрафи. Неслухняних водіїв за окремі грубі порушення на дорогах можуть чекати й інші види покарання — примусове виконання громадських робіт (на строк від 20 до 60 годин) або адмінарешт. Міру такого покарання в кожному конкретному випадку визначатиме суд. Крім того, законом передбачена фіксація порушень спеціальними технічними засобами фото- і кінозйомки, відеозапису, що працюватимуть в автоматичному режимі. При цьому, протокол про адміністративне правопорушення не складається. Постанова про правопорушення виноситься без участі особи, яка притягається до відповідальності. Копії постанови та зафіксованих на фото чи відео матеріалів надсилаються порушникові протягом трьох днів з дня винесення вказаної постанови.
Перші 22 водії з Новограда-Волинського й району вже відчули, що значить бути покараним за новим законом. Саме стільки квитанцій, підтверджуючих оплату штрафу, станом на 26 листопада було у місцевому відділенні ДАІ. Тож, можна припустити, що наступного разу кожен із цих водіїв буде уважнішим за кермом. А це означатиме, що прийняття нового закону таки вплине на безпеку на дорогах.
Олег БРЮХАНОВ