ПІВМІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ — НА ОНОВЛЕННЯ ДІЛЬНИЧНОЇ ЛІКАРНІ

ПІВМІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ — НА ОНОВЛЕННЯ ДІЛЬНИЧНОЇ ЛІКАРНІ

Саме таку суму — майже півмільйона гривень — було затрачено з різних джерел на відновлення приміщення Ярунської дільничної лікарні.
Тож, 25 листопада у селі Ярунь відбулася неординарна подія — урочисте відкриття якісно оновленого приміщення дільничної лікарні. Ця будівля була зведена 1975 року і до 1995 року діяла як хірургічне відділення, а згодом — як терапевтичне відділення на 40 ліжок, і на першому поверсі тут був розміщений денний стаціонар. Ярунська дільнична лікарня обслуговує значну частину Новоград-Волинського району — 9 сільських рад, на території яких проживає понад 10 тисяч жителів.
І цього дня на урочистості зібралося чимало люду, а також завітали поважні гості — голова РДА Микола Іванюк, голова районної ради Віктор Гончарук, представники обласного управління охорони здоров’я, а також колишній головний лікар Ярунської ДЛ Юрій Вайсберг. Варто зазначити, що Юрій Рувимович, наразі головний лікар обласного Центру матері і дитини, за період своєї діяльності (з 1985-1999 рік) робив все можливе для того, щоб відділення лікарні були укомплектовані всім необхідним, проводилися ремонти, штат лікарів та обслуговуючого персоналу не скорочувався, а навпаки — поповнювався. У ті часи діяли дитяче, терапевтичне, хірургічне, дерматологічне та пологове відділення, рентгенкабінет, стоматологічний кабінет, лабораторія, станція швидкої допомоги. Прийом проводили 10 лікарів різних профілів.
На початку 2008 року районною владою прийнято рішення провести реконструкцію стаціонарного відділення на 15 ліжок. Всі ці роботи проводилися за рахунок коштів районного, обласного бюджетів, а також спонсорських внесків.
Про це повідомив у своєму виступі М.О.Іванюк. Микола Олексійович, зокрема, привітав ярунців з такою довгоочікуваною подією і побажав, аби селяни цінували проведену у лікарні роботу. Наголосив і на тому, що це була відремонтована перша дільнична лікарня в районі, а за декілька днів — відбудеться відкриття і Городницької ДЛ. Висловив вдячність депутатам районної ради, які прийняли програму розвитку медицини і виділили кошти на реконструкцію приміщення. М.О.Іванюк побажав селянам, щоб рівень медичних послуг у Яруні їх задовольняв, а медикам — плідної праці.
Голова районної ради Віктор Гончарук зазначив, що відкриття і оновлення Ярунської ДЛ — не буденна подія, а один із проявів політики керівництва району у галузі медицини. Зокрема — максимально сприяти втіленню реформ та новацій в охорону здоров’я. Віктор Васильович повідомив, що на реконструкцію лікарні було витрачено 230 тисяч гривень з районного бюджету, за сприяння депутатів блоку НСНУ та БЮТ з обласного бюджету виділено 100 тисяч гривень, а також залучено 73 тисячі гривень спонсорських коштів.
Все це було зроблено для того, щоб створити нормальні умови для лікування ярунчан, адже Ярунь — це центр для багатьох навколишніх сіл. В.В.Гончарук побажав, щоб зміни на краще в цьому населеному пункті продовжувалися і надалі.
Заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Олександр Михайлович Торбас підкреслив, що він приємно вражений масштабами робіт, які були проведені по Ярунській дільничній лікарні. А також тим, що влада району з неабиякою увагою ставиться до проблем галузі охорони здоров’я, за що висловив щиру вдячність. Залишилася відкритою лише проблема кадрів, яку обласне управління охорони здоров’я допоможе ярунчанам вирішити.
Олександр Михайлович вручив від Житомирського обласного управління охорони здоров’я Ярунському сільському голові Миколі Бовсунівському грамоту за значний внесок у розвиток галузі медицини.
Юрій Рувимович Вайсберг у своєму виступі зазначив, що приємно вражений масштабами тієї роботи, яку провела районна влада. Все це є свідченням того, що керівництво району дійсно переймається проблемами медицини. Бо хоча нині не зовсім здорова ситуація в економіці держави, проте у відновлення приміщення ДЛ вкладені значні кошти. І це має бути авансом з боку влади для ярунчан, які повинні підтримати цей хороший почин і плідно працювати на благо рідного села. Юрій Вайсберг підкреслив — як неабиякий позитив те, що в Яруні багатогалузева медицина — як в невеликих районних центрах. Побажав медикам успіхів, а ярунчанам — здоров’я та добробуту. А ще від себе особисто подарував лікарні діагностичне обладнання.
Головний лікар Новоград-Волинського міськрайТМО Василь Борис у свєму виступі наголосив на тому, що, які б непрості не були часи, а керівництво міськрайТМО ніколи не мало на меті закривати Ярунську дільничну лікарню. Василь Миколайович подякував представникам районної влади за підтримку та попросив їх допомогти закупити для медичного закладу необхідне обладнання.
Головний лікар Ярунської ДЛ Тетяна Крюкова зазначила, що колектив цього медичного закладу має на меті продовжити все те, що досі зробив для лікарні Ю.Р.Вайсберг. Тетяна Петрівна запросила гостей урочисто перерізати стрічку та увійти в оновленне приміщення.
За доброю традицією священик освятив приміщення лікарні, а гості та ярунчани мали можливість належно оцінити всю проведену тут роботу.
Дійсно, нині це оновлене приміщення могло б стати гордістю будь-якого районного центру — тут проведено євроремонт, оснащено сучасними меблями та деяким медичним обладнанням. Палати світлі і просторі, а загалом атмосфера в цій будівлі дійсно — надзвичайно позитивна.
Тож хочеться щиро побажати медикам успіхів в оновленому приміщенні, а ярунчан — привітати з такою довгожданою подією.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА