ХРОНИКА 49/2008

ВІДСИДИТЬ 15 ДІБ
За рішенням суду, адміністративне стягнення у вигляді адміністративного арешту строком на 15 діб отримав місцевий житель Віктор. 6 листопада на пульт чергової частини міськвідділу міліції надійшло телефонне повідомлення від керуючої одного з об’єднань співвласників нашого міста. 45-річний Віктор навідався на своє колишнє місце роботи, звідки звільнився за власним бажанням, добряче напідпитку. Чому саме «гарячим слівцем», гриманням кулаками та пошкодженням майна вирішив поспілкуватися з колегами не збирався. Натомість, він почав лаяти міліціонерів, коли ті приїхали на виклик, та намагався вчинити з ними бійку.
У чинному законодавстві за злісну непокору законному розпорядженню або вимозі працівника міліції передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. Так, стаття 185 Кодексу України про адміністративну відповідальність за подібні дії передбачає накладення штрафу від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців із відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, а в разі, якщо за обставинами справи, з урахуванням особи порушника, застосування цих заходів буде визнано недостатнім, — адміністративний арешт на строк до 15 діб.
Жорсткіші умови покарання передбачені 342-ою статтею Кримінального кодексу України. Частина друга статті — за опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків, члену громадського формування з охорони громадського порядку карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до двох років. А дії, поєднані з примушенням цих осіб шляхом насильства або погрози застосування такого насильства до виконання явно незаконних дій, — караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк від 2 до 5 років.
ЗАЯВИВ НА СЕБЕ
10 листопада до чергової частини міськвідділу зателефонував житель нашого міста та повідомив, що його син влаштував вдома сварку та спричинив йому тілесні ушкодження. Як з’ясувалося, заявник виявився псевдопотерпілим. Микола декілька днів, як повернувся із заробітків з-під Києва. Для дружини та дітей п’яний батько-заробітчанин — не новина. Вкотре, прийшовши додому напідпитку, вирішив довести хто в домі господар. Аби з’ясувати, чи піднімав син руку на батька, дільничний інспектор направив чоловіка на судово-медичну експертизу, від якої останній відмовився. Із заявником проведено профілактичну роботу та притягнуто до відповідальності.
З БАРУ ДО ЛІКАРНІ
9 листопада потрапив 24-річний Сергій. Зі своїм кривдником потерпілий відпочивав за різними столиками та не змогли розминутися у дверях. Від удару в обличчя Сергій впав на землю, де 25-річний Олег завдав йому ще декілька ударів ногою. Задоволений своєю перемогою молодик спокійнісінько повернувся до бару. Свою вину Олег визнає. Згідно з актом СМЕ Сергій отримав легкі тілесні ушкодження (ст.125 КК України «Умисне легке тілесне ушкодження»), тож має право звернутися до суду.
А.ВЛАСЮК, ст.л-нт міліції