КРИМІНОГЕННА СИТУАЦІЯ МОЖЕ ПОГІРШИТИСЯ

Фінансова криза, що не обминула Україну, вже почала негативно позначатися на стані вітчизняної економіки й на добробуті громадян. За словами начальника Новоград-Волинського МВ УМВС полковника міліції В.В.ПРИЛИПКА, правоохоронці не виключають вірогідність того, що дехто зі змушених шукати нові джерела існування, може вдатися до опанування «сумісних професій», що часто суперечать законодавству. Правоохоронцями вже втілюються у життя попереджувальні заходи.
— Шахрайства, пограбування, крадіжки, розбійні напади, незаконний бізнес, спекуляції, звісно, краще не допустити, ніж дочекатися, коли їх жертвами стануть наші громадяни. Окрема тривога — за жителів сільської місцевості, де перекриття територій міліцейськими силами дещо знижене. Дільничні інспектори мають проінструктувати населення так званої глибинки щодо посилення пильності, зокрема, необхідності інформувати про появу невідомих сторонніх людей, підозрілу поведінку інших тощо. Адже посилюватиметься спокуса до пенсій літніх, самотніх громадян, — зазначив Віктор Володимирович.
Кричущим прикладом стали заяви, що надійшли до міліції 27 листопада. 76-річна гр-ка Марія, жителька с.Броницька Гута, стала жертвою бузувіра, який, погрожуючи розправою, викрав у неї майно. Близько 16.00, 24 листопада, 41-річний гр-н Петро, скориставшись тим, що старенька була на подвір’ї, а двері не замкнені, ввірвався до будинку, звідки викрав сокиру, паспорт та гаманець, де було 15 грн. При виході дорогу злодію перегородила бабуся, на що чоловік пригрозив розправитися з нею вкраденою сокирою. О 20.00, того ж таки дня, вже захмелілий, але голодний Петро ввірвався до будинку 82-річної гр-ки Ольги, яка проживає посусідству з гр-кою Марією. Погрожуючи розправою, нелюд забрав у старенької продукти харчування, 5 банок фарби, знову ж таки, сокиру та 3 грн. Вже у відділку міліції чолов’яга розповів, що сокири та фарбу збував за літру оковитої та якусь закуску.
8 листопада на подвір’я гр-ки Галини зайшла жінка циганської національності з пропозицією «продам дешево». Слово за слово, співчуття про наболіле, яке у кожного схоже: не вистачає грошей, тяжко жити — господиня й не помітила, як вони опинилися у будинку, де шахрайка відчула «порчу», і взялася до діла. За свою послугу циганка запросила більше тисячі гривень. Все, що мала жінка, — трохи менше 500 грн. — віддала шахрайці. До міліції зателефонували рідні. Пройдисвітку затримано та притягнуто до відповідальності.
Міліцію непокоїть також поспішність, з якою багато громадян познімали грошові вклади з банківських рахунків. Не варто розраховувати на те, що «мій дім — моя фортеця», тим більше, якщо він не перебуває під охороною. Тож правоохоронці вкотре закликають громадян бути пильними та радять дотримуватися елементарних правил безпеки:

  • не відчиняйте двері, не з’ясувавши, хто саме до вас прийшов;

  • не запрошуйте сторонніх, незнайомих вам людей у квартиру, особливо для розпивання спиртних напоїв;

  • зачиняйте вікна, балкони і кватирки, йдучи з дому;

  • уникайте безлюдних, неосвітлених місць або заздалегідь повідомте своїх рідних і попросіть їх, щоб вони вас зустріли.


А власникам автотранспорту правоохоронці радять обов’язково обладнати автівку сигналізацією, ще краще — встановити різні системи для блокування педалей, дверей, керма тощо. Не забувайте замикати двері машини навіть тоді, коли відходите на одну-дві хвилини. Не залишайте на виду в салоні цінні речі. Ні за яких обставин не можна залишати в авто документи. Якщо з якихось причин не можете лишити авто «ночувати» на стоянці, то хоча б обирайте добре освітлене місце. Ні в якому разі не паркуйте машину у безлюдних місцях.
Не забувайте також навчати своїх дітей заходам безпеки:

  • привчіть дитину завжди говорити, куди вона йде, та вчасно приходити додому (у визначений батьками час);

  • не давайте дітям великі суми грошей, золоті або дорогі речі та привчіть дитину не вихвалятися ними перед іншими дітьми в школі чи на вулиці;

  • не показуйте місця, де ви зберігаєте гроші та цінності.


Дітей важко відучити від звички відчиняти двері відразу після дзвінка, навіть не заглянувши у вічко і, не запитавши, хто за дверима. Не полінуйтеся кілька разів провести інструктаж та проконтролюйте, як дитина засвоїла урок елементарної безпеки.
— Міліція не може взяти на себе виховання дітей, вона втручається тільки тоді, коли дитина на порозі до злочину або вже скоїла його. Цілком закономірно, що батьки бажають зробити життя своїх дітей легшим і кращим, ніж було їхнє. Та вчити потрібно не лише ким бути, а й якими бути, — наголосив Віктор Прилипко.
— Допомогти міліції спрацювати на випередження щодо протидії таким випадкам можуть і повинні самі громадяни, які повинні бити на сполох за найменшою підозрою. Ці слова міністра внутрішніх справ Юрія Луценка варто взяти на озброєння кожному.
Своєчасне надання інформації допоможе працівникам міліції оперативно відреагувати на ваше звернення. Телефони 02; 5-22-25 працюють цілодобово. З мобільного, якщо ви користуєтесь зв’язком оператора МТС: 020, 022; Київстар: 102 (цілодобово, безкоштовно).
А.ВЛАСЮК, ст.л-нт міліції