До Дня фізкультури і спорту звітує спортивна галузь

— Зі словами вдячності і вітання з Днем фізичної культури і спорту України хочу звернутися до усіх фахівців галузі — тренерів, завідуючих кафедр у навчальних закладах міста, вчителів фізичного виховання у загальноосвітніх школах, до ветеранів спорту, меценатів і спонсорів, усіх людей, хто дружить зі спортом.
Спасибі Вам за підтримку, терпіння, віру в те, що прапор міського спорту завжди буде майоріти у лідерах обласного та українського спорту.
Звітуючи перед громадою, доповідаю, що Державна міська програма розвитку фізичної культури та спорту на 2012-2016 роки виконується, і головним показником є рейтинг міських, обласних, всеукраїнських змагань. Урожай балів, які ми зібрали протягом року, складає 685,5 балів. Сюди входять масові заходи, чемпіонати області, всеукраїнські та міжнародні змагання, розряди від 1-го дорослого до Заслуженого майстра спорту. До масових заходів відносяться галузеві змагання, де п’ятий рік поспіль наше місто впевнено посідає І командне місце, а саме — це галузь медицини (керівник — начальник відділу охорони здоров’я Дутчак Любомир Романович). Першими стали працівники галузі культури (керівник — начальник відділу культури Заєць Лариса Вікторівна). Перше місце виборола наша соціальна сфера (керівник — Шутова Лариса Валентинівна), працівники комунальної сфери — ОПТМ (керівник — Тодорович Лариса Михайлівна).
Працівники газового господарства посіли друге командне місце (керівник — Лучицький Ігор Леонідович). Другими стали працівники шляхового господарства (керівник — Скабаров Ігор Олександрович). Третіми — працівники органів місцевого самоврядування. За це слова вдячності потрібно сказати нині покійному Лавренюку Сергію Івановичу.
У фіналі міжгалузевих змагань наше місто вибороло ІІ загальнокомандне місце. Спортсмени з вадами опорно-рухового апарату вибороли п’яте командне місце. Усі галузеві змагання з року в рік очолює і організовує голова ФСТ (фізкультурно-спортивного товариства) «Спартак» Борисюк Віктор Леонідович, за що йому і лунають слова вдячності.
Безпосередньо в обласних змаганнях з олімпійських видів спорту показники наступні: волейбол — 840 очок, бокс — 1298, важка атлетика — 3130, боротьба вільна — 1451, боротьба греко-римська — 530, баскетбол — 120, теніс настільний — 390, футбол — 540. Всього очок — 8299.
Олімпійські види спорту (Всеукраїнські міжнародні змагання): волейбол — 120 очок, легка атлетика — 49, важка атлетика — 41,5, боротьба вільна — 302,5. Всього — 513.
Неолімпійські види спорту (обласні змагання): кікбоксінг версія WAKO — 41, таекван-до версія ITO — 112, карате-до версія WKF — 698, карате-до кіокушинкан — 429, армспорт — 472, пауерліфтинг — 100, гирьовий спорт — 75, шашки — 1464, шахи — 240. Всього — 3415.
Неолімпійські види спорту (Всеукраїнські та міжнародні змагання): карате-до версія WKF — 36,5, карате-до кіокушинкан — 44,5, армспорт — 1150, шашки — 444,5. Всього — 1675,5.
Перший дорослий розряд виконали 14 чоловік, кандидат у майстри спорту — 3 чол., майстер спорту — 1 чол.
За даним рейтингом, балами, очками стоїть щоденна кропітка робота наших тренерів.
На даний час в області працює 65 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (ДЮСШ), ШВСМ (школа вищої спортивної майстерності), спеціалізовані спортивні школи.
Управлінням сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації підведені підсумки роботи ДЮСШ. Досить високе місце в рейтингу посідає Новоград-Волинська ДЮСШ — 5 місце (директор — Заслужений працівник фізичної культури і спорту України Єрмаков Володимир Петрович). Підраховуючи основні головні здобутки за рік, головні показники здобуває наша ДЮСШ. Знову п’ятими по Україні стала наша волейбольна команда (тренер — Заслужений працівник фізичної культури і спорту України Олендер Михайло Юхимович).
Щойно повернувся з Чемпіонату світу з шашок, який проходив у Болгарії, в місті Кранево, вихованець ДЮСШ Гонгальський Олександр, який у досить напруженій боротьбі виборов срібну медаль. Змагання проходили серед спортсменів з вадами (опорно-рухового апарату), тренер — Ішков Віктор Васильович. Також з рук Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка Олександр Гонгальський отримав диплом у номінації «Спортивні досягнення» та грошову нагороду в сумі три тисячі гривень. Громадськість міста також приєднується до привітань і вірить, що ще не раз він порадує нас своїми перемогами.
На кубку України з шашок наш спортсмен, майстер спорту Осадчук Володимир Володимирович, посів 7 місце.
Тренер ДЮСШ з гирьового спорту Прокопчук Лілія Василівна — молодий тренер, але встигла стати другою в чемпіонаті області та п’ятою — на чемпіонаті України, підготувала чемпіонку області Швець Ладу та срібними призерами чемпіонату області стали Боярський Максим, Якимович Віталій, Бабич Анастасія, Гарлика Анастасія, Шкабара Вікторія.
Діти ДЮСШ відпочивали у прикарпатському таборі «Едельвейс» Яремчанського району.
Слова вдячності хочу сказати міській владі в особі міського голови Загривого Володимира Івановича та першому заступнику міського голови Усенку Миколі Григоровичу за підтримку у ремонті спортивної бази ДЮСШ. Відремонтовано роздягальні, душові кабіни, складське приміщення, коридори, маємо гарячу воду, ще ремонт головної спортивної бази, продовжуємо ремонтні роботи в залах ДЮСШ за адресою: вул.Соборності, 7 та вул.Пушкіна, 44. Закінчується ремонт Молодіжного центру. На ремонт спортивної бази буде використано близько півмільйона гривень.
Близько 30 років займається своїм улюбленим видом спорту — карате-до — Корнійчук Петро Петрович. Багато підготовлено спортсменів високого класу, Чемпіонів України, Європи, учасників Чемпіонату світу. Масовість дітей і батьків, які займаються в його клубі, багато молодих тренерів, яких він привів у свій клуб, працюють поряд з ним. А на початку цього року Петро Петрович призначений головним тренером національної збірної з карате-до.
У важкій атлетиці є свої здобутки. Ніколаєнко Олег є рекордсменом України серед молодших кадетів. Вперше на Житомирщині було встановлено три рекорди України — два в ривку і один — в сумі двоборства. Плохотюк Олександр — багаторазовий чемпіон області і призер чемпіонату України. Денис Юрін — багаторазовий чемпіон області, Швець Лада — чемпіонка області. Тренер — Постіженко Валерій Васильович.
Відділення боксу не так давно працює в місті, але масовість, результати, які показують на даний час, вражають: 193 спортсмени виконали масові спортивні розряди, 9 спортсменів — 1-го розряду, 3 кандидати в майстри спорту. Тренер — Нагорнюк Олександр.
Слова подяки хочеться сказати Леоніду Плисаку. Це за його намагань було відкрито відділення боксу в ДЮСШ, проведений відкритий чемпіонат Житомирської області з кікбоксингу серед дітей, юнаків, юніорів та дорослих, і в рейтингову копілку міста принесено велику кількість очок.
За минулий рік в обласному рейтингу спортивних шкіл КДЮСШ (комплексна дитячо-юнацька спортивна школа), ФСТ (фізкультурно-спортивне товариство) «Спартак» посіла досить високе 13 місце (директор — Беспалий Анатолій Олександрович). На жаль, затримка заробітної плати майже на 5 місяців змусила переглянути штатність школи і, на невідомий для нас термін, перевести тренерський штат до обласної ДЮСШ.
А чи не гордість, що в нашому місті живе чемпіон світу з армспорту, Заслужений тренер України Данюк Геннадій Дмитрович. Він через усе своє життя несе в маси улюблений вид спорту. Його вихованці є чемпіонами області, України, Європи та світу, а базу, яку вони створили саморуч, добре оцінюють найвибагливіші спортсмени.
Історичні дані стверджують, що 25 років команда міста Новограда-Волинського не вигравала першість області з волейболу, і ось «птаха удачі» в 2015 році упіймано командою волейболістів, яка стала чемпіоном області з волейболу серед дорослих. Слова вдячності говоримо людям, спортсменам, які в надзвичайно гострій боротьбі зуміли вирвати чемпіонство: Музичук Володимир, Валага Олексій, Павлюк Олександр, Павлюк Дмитро, Павленко Олексій, Морозюк Дмитро, Скидан Іван, Демчук Віталій, Бортник Володимир, Романюк Олексій, Цимбалюк Руслан.
Спасибі вам, хлопці. Ваші прізвища назавжди вкарбовані в спортивну історію міста.
У 1994-1995 роках кубок області з футболу вигравали наші футболісти, і ось цілих 20 років наш уболівальник чекав цей трофей. 2015 рік став вдалий для нашої футбольної команди. У фіналі з рахунком 3:1 ми перемогли коростенців на їх полі.
Як важко фінансово утримувати команду, — знають тільки люди, які це роблять. Безпосередньо фінансовий тягар ліг на плечі президента клубу Іванюка Миколи Олексійовича, директора клубу — Гриценка Віталія Зіновійовича. Спасибі вам за вашу роботу від усіх уболівальників нашого міста. Ми віримо нашому капітану — Горбаченку Дмитру, що і в чемпіонаті області, в другому колі, наша команда підніметься на багато щаблів вверх у турнірній таблиці.
Освітянський спорт. З ігрових видів спорту найбільш масовим були змагання з футболу. Серед хлопців — з міні-футболу, серед дівчат — з баскетболу. У міському етапі Всеукраїнських змагань «Старти надій» та «Козацький гарт» традиційно беруть участь усі загальноосвітні навчальні заклади.
Змагання 62-ї спартакіади школярів показали, що вчителі фізичної культури ЗОШ №2, 6, 10 відповідально поставились щодо підготовки учнівських команд у міських змаганнях.
Всього у міському етапі спартакіади взяли участь 890 школярів, що становить 31% від загальної кількості учнів 6-11 класів. У хорошому стані спортивна база є в другій школі (директор — Гарбовська Любов Георгіївна), шостій школі (директор — Кирчун Наталія Миколаївна), четвертій школі (директор — Сільвертюк Валентина Анатоліївна), сьомій школі (директор — Овдіюк Віктор Іванович), десятій школі (директор — Федорчук Володимир Григорович).
Хочу відмітити вихованців ДЮКФП (дитячо-юнацького клубу фізичної підготовки), відділення легкої атлетики (керівник гуртка — Універсал Олександр Якович). Заінчковська Юлія була сьомою в кросі та в бігу на 1000 м, також посіла сьоме місце у змаганнях, що проходили в м.Біла Церква. Марчук Анастасія в складі естафетної команди 4х100 також була сьомою в Кіровограді. Чемпіонами області серед юнаків ставали Ульянов Борис — 200 м, 400 м, Зінчук Іван — 100 м, Бойко Анастасія — 60 м, Ковальковська Анастасія — 3000 м, 2000 м — крос. Найвдаліший виступ в Ульянова Бориса, він став чемпіоном України в естафеті м.Кіровоград.
З якою гордістю ми зараз згадуємо прізвище Блізніченка Андрія. Вихованець ДЮКФП, який грає за дніпропетровське «Дніпро». Тут слова вдячності потрібно сказати батьку Блізніченку Валерію, який до сьогодні захищає ветеранський футбол у нашому місті. Спасибі вам, спортивна родино.
Вдало виступають наші футбольні ветерани. За два тури до закінчення групового турніру наша команда йде на першому місці з надією, що в цьому році станемо чемпіонами області серед ветеранів.
Головою футбольного клубу ветеранів є Сімчук Павло Володимирович. Він є і лікарем команди, який любить свою другу справу і з повагою ставиться до кожного з футболістів. Слова поваги кажу Челядіну Геннадію, Гребенчікову Івану, Лосю Андрію, Скідану Руслану, Вакуленку Ігорю, Блізніченку Валерію та усім ветеранам футболу, які захищають честь нашого спортивного міста.
Хочу привітати зі святом спорту наших студентів та керівників кафедр фізичного виховання, які уже є ветеранами спортивного руху у місті. Це — Живанюк Анатолій, Савчук Володимир, Ігнатюк Василь, Ніколаєнко Сергій.
Увірвалися в спортивну когорту міста хлопці та дівчата, які займаються пауер- ліфтингом. Очолив федерацію капітан та тренер міської команди Вадим Омельчук. Дуже гідно зарекомендувала себе наша команда на чемпіонаті області з жиму лежачи, поступившись у командному заліку тільки команді Житомира.
Чемпіонами області стали Олена Пилипчук, Людмила Сус, Олеся Переходюк, Світлана Перебийнос, Сергій Лейзьо, Денис Котонос.
Також потрібно відмітити успішний виступ трьох наших спортсменів на 25 Чемпіонаті світу з пауерліфтінгу WPA. Чемпіонами світу стали Вадим Омельчук, Назар Сокол, Олена Пилипчук, яка встановила світовий рекорд серед тинейджерів. Наша команда посіла 3 командне місце серед спортивних клубів. У відкритому рейтингу «Гордість міста» у галузі спорту було відмічено:
«Краща спортивна школа» ДЮСШ, директор — Єрмаков Володимир Петрович.
«Спортивна надія»: Ніколаєнко Олег — важка атлетика, тренер — Постіженко Валерій; Корнієнко Микола — теніс настільний, тренер — Майстер Лев; Кащук Олексій — футбол, тренер — Лось Андрій; Стаднік Володимир — вільна боротьба, тренер — Мірзабекян Юрій.
«Краща команда» — волейбол, тренер — Олендер Михайло. «Краще відділення» — важка атлетика, тренер — Постіженко Валерій.
«Кращий спортсмен» з неолімпійського виду спорту карате WKF — Тростенюк Олексій, тренер — Рибачок Вадим.
«Кращий спортсмен» з олімпійського виду спорту Прохор Ольга — боротьба вільна. Тренер — Мельнік Сергій.
«Кращий тренер» з олімпійських видів спорту — Мельнік Сергій.
«Кращий тренер» з не олімпійських видів спорту — Гордієнко Олександр.
У номінації «Сильні духом» — Гонгальський Олександр.
Зі словами вітання хочу звернутись до ветеранів і сказати, що ми вас пам’ятаємо і любимо, бажаємо здоров’я, миру, людської вдачі: Нарольський Олександр, Нікітович Іван, Труш Зінаїда, Тимців Катерина, Серяков Костянтин, Щербаков Геннадій, Беспалий Анатолій, Жовновський Володимир, Неук Василь, Шульгін Валерій, Тарасюк Юрій, Дробот Юрій, Васін Олександр, Стародуб Валентин, Разлічнов Володимир, Гончарук Людмила, Стопичев Олександр, Деменюк Олександр, Трофімець Валентин, Конончук Олександр, Дідовець Олександр, Пукас Леонід, Пукас Віктор, Нарольська Віта, Малов Костянтин, Титяневич Анатолій.
Не можу не згадати меценатів, які допомагають галузі спорту: Газаров Андрій, Рибінський Володимир, Тарасюк Юрій, Сербін Петро, Нусбаум Степан, Ружицький Геннадій, Іванюк Микола, Шавловський Микола, Гаврилюк Василь.
На засіданні управління сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту на кандидатуру Дідовця Олександра Миколайовича подано клопотання міському голові про присвоєння тренеру-викладачу з гирьового спорту, ветерану спорту звання «Почесний громадянин міста Новограда-Волинського». За дане клопотання проголосували одноголосно.
Урочистості з нагоди свята відбудуться 11 вересня, о 16 годині, в Малій залі Будинку культури. Тож запрошуємо усіх, хто любить фізичну культуру і спорт, на урочистості.
В.ГАММА, начальник управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту, почесний працівник культури і спорту України, майстер спорту