Як виховати успішну особистість

Усі батьки бажають бачити своїх дітей успішними. І прикладають до цього великі зусилля. Але чомусь не всі діти досягають успіху. У чому секрет і як виховати успішну особистість? Щоб відповісти на ці запитання, потрібно визначити, яка вона — успішна особистість? Це той чи та, які роблять свою справу краще за інших, про таких кажуть — майстер своєї справи; таку особистість цінують, а її працю гарно оплачують. Але, погодьтесь, важко бути успішним і досягнути великої кваліфікації відразу у багатьох сферах діяльності. Тому, нашу мету — виховати успішну особистість — треба конкретизувати, враховуючи уподобання і таланти вашої дитини.
Кожна дитина має свій унікальний талант чи таланти. Якщо ми їх ще не побачили, — це означає тільки те, що ми їх ще не побачили, і нам, батькам, потрібно пильніше спостерігати за дитиною. Кожну людину природа наділила здатністю досягати великих успіхів в улюбленій справі. Дуже часто батьки ставлять перед собою мету виховати успішну особистість. Але, вірно зробивши перший крок, помиляються на другому. Визначають для своєї дитини шлях, яким свого часу не пішли самі, і тепер жалкують про це. Скільки історій про те, як актор чи режисер проявив себе тільки у 40-50 років, а до цього працював у іншій професії. Ці історії ми знаємо, бо дані професії передбачають суспільне визнання. А скільки потенційних вчених, лікарів, учителів, авіаконструкторів стали «посередностями» у іншій професії. Отож поважайте думку своєї дитини, ідіть за її уподобаннями і талантами, довіряйте їй. Пам’ятайте: у наших дітей — свій шлях. Наш обов’язок — підтримати їх на цьому шляху. Саме наша підтримка, любов, віра і повага допоможуть нашим дітям досягати успіхів.
Проте розкритий талант — це тільки одна сторона медалі. Скільки талановитих людей так і не досягли успіху і не отримали визнання за життя... Таланту потрібен характер, вміння бачити свою мету і мати волю для її досягнення. Як виховується характер? Через вирішення задач. А задачі маленької дитини — маленькі, і знаходяться вони у грі і побутових ситуаціях. Ми, батьки, занадто багато речей робимо замість своїх дітей. Ми поспішаємо! Простіше взути свого малюка, ніж чекати, поки дитина зробить це самостійно. Я сама помию посуд, підлогу, поскладаю іграшки — адже моя дитина не зробить все, як слід. Посуд буде жирним, підлога — не достатньо чистою, а іграшки не ідеально посортовані… Погляньте на ситуацію з іншого боку. Як наші діти навчаться бути самостійними і відповідальними, якщо ми не розвиваємо у них ці якості? Як часто ми пропонуємо нашим дітям готові рішення? Коли ми показуємо дітям, як складаються кубики чи конструктор, — ми забираємо у них можливість самостійно знайти рішення. Не вирішуйте задачі замість них, а вчіть їх шукати декілька варіантів рішення, шукати нестандартні рішення для однієї задачі. Навчившись вирішувати самостійно свої маленькі задачі у дитинстві, наші діти навчаться бачити приховані можливості розвитку у бізнесі і житті в майбутньому. Вирішення задач дітьми формує у їх характері самостійність, гнучкість мислення, комунікабельність, відповідальність, дух, волю. А це — саме ті складові характеру, які допомагають таланту досягнути успіху.
У цій статті ми лише даємо простір для роздумів на тему, як виховати у наших дітях успішну особистість. Шлях цей — довгий і складний. Довгий, бо потребує часу, терпіння і любові. Складний, бо складається з тисячі кроків. Ми пропонуємо вам свій досвід і підтримку у цій нелегкій справі. У кожному наступному випуску «Парад порад» ми робитимо крок за кроком разом із вами, розкриваючи нові грані успішності дитини і шляхи їх розвитку.
Віра ЯЦКО-СТРІЛЕЦЬ, директор Центру раннього розвитку дитини «Берегиня»