Єврейський Новий рік та інші осінні свята

Золота осінь багата на єврейські свята. У цьому році канун Рош-а-Шана (єврейський Новий рік) випав на 13 вересня, а саме свято проходило два дні — 14 і 15 вересня. Це — як один довгий день. Так починається 5776 рік за єврейським календарем. Відлік іде від утворення світу. Рош-а-Шана — голова року. Прийнято трубити в шофар — ріг барана — це символізує початок року, збір врожаю. Під час трапези мають бути яблука з медом: на врожай року, а мед — щоб рік був солодким. У цей день Бог визначає життя людини на весь наступний рік.
А потім, 22 вересня, канун Йом-Кіпур, а 23 вересня — сам Йом-Кіпур — судний день. Це — найсвятіший день у єврейському календарі. Цей день євреї проводять у молитвах, постять. Це — великий піст, єдиний день у році, коли Всевишній пробачає усі людські гріхи. У Йом-Кіпур прийнято трубити в шофар.
А далі, 27 вересня, канун Сукота, саме свято триває 7 днів, починаючи з 28 вересня. Це — свято шалашів, у яких жили євреї, коли Мойсей водив їх 40 років по Синайській пустелі. Кожен єврей повинен хоч трішки побувати у шалаші і відчути, як наші предки жили в них три тисячі років тому. Прийнято тримати в руках 4 рослини: гілку пальми, мірта, верби і плід строга, говорити благословіння. Цей букет — символ єдності єврейського народу. Тож, із осінніми єврейськими святами вас!
Л.МАЙСТЕР, голова міського товариства єврейської культури «Відродження»