Кабмін дозволив продавати скраплений газ на спецаукціонах: 50-літровий балон коштуватиме 300 гривень

Кабінет Міністрів України нарешті затвердив новий механізм розрахунку ціни на скраплений газ для населення. Про це стало відомо 31 серпня. Відповідно до Постанови, початкова ціна 50-літрового балону зі скрапленим газом становитиме 300-310 гривень. Перший після майже п’ятимісячної перерви аукціон із продажу скрапленого газу, як повідомляють у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, проведуть 10 вересня.
Незважаючи на те, що новий механізм ціноутворення було затверджено ще наприкінці серпня, повідомлення про проведення першого за останніх майже п’ять місяців спеціалізованого аукціону з продажу скрапленого газу на офіційному сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з’явилося лише 3 вересня.
Нова ціна на скраплений газ, відповідно до Постанови КМУ №635 від 19.08.2015 р., розраховується таким чином: середня вартість природного газу для приготування їжі та підігріву води помножується на коефіцієнт, який враховує різницю теплоти згоряння СПБТ (суміш пропана і бутана технічних), і який становить 1,27. Таким чином, нова ціна балону газу на 50 літрів становить 300-310 гривень, що на 40% більше, ніж ціна на такий самий балон із газом до квітня 2015 року.
«Хоча газ і подорожчає, проте ціна буде нижча, ніж на звичайній заправці. Адже, починаючи з квітня цього року, спритні приватні особи продавали 50-літровий балон газу за 340 гривень. Потім ще збільшили ціну. Якщо додати до цієї суми вартість транспортування за власний кошт, то не кожна бабуся зі своєю пенсією може собі таке дозволити. ДП «Пропан» продаватиме скраплений газ за ціною 300 грн. за 50-літровий балон, гарантуючи при цьому споживачам безпеку транспортування, з доставкою безпосередньо до оселі та встановлення балону з газом фахівцем», — зауважив директор ДП «Пропан» Роман Фещенко.
Нагадаємо, що, починаючи з квітня 2015 року, Кабінет Міністрів України тимчасово призупинив проведення спеціалізованих аукціонів із продажу скрапленого газу. Це призвело до того, що майже 175 тисяч споживачів скрапленого газу у Вінницькій області змушені були заповнювати балони на звичайних заправних станціях, порушуючи при цьому правила безпеки, і наражаючи себе та оточуючих на смертельну небезпеку.
Через зупинку аукціонів підприємства, які займаються реалізацією скрапленого газу населенню не тільки у Вінницькій, а й у інших областях України, опинилися на межі закриття. Окрім звільнення людей, зупинка спецпідприємств може призвести до підвищення кількості аварій при користуванні побутовими балонами: починаючи з квітня люди змушені були домовлятися про незаконне заповнення газового балону на АГЗС і ризикувати, самотужки транспортуючи наповнений балон до своїх осель.
Довідка. У Житомирській області — 125,5 тисяч споживачів, які використовують скраплений газ. Переважно — це жителі сіл. Їх обслуговуванням на території області займається ДП «Пропан». Це — спеціалізоване підприємство із реалізації скрапленого газу для потреб населення та для заправки транспорту у своїй мережі АГЗС (автомобільних газозаправних станцій). Підприємство має дозвіл Держгірпромнагляду на ведення відповідної діяльності, технологічну базу, яка необхідна для безпечного наповнення та транспортування балонів зі скрапленим газом. ДП «Пропан» обслуговує також Київську, Вінницьку, Хмельницьку та Рівненську області.