«Вчителько моя, зоре світова!..»

Під такою назвою вийшла нещодавно нова невелика книжка «Присвята його величності — Вчителю» Заслуженого вчителя України Світлани Олексіївни Челядіної.
Зміст цього видання висловлює автор епіграфом — словами давньогрецького філософа Платона: «…Ця посада набагато вагоміша за найвищі посади в державі…».
Численні вислови видатних педагогів, філософів, поетів, письменників, видатних діячів наводить автор, підтверджуючи свої погляди стосовно вимог до Вчителя — людини, обов’язок якої піднести духовний рівень, розвинути в молоді сили і здібності, «піднести молодь до нового способу думання і дій». Акцент робиться і на надзвичайній відповідальності вчителя за долі тих, кого йому довірено. А для того, щоб оволодіти педагогічним мистецтвом, недостатньо любити дітей і свою професію. Треба вчителю бути глибоко творчою і духовно багатою особистістю. Час ставить і нові вимоги: володіння комп’ютерною технікою, знання іноземних мов та ін.
Нове видання Челядіної С.О. — це чудовий і корисний подарунок вчителям, їхнім вихованцям, які подумують: «я б в учителі пішов...» і всім, хто причетний до виховання нових поколінь.
Ж.ВАСИЛЕНКО, педагог-ветеран