У місті розпочато курси бійця-рятувальника

У місті розпочато курси бійця-рятувальника

За умов нестабільної політичної ситуації в Україні та конфлікту на Сході, знання про домедичну допомогу стають важливими для кожного українця. Ось чому колектив медичного коледжу вирішив впроваджувати у місті курс бійця-рятувальника. На стадіоні «Авангард» провели презентацію заходу, запросивши медпрацівників (у тому числі — військових медиків), студентів, рятувальників, правоохоронців та журналістів. Зовсім інший, новий досвід присутні отримали від виступу інструктора з тактичної медицини, рівненчанина Олега Горошенка. Цей молодий чоловік врятував не одне життя поранених бійців на війні, а тепер його мета — ділитися досвідом, якому не навчать на медичних кафедрах.
— Ми запросили Олега Горошенка після презентації курсу бійця-рятувальника для студентів-медиків у Дубному, — розповіла директор медколеджу Олена Солодовник. — Вирішили запровадити цей курс у нашому місті, адже для медиків повсякчас важливо удосконалювати свої фахові уміння, а в нинішній час — особливо. У цьому нас підтримав депутат обласної ради Петро Михайлович Литвин. Він виділив 90 тисяч гривень школам міста для закупівлі спортивного інвентаря та 60 тисяч — на тренажери для медиків. Це — сучасні тренажери-фантоми, які імітують людину. На них кожен може навчитися робити непрямий масаж серця, штучне дихання, серцево-легеневу реанімацію тощо. Невипадково існує правило «золотої години» — саме у час, коли поруч немає фахівців, домедична допомога відіграє першочергову роль у збереженні життя людини, зменшенні інвалідизації. Також нас підтримує депутат, головний лікар міськрайТМО Василь Борис — обладнанням і методичною літературою.
Олег Горошенко є нині тим практичним фахівцем, яких надзвичайно бракувало Україні на початку конфлікту на Сході. У складі добровольчого батальйону він надавав медичну допомогу пораненим на полі бою. Саме на таких пораненнях спеціалізується тактична медицина. І якщо за кордоном, особливо у країнах, які ведуть війни у різних країнах світу, фахівців цього напрямку вистачає, то для нашої країни — це нове явище.
— Усі ми пам’ятаємо ДПЮ у школах, військові кафедри в медуніверситетах, проте нині стало цілком очевидно, що усі ці знання є «мертвими». На війні, з якою стикнулася Україна, не працюють знання про поранення від стрілецької зброї, бо війна — артилерійська. Одна справа, коли у тебе дірка у кінцівці, а інша — коли боку немає. Тому ми стали вивчати досвід поранень у бойових діях. Інструктори з тактичної медицини не навчалися у медичних інтернатурах, часто це є люди взагалі без медичного фаху. Проте їх знання дозволяють надати неоціненну «золоту» допомогу. Як відомо, через втрату крові людина помирає впродовж 3-4-х хвилин, а вже через хвилину втрачає свідомість. Як не розгубитися і що робити? Саме цьому ми навчаємо людей.
Як розповів інструктор, троє з чотирьох бійців помирають на війні від кровотеч у кінцівках. На жаль, серед військовослужбовців нашого гарнізону таких випадків чимало, а цим людям, за словами фахівців, можна було б врятувати життя… Часто причина — у банальній відсутності джгута, який є основою тактичної медицини. Як правильно накладати джгут у бойових умовах на поранені кінцівки, де тримати джгути на амуніції бійця, як встановлювати звуковий контакт з потерпілим, — цими та іншими корисними навиками поділився інструктор із присутніми. Відпрацювати отримані знання охочі мали змогу на подарованих тренежерах-фантомах.
Курс бійця-рятувальника колектив медколеджу планує проводити систематично, для різних категорій населення. Слухачами можуть стати як практикуючі медики та студенти, так і люди різних професій та віку. «Боротися за кожне життя» — під таким девізом медколедж має намір впроваджувати нові знання для городян.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА