Хроніка 11/2021

Хроніка 11/2021

ЗНІЧЕВ’Я ТЕЛЕФОНОМ... «ЗАМІНУВАВ» СТОЛИЧНЕ МЕТРО
За недолугий жарт раніше судимому 25-річному жителю Новоград-Волинського району загрожує від 2 до 6 років ув’язнення.
Близько першої години ночі, 13 березня, на спецлінію «102» зателефонував чоловік, який не назвався, однак повідомив про те, що в м.Києві нібито заміноване метро. Після такої тривожної заяви анонім кинув слухавку й більше на зв’язок не виходив.
Поліцейські належним чином зафіксували відомості та для організації заходів безпеки передали їх столичним колегам. На щастя, повідомлення виявилося хибним, жодної небезпеки для людей виявлено не було.
Водночас правоохоронці працювали над встановленням автора анонімного дзвінка. Стало відомо, що він може перебувати в Новоград-Волинському районі.
Встановити причетного до неправдивого повідомлення вдалося швидко. Спрацювали дільничні офіцери Ємільчинського відділення поліції. У результаті перевірки раніше судимих осіб вийшли на 25-річного жителя одного з сіл Барашівської територіальної громади.
Про молодика відомо, що він декілька днів тому умовно-достроково звільнився з місць позбавлення волі. В умисному здійсненні тривожного повідомлення він зізнався. За його словами, такій «оригінальній розвазі» він навчився в засуджених, з якими разом відбував покарання. Тепер же знічев’я спробував повторити недолугий жарт.
Правоохоронці вилучили телефон чоловіка. Досудове розслідування триває за ч.1 ст.259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності) КК України.
Відповідно до санкції вказаної статті, за подібні протиправні дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком від 2 до 6 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВСТАНОВИЛИ ПРИЧЕТНОГО ДО КРАДІЖКИ З БУДИНКУ ПЕНСІОНЕРКИ
\"Хроніка11 березня поліцейські викрили жителя Новоград-Волинського району в крадіжці майна з оселі. За цим фактом розпочато кримінальне провадження.
До Новоград-Волинського районного відділу поліції звернулася 64-річна жителька с.Таборів із заявою про викрадення майна з її будинку. Правоохоронці з’ясували, що заявниця декілька тижнів не навідувалася до помешкання. Цю обставину, вочевидь, використав потенційний злодій і, принагідно проникнувши до приміщення, виніс звідти низку господарських речей загалом на суму близько 5 тисяч гривень.
Дільничні офіцери поліції встановили, що до правопорушення причетний 32-річний житель с.Кашперівки. Раніше чоловік уже притягувався до кримінальної відповідальності за аналогічні злочини.
Поліцейські виявили та вилучили в нього частину викрадених із чужого обійстя речей. Триває з’ясування всіх обставин у межах кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст.185 (Крадіжка) КК України.
За вчинення протиправного діяння чоловікові може загрожувати позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.
РОЗРАХУВАВСЯ СУВЕНІРНОЮ ДВОХСОТКОЮ
Працівники сектору кримінальної поліції розшукали місцевого жителя, який розрахувався сувенірною купюрою в одному з магазинів міста. Триває досудове розслідування, 44-річному правопорушнику може загрожувати до 3 років обмеження волі.
11 березня до Новоград-Волинського районного відділу поліції надійшло повідомлення від 35-річної місцевої жительки, продавчині магазину, про те, що один із покупців розрахувався в торговельному закладі несправжніми грошима.
На місце події прибула слідчо-оперативна група поліції. Заявниця розповіла, що невідомий чоловік приходив до магазину декілька годин тому та придбав харчові продукти. Згодом цей же покупець знову завітав до магазину, однак продавчиня помітила, що він намагається розрахуватися несправжньою купюрою. Зрозумівши, що його викрито, чоловік утік, а працівниця магазину, перевіривши купюру, якою він розрахувався раніше, зрозуміла, що це — сувенірний папірець. Тож жінка зателефонувала до поліції.
На місці події правоохоронці з’ясували прикмети правопорушника і вже за декілька годин оперативники карного розшуку встановили його особу. 44-річного місцевого жителя розшукали за місцем проживання. Чоловік визнав свою провину та пояснив, що придбав сувеніри в одному з місцевих магазинів.
Розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Чоловікові за його витівку може загрожувати штраф — від 2000 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 200 до 240 годин, або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років.
Новоград-Волинський районний відділ поліції

ПОЛІЦІЯ ЗАКЛИКАЄ БУТИ ВКРАЙ ОБЕРЕЖНИМИ ПІД ЧАС ТОРГІВЛІ В ІНТЕРНЕТ-МЕРЕЖІ
Протягом доби до поліції звернулися двоє жителів області із заявами про шахрайства. У межах досудових розслідувань поліцейські встановлюють осіб, причетних до правопорушень. Разом із тим правоохоронці закликають полісян бути більш обачними, укладаючи угоди купівлі та продажу у віртуальному просторі.
До Житомирського райуправління поліції звернулася 50-річна жителька Романівщини. Заявниця розповіла, днем раніше віддала невідомому електронний музичний інструмент, не отримавши за це обмовлену суму.
Поліцейські з’ясували, що жінка розмістила оголошення про продаж синтезатора на одному з торговельних майданчиків у мережі Інтернет. Згодом знайшовся покупець, який запропонував переказати кошти на її рахунок. Музичний інструмент жінка мала передати товаришу покупця в Житомирі, отримавши відповідне повідомлення про грошовий переказ. Усе відбулося саме так, як сторони домовилися. Однак повідомлення нібито від банку про надходження коштів виявилося несправжнім. Згодом жінка виявила, що її ошукали та грошей на рахунок ніхто не переказував.
А жителька м.Малина відгукнулася на пропозицію, розміщену в соціальній мережі, про придбання дров за вигідною ціною. Жінка переказала 5 тисяч гривень на рахунок, вказаний користувачем. Утім, не отримавши замовлення, звернулася до поліції.
У межах розпочатих кримінальних проваджень за ст.190 (Шахрайство) КК України поліцейські встановлюють осіб, причетних до вказаних злодіянь. Разом із тим правоохоронці закликають громадян бути обачними у фінансових питаннях.
Здійснюючи онлайн-оплату, переконайтесь, що знаходитеся на захищеному сайті саме тієї фінансової установи, яка надає послуги. Не переходьте за невідомими посиланнями, наданими вам незнайомцями, для здійснення переказу коштів.
Уважно читайте повідомлення, що надходять на ваш мобільний, звертайте увагу, чи це дійсно номер банківського сервісу та які саме операції проводяться з вашими коштами. За найменших підозр — телефонуйте на «гарячу лінію» банку та заблокуйте картку.
Намагайтеся не сплачувати наперед за товар, придбаний за допомогою мережі Інтернет. Скористайтеся послугами післяплати, або так званої «захищеної оплати», які пропонують транспортні компанії, торговельні Інтернет-майданчики та фінансові установи.
Не надавайте особистої інформації про номери банківської картки, рахунку, телефону, «прив’язаного до картки», особливо, якщо спілкуєтесь із незнайомим абонентом або даєте оголошення в Інтернет-мережі.
Укладаючи угоду про надання послуг чи придбання товарів, особливо якщо йдеться про значні суми, обов’язково складайте письмовий договір, уважно читайте всі умови, перевіряйте контактні дані, а за потреби — радьтеся з фахівцями.
Будьте уважними, не дайте себе ошукати і не дозволяйте пройдисвітам збагатитися вашим коштом!
ПОЛІЦІЯ З’ЯСОВУЄ ОБСТАВИНИ ДТП ПІД ЖИТОМИРОМ ІЗ ЗАГИБЛИМИ Й ТРАВМОВАНИМИ
\"ХронікаДорожньо-транспортна пригода сталась увечері, 12 березня, поблизу с.Оліївки Житомирського району. Унаслідок лобового зіткнення двох автомобілів 2 людей загинули, ще 2 —
отримали травми різного ступеню тяжкості. Розпочато досудове розслідування.
Дорожня пригода трапилась близько 19:45, на 160-му км автодороги «Виступовичі — Могилів-Подільський», неподалік с.Оліївки. Попередньо встановлено, що водій автомобіля «Skoda Oktavia», 32-річний житель с.Піщанки Житомирського району, рухаючись у бік обласного центру, не впорався з кермуванням, виїхав на смугу зустрічного руху, де сталося лобове зіткнення з автомобілем «Mersedes Vito» під керуванням 23-річного коростенця.
Унаслідок ДТП водій «Skoda» і його 43-річна пасажирка, жителька с. Піщанки, отримали травми, що виявилися несумісними з життям. Ще один пасажир «Skoda», хлопчик 12 років, та 24-річна пасажирка «Mersedes», жителька м.Коростеня, отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості та були ушпиталені до лікарень.
Відомості про пригоду внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.3 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України. У межах кримінального провадження поліцейські з’ясовують обставини та причини, що призвели до ДТП.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДУВАЛИ ПОЖЕЖУ В ПРИМІЩЕННІ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНОЇ БУДІВЛІ
12 березня, о 18:57, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу, що виникла на території цегляної багатофункціональної будівлі в Новограді-Волинському. Про це рятувальників сповістили працівники сусідньої аптеки, які через вікно побачили сильне задимлення.
На місці події бійці ДСНС встановили, що загоряння виникло в будівлі, під спільним дахом якої знаходяться декілька приміщень — магазин, аптека, шиномонтаж та підсобні приміщення, у яких зберігаються дрова та побутові речі. Проведеною розвідкою встановлено, що вогнем було охоплено дерев’яне перекриття над одним із підсобних порожніх приміщень. Крім того, перекриття було утеплене мінеральною ватою, що значно ускладнювало процес гасіння.
Завдяки оперативним діям рятувальників, уже за 5 хв вдалося зупинити поширення вогню та о 19:45 — повністю ліквідувати пожежу. Вогнем знищено 20 кв. м перекриття. Рятувальники запобігли подальшому розповсюдженню полум’я по всій площі будівлі.
Попередня причина займання — коротке замкнення електромережі. Остаточні обставини надзвичайної події встановлюють фахівці.
УДСНС України в Житомирській області