Хроніка 12/2021

Хроніка 12/2021

ЯКЩО НЕЗНАЙОМЦІ ПРОПОНУЮТЬ ВАМ ОБМІНЯТИ СТАРІ ГРОШІ НА НОВІ, — ТЕЛЕФОНУЙТЕ «102»
У Житомирі від ошуканства незнайомки, яка назвалася соціальним працівником, постраждала пенсіонерка. З її будинку під приводом надуманого обміну зразків грошових одиниць шахрайка винесла 70 тисяч гривень.
До Житомирського районного управління поліції надійшла заява від літньої жительки обласного центру про ошуканство.
Як з’ясувалося, близько опівдня 85-річна жінка впустила до своєї оселі незнайомку, яка відрекомендувалася представницею пенсійного фонду. Свій візит вона пояснила нібито допомогою пенсіонерам у фінансових питаннях. Відтак жінка проінформувала стареньку про термінову необхідність обміну грошових купюр, які нібито мають незабаром вийти з обігу. Літня господиня передала пройдисвітці всі наявні збереження. Загальна сума сягнула 70 тисяч гривень.
Незнайомка, «обмінявши» гроші на пакунки нібито з купюрами нових зразків, поспішила розпрощатися.
Коли ж пенсіонерка роздивилася «нову валюту», замість справжніх грошей у пакунках виявила розрізані аркуші чистого паперу.
Описану подію поліцейські кваліфікували як шахрайство (ст.190 ККУ). Вживаються необхідні заходи, щоб встановити особу ошуканки.
Водночас правоохоронці звертаються до громадян: щоб ні ви, ні ваші рідні не постраждали від шахраїв, дотримуйтесь елементарного правила — припиніть довіряти незнайомцям!
Як показує практика, невідомі вам люди, які з’являються на порозі вашого дому або телефонують із раптовими пропозиціями вигідної допомоги, купівлі/продажу, обміну, виграшів тощо, полюють на ваші гроші!
Незнайомці, які перестрічають вас на вулиці із пропозиціями поворожити, зняти порчу, розділити несподівану грошову знахідку тощо, полюють на ваші гроші!
Запам’ятайте самі та перекажіть заходи перестороги своїм рідним. Подбайте про те, щоб із літніми батьками, які проживають окремо, у вас завжди був телефонний зв’язок, і накажіть без вашого відома не впускати до квартир і будинків незнайомих людей, ким би вони не називалися, та не приймати будь-яких рішень із значними фінансовими затратами у вашу відсутність поруч.
СЛІДЧІ ПОЛІЦІЇ ЗАВЕРШИЛИ РОЗСЛІДУВАННЯ ДІЯНЬ НАРКОУГРУПУВАННЯ: ЙОГО ОРГАНІЗАТОР ПОСТАНЕ ПЕРЕД СУДОМ
Обвинувачений більше року переховувався від правоохоронних органів України за кордоном. Однак у співпраці з Інтерполом правоохоронці затримали чоловіка та 1 лютого 2021 екстрадували на батьківщину. 18 березня детективи Слідчого управління ГУНП Житомирщини за процесуального керівництва обласної прокуратури завершили розслідування його діянь, обвинувальний висновок скеровано до суду.
Діяльність злочинного угрупування викрили оперативники Житомирського управління Департаменту внутрішньої безпеки НПУ, які упродовж певного часу документували дії його членів. У 2019 році поліцейські затримали чотирьох учасників злочинної групи. Вони займалися виготовленням та продажем амфетаміну гуртовими партіями на території Житомирської та Вінницької областей.
Під час слідчих дій правоохоронці вилучили чималу кількість наркотиків, прекурсорів, зброю та інші докази протиправної діяльності.
Членам угрупування були вручені підозри за ч.3 ст.307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України. Однак організатор, скориставшись схожістю з рідним братом та використовуючи його документи, у липні 2019 незаконно перетнув кордон України. 50-річного утікача оголосили в міжнародний розшук.
Понад рік йому вдавалося переховуватися від правоохоронних органів, однак за сприяння НЦБ «Інтерпол» у королівстві Данія місце знаходження чоловіка встановили та затримали його.
Після екстрадування до України слідчі Слідчого управління ГУНП Житомирщини змогли звершити досудове розслідування його діянь як організатора наркоугрупування та сформували обвинувачення. Нині воно скероване до суду.
За незаконні наркооборудки затриманому загрожує позбавлення волі на строк від 9 до 12 років із конфіскацією майна.
ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ВБИВСТВО ЧОЛОВІКА ЙОГО СИНОМ
Подія трапилася вночі 18 березня в обласному центрі. Місцевий житель повідомив про смерть свого 63-річного батька, а згодом з’ясувалося, що він сам причетний до його загибелі. Винуватця затримали поліцейські. Триває з’ясування всіх обставин.
О пів на 4 ранку до поліції зателефонував 28-річний житомирянин, який повідомив, що за їх спільним місцем проживання помер батько.
Поліцейським слідчо-оперативної групи Житомирського районного управління, які виїхали за вказаною чоловіком адресою, молодший господар пояснив, що померлий мав хронічні захворювання, а ще міг із кимось поконфліктувати. Тим часом судово-медичні експерти засвідчили, що смерть чоловіка настала внаслідок масивної внутрішньої кровотечі через отримане поранення в спину.
Відомості про подію були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) КК України.
У межах першочергових слідчих дій поліцейські зібрали інформацію, яка вказувала на ймовірну причетність сина до загибелі чоловіка. Попередньо з’ясовано, що увечері 18 березня в будинку відбулася побутова суперечка, у ході якої 28-річний молодик вистрелив у спину батькові зі стартового пістолета.
— Ми вилучили зброю, з якої, ймовірно, були здійснені постріли. Її направлено на експертне дослідження, — розповів начальник Житомирського районного управління поліції Сергій Синявський. — Проводяться інші слідчі дії для встановлення всіх обставин.
Обгрунтовано підозрюваного в тяжкому злочині поліцейські затримали в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України. За чинним законодавством, за позбавлення життя батька чоловікові може загрожувати від 7 до 15 років.
У ДВОХ РАЙОНАХ ЖИТОМИРЩИНИ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВСТАНОВИЛИ ПРИЧЕТНИХ ДО ВИКРАДЕННЯ АВТОМОБІЛІВ
Поліцейські Чуднівського відділення встановили трьох жителів с.Малої Волиці, які викрали автомобіль з ангарного приміщення. А в Довбиші парубки заволоділи ВАЗівкою, залишеною власником на території навчального закладу. В обох випадках керманичі автомобілів залишили ключі в замках запалення, що й допомогло порушникам. Триває з’ясування всіх обставин.
Повідомлення від 38-річного жителя Іванополя надійшло до поліції уранці 18 березня. Чоловік розповів, що у с.Малій Волиці вночі з приміщення майстерні невідомі викрали його автомобіль «Ford Fusion».
Коли поліцейські прибули до місця події, то з’ясували, що транспортний засіб знаходиться там же, де і залишав його власник, однак в іншому положенні та з механічними пошко-
дженнями, тобто уночі хтось користувався ним.
Також поліцейські встановили, що невідомі проникли до приміщення, збивши навісний замок воріт майстерні.
У межах відкритого кримінального провадження розшуківці та слідчі розпочали заходи для встановлення осіб, причетних до незаконного заволодіння автомобілем. У результаті швидко встановили ймовірних порушників — трьох місцевих жителів віком 16, 20 та 21 року.
Цього ж дня до Новоград-Волинського районного відділу поліції звернувся 66-річний житель с.Старого Майдану. Пенсіонер розповів, що вночі була викрадена його ВАЗівка з території навчального закладу, де він підробляє охоронцем.
Поліцейські встановили, що до вчинення кримінального правопорушення причетні кілька парубків. Встановлюється роль кожного з них у вказаному правопорушенні.
Викрадену автівку знайшли неподалік, на щастя для власника, без механічних пошкоджень.
В обох випадках розпочаті досудові розслідування за ч.2 ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) КК України. Законодавством такі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, караються позбавленням волі строком від 5 до 8 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області