Новий світовий рекорд встановив богатир Віктор Прокопенко

Новий світовий рекорд встановив богатир Віктор Прокопенко

Мрія, яку спортсмен виношував цілих три роки, нарешті здійснилася 14 жовтня — у День Захисника України та свято Покрови. Саме до цих важливих свят Віктор Прокопенко приурочив власний рекорд — він протягнув 12 мікроавтобусів на 21,5 метрів! До цього часу рекордна відстань, на яку людина самотужки протягувала 10 (а не 12!) мікроавтобусів, становила 20 метрів. Попередній рекорд належить Олександру Шепелю з Білої Церкви. Новий рекорд звягельського атлета зафіксували представники Національного реєстру рекордів України, а підтримати хлопця прийшли багато городян. Після встановлення рекорду вражені видовищем земляки закидали рекордсмена щирими подяками та компліментами. Тепер діти хочуть бути такими ж сильними, як він, а сам спортсмен не збирається зупинятися на досягнутому.
— Я був впевнений у собі і налаштований на перемогу, бо довго і напружено готувався, — зізнався Віктор. — Інакше, для чого було би збирати людей, представників Книги рекордів? Тягнути спринтери було непросто, особливо на фініші. Я, навіть, думав, що травмував ногу. Та й погано закріплена драбина постійно тягнула мене вбік… Допомогли тренування у Житомирі, спеціальні навантаження. На жодних дієтах я не сидів — навпаки, прагнув набрати вагу.
Цей рекорд — вже третій на рахунку Віктора Прокопенка. До цього він відзначився тим, що у 2012 році тягнув фуру на 50 метрів, потім — дві фури на 25. Свіжий рекорд Віктор присвятив батькам, дружині та захисникам України. Подякував усім, хто його підтримував. Зокрема — водіям, які допомогли із транспортом. За це, жартували городяни, водії ще й «покаталися надурняк». Хтось із винахідливих людей запропонував місцевим перевізникам запросити рекордсмена на роботу — щоб тягав автобуси, які не треба буде заправляти дорогим пальним. Квитки тоді, мовляв, значно подешевшають!
Жарти — жартами, а тепер богатир готуватиметься до нового видовища, адже збирається побити новий світовий рекорд — з перетягування залізничних вагонів: «Два чоловіки тягнули 30 вагонів, а я маю намір самотужки протягнути 20 вагонів вагою 440 тонн. Буду тренуватися!».
— Рекорд — це те, що може зробити одна людина, але не можуть інші, — розповіла керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова. — Кожен рекорд, який ми фіксуємо, є вражаючим. За кожен я переживаю, як за свій власний успіх або поразку. Не усі заявлені рекорди вдається встановити. Найбільше переживаю за дитячі рекорди, бо вони дають дітям силу і переконання йти по життю переможцями. А рекорд Віктора Прокопенка — це технологічно один із найскладніших рекордів, потребує великої концентрації сили та духу. Особливо приємно було спостерігати, як підтримували його люди на останніх метрах. Ось це — найважливіше!
Підтримати вихованця прийшов перший тренер Віктора Прокопенка — Олександр Дідовець. Саме Олександр Миколайович, зізнався спортсмен, надихнув його на встановлення рекордів. Адже гирьовик Дідовець також відомий своїми рекордами — у нього їх п’ять, а у його вихованця — вже три. «Дякую, дядь Сашо!» — потиснув Віктор руку тренеру. А Олександр Дідовець розповів, що не сумнівався у Вікторові: «Цей рекорд зайвий раз доводить, що Новоград-Волинський — помітне спортивне місто не лише на теренах області, а й усієї України».
Юлія КЛИМЧУК