Хроніка 13/2021

ВИКРИЛИ ДИРЕКТОРА ТОВАРИСТВА В ЗЛОВЖИВАННЯХ НА СУМУ БЛИЗЬКО 9 МЛН ГРИВЕНЬ
26 березня слідчі Слідчого управління ГУНП Житомирщини за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в області ДСР НПУ під процесуальним керівництвом прокуратури області завершили розслідування схеми незаконного відчуження заставленого майна. 44-річний директор товариства, що здійснювало свою діяльність у Новоград-Волинському районі, обвинувачений у зловживаннях повноваженнями службової особи та незаконних діях із заставленим майном.
Розслідування проводили слідчі відділу розслідування злочинів у сфері господарської діяльності Слідчого управління ГУНП Житомирщини за ознаками правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1 та ч.1 ст.388 Кримінального кодексу України.
Поліцейські викрили схему незаконного відчуження заставленого майна. Встановлено, що в ході підприємницьких відносин між двома товариствами були укладені біржові угоди, для гарантії виконання яких визначалася застава зерна врожаю 2018 року. Відтак, у якості частини оплати на рахунки підприємства-заставодавця надійшло близько 9 млн гривень у квітні цього ж року.
Улітку-восени 2018 товариством було зібрано на території Новоград-Волинського району Житомирщини та Шепетівського району Хмельниччини врожай озимих пшениці та жита, близько 2,5 тисячі тонн. Зернові мали бути поставлені на відповідні склади, обумовлені в умовах біржової угоди, однак керівник підприємства розпорядився по-іншому. Указаний урожай у грудні 2018 року був проданий третім фірмам. Кошти попередньої оплати в розмірі близько 9 млн гривень не були повернуті, як того вимагали умови договорів, чим державі завдано збитку на вказану суму.
Відтак 44-річний директор товариства з обмеженою відповідальністю, житель Полтавщини, наразі обвинувачений у вчиненні низки кримінальних діянь — ч.2 ст.364-1 (Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми) та ч.1 ст.388 (Незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації) Кримінального кодексу України.
Чоловікові може загрожувати покарання: від значного штрафу до 6-річного ув’язнення.
26 березня обвинувальний акт скеровано до суду.
У ВИХІДНІ ЗВЯГЕЛЬСЬКІ ПРАВООХОРОНЦІ ВИЯВИЛИ ТА ЗАФІКСУВАЛИ 10 ПОРУШЕНЬ КАРАНТИННОГО РЕЖИМУ
Поліцейські склали 3 протоколи за ч.1 ст.44-3 КУпАП (Порушення правил щодо карантину людей) та 7 адміністративних матеріалів за порушення, що передбачають відповідальність за перебування в громадських будівлях та транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, що закривають ніс та рот.
У вихідні рейдові групи, до складу яких входили працівники поліції, представники Держпродспоживслужби та органів місцевого самоврядування здійснили перевірки дотримання власниками розважальних та торговельних закладів, інших установ, а також водіями транспортних засобів встановлених обмежень щодо режиму діяльності.
Правоохоронці роз’яснювали громадянам вимоги карантинних обмежень, контролювали діяльність торговельних точок і транспорту та дотримання «масочного режиму» в громадських місцях.
За ігнорування карантину «вихідного дня» правоохоронці склали протоколи на двох відповідальних осіб закладів торгівлі, адміністрації яких порушили встановлені заборони.
Поліцейські наголошують на дотриманні всіх правил та обмежень в умовах пандемії. Бережіть себе та будьте здорові!
ЗУПИНИЛИ АВТОМОБІЛЬ ІЗ НЕОБЛІКОВАНОЮ ДЕРЕВИНОЮ
Днями в Новоград-Волинському районі поліцейські зупинили автомобіль марки «Renault» із напівпричепом-самоскидом, який перевозив лісоматеріали без належних супровідних документів. Транспортний засіб і деревина вилучені. Розпочато відповідну перевірку.
26 березня, близько 11:00, дільничні офіцери поліції між селами Кленовою та Броницькою Гутою зупинили транспортний засіб для перевірки. У напівпричепі поліцейські виявили березу, об’ємом 21 кубометр. За кермом перебував 20-річний водій, житель с.Прислуча Рівненської області. Документів, які б підтверджували законність деревини, він не надав.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції та зафіксувала всі обставини. Автомобіль та напівпричіп із деревиною поліцейські вилучили.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.246 КК України. Таке правопорушення карається штрафом від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.
Новоград-Волинський відділ поліції

У НОВОГРАДІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗСЛІДУЮТЬ ПОГРАБУВАННЯ ЧОЛОВІКА
Уранці 25 березня на одній із вулиць міста незнайомець відібрав у 45-річного жителя райцентру гроші. Поліцейські встановили особу грабіжника та нині його розшукують. Розпочато досудове розслідування.
Близько 9:45 до Новоград-Волинського райвідділу поліції надійшло повідомлення про вуличне пограбування. На місце події прибула слідчо-оперативна група.
Правоохоронці з’ясували, що 45-річний містянин зранку вирушив до поштового відділення, аби отримати грошову виплату. Дорогою він побачив свого знайомого, який вживав спиртне в компанії невідомого молодика. Він запропонував їх пригостити, обмовившись, що отримав пенсію. Ті погодились, утім, замість товариських посиденьок, добродій був пограбований: незнайомець ударив його по голові та відібрав 1400 гривень.
Поліцейські детально розпитали потерпілого про обставини події та зовнішній вигляд кривдника, зібрали інші свідчення та в результаті встановили, що до вчинення правопорушення може бути причетний 29-річний житель м.Новограда-Волинського.
Оперативники карного розшуку з’ясували, що чоловік покинув місто, сподіваючись уникнути покарання. Його розшукують.
Триває досудове розслідування за ч.2 ст.186 (Грабіж) КК України. Законодавством відкрите викрадення чужого майна, поєднане з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, карається позбавленням волі на строк від 4 до 6 років.
ЖИТЕЛЬКА ЖИТОМИРЩИНИ, ОБВИНУВАЧЕНА У ВЕРБУВАННІ МАЛОЛІТНІХ ДЛЯ ПОРНОЗЙОМОК, ПОСТАНЕ ПЕРЕД СУДОМ
25 березня поліцейські скерували до суду обвинувальний акт відносно 58-річної жінки. Вчинивши протиправні діяння відносно дівчат віком 14-15 років, вона тривалий час переховувалася від органів досудового розслідування. 11 березня розшуківці затримали її в Києві. За скоєні тяжкі злочини їй загрожує до 15 років ув’язнення.
Досудове розслідування здійснювалося слідчими Слідчого управління ГУНП за оперативного супроводу працівників відділу міграційної поліції ГУНП та під процесуальним керівництвом прокуратури області. У межах кримінального провадження було встановлено причетність обвинуваченої до вербування навесні 2016 року кількох жительок м.Овруча для порно фотосесій.
— Жінка була обізнана з матеріальними труднощами в родинах дівчат і використовувала їх уразливий стан та обіцяла гарні заробітки. Водночас спонукала до участі у зйомках. Таким чином троє юначок віком 14-15 років були втягнуті у виготовлення дитячої порнографії, — прокоментував заступник начальника відділу міграційної поліції ГУНП у Житомирській області Анатолій Фурманюк.
Злочинну діяльність фотостудії поліцейські припинили у 2017 році, тоді ж жінці було оголошено про підозру у вчиненні кримінальних діянь, передбачених ч.3 ст.149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. Щоправда, процесуальні дії довелося проводити заочно, оскільки підозрювана переховувалася. Її оголосили в розшук. 11 березня розшуківці кримінальної поліції Житомирщини затримали підозрювану в столиці.
25 березня відповідний обвинувальний акт правоохоронці передали до суду.
Відповідно до законодавства України, за скоєне вербування малолітніх з використанням обману та їх уразливого стану їй може загрожувати позбавлення волі на термін від 8 до 15 років.
ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО В ЗБУТІ ЗБРОЇ
Увечері 28 березня на околиці обласного центру оперативники поліції та УСБУ затримали чоловіка під час продажу зброї. У ході подальших слідчих дій із його оселі правоохоронці вилучили боєприпаси та інші докази протиправної діяльності чоловіка. Триває досудове розслідування.
Спільні заходи оперативників відбувались у межах кримінального провадження за ч.1 ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) КК України під процесуальним керівництвом Житомирської окружної прокуратури.
Близько 18:30, 28 березня, на виїзді з обласного центру правоохоронці задокументували збут двох пістолетів 36-річним житомирянином третій особі.
Зовні зброя схожа на стартові пістолети. Однак, за попередніми висновками фахівців, обидві одиниці мають конструктивні зміни. Тобто, зброя могла бути перероблена під бойову. Вилучені зразки направлені на дослідження до обласного Науково-дослідного експертного криміналістичного центру МВС.
Того ж дня за місцем проживання затриманого поліцейські провели санкціонований обшук. У результаті виявили три десятки патронів калібру 7.62 мм та корпус гранати РГ-42 без запалу, а також інші докази, що можуть свідчить про нелегальні оборудки зі зброєю. Боєприпаси також вилучені та направлені на експертне дослідження.
Обгрунтовано підозрюваний нині під вартою в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України. Усі обставини встановлюються в ході подальшого досудового розслідування.
За чинним законодавством, носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу тягне за собою кримінальну відповідальність та покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.
НА ЗАЛІЗНИЦІ ЗАГИНУЛА 16-РІЧНА ДІВЧИНА ТА ТРАВМУВАВСЯ ЧОЛОВІК
Упродовж двох днів на залізничних коліях області травмувався 36-річний чоловік та загинула 16-річна дівчина. Поліцейські застерігають громадян: переходьте залізничні колії тільки в установлених місцях.
28 березня, близько 23 години, до поліції зателефонував черговий по станції «Бердичів» та повідомив, що на 26-му кілометрі залізничної колії Шепетівка-Козятин потяг збив людину.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група Бердичівського районного відділу поліції. Попередньо встановлено, що 46-річний водій електропотягу сполученням «Шепетівка — Козятин», рухаючись у напрямку ст.Козятин, травмував чоловіка. Він знаходився поблизу залізничних колій, по яких рухався потяг. Потерпілого, 36-річного жителя райцентру, госпіталізували до реанімаційного відділення місцевої лікарні.
За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.276 (Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) КК України.
До Малинського відділення поліції надійшло повідомлення про те, що на залізничному переїзді загинула дівчина.
На місці події поліцейські встановили, що близько 23:00 години на переїзді по вул.Базарній у м.Малині потяг сполученням «Київ — Ковель» смертельно травмував 16-річну жительку Малинської міської територіальної громади.
Слідчі місцевого відділення розпочали досудове розслідування за ч.3 ст.276, у ході якого встановлюють усі причини та обставини події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області