Хроніка 14/2021

Хроніка 14/2021

ОГОЛОСИЛИ ПІДОЗРУ ЖИТЕЛЮ ДОВБИША В КРАДІЖЦІ ЮВЕЛІРНИХ ВИРОБІВ
Поліцейські Новоград-Волинського райвідділу поліції зібрали свідчення причетності 37-річного чоловіка до крадіжки з чужого помешкання. Триває досудове розслідування, йому може загрожувати до 6 років ув’язнення.
На початку березня до Новоград-Волинського районного відділу поліції звернулася 37-річна жителька Довбиша із заявою про викрадення золотих та срібних прикрас із її оселі. Жінка розповіла, що працювала в столиці та не була вдома майже тиждень, тож, ймовірно, саме в цей час злодій заліз в оселю. З шафи зникли ювелірні вироби зі срібла та золота.
Поліцейські з’ясували, що правопорушник потрапив до будинку, вийнявши віконну шибку. У межах досудового розслідування, вони з’ясували, що до вчинення правопорушення причетний 37-річний житель селища.
Попередньо, чоловік був знайомий із сім’єю заявниці та навіть бував у них удома. Знаючи про відсутність господарів та ймовірну наявність цінного майна, вчинив крадіжку. Сума завданих збитків склала понад 63 тисячі гривень.
30 березня слідчі оголосили чоловікові про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 (Крадіжка) КК України. Він визнав свою провину та розповів, що викрадене продав незнайомцю в Житомирі. Поліцейські встановлюють особу покупця та місце знаходження викраденого.
Відповідно до чинного законодавства, крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.
ВСТАНОВИЛИ ПРИЧЕТНИХ ДО КРАДІЖКИ МАЙНА З ВИРОБНИЧОГО ПРИМІЩЕННЯ
29 березня з лісопильні в с.Кленовій Новоград-Волинського району зникли електроприлади та інструменти загальною вартістю понад 48 тисяч гривень. Дільничні офіцери поліції викрили у причетності до крадіжки двох парубків. Викрадене вилучили, триває досудове розслідування.
До Новоград-Волинського районного відділу поліції звернулася 56-річна місцева жителька із заявою про викрадення електроприладів із її виробничого приміщення. На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції, працівники якої зафіксували всі обставини. Як з’ясувалося, правопорушники пошкодили вікно та потрапили всередину будівлі. Окрім електроприладів, із приміщення зникли й інші інструменти на суму понад 48 тисяч гривень.
Поліцейські опитали місцевих жителів та отримали свідчення про ймовірну причетність до події 18-річного місцевого жителя та його 17-річного товариша.
Хлопці визнали свою провину та розповіли, що електроінструменти та інші прилади вони заховали в полі, плануючи згодом продати. Викрадене поліцейські вилучили. Триває з’ясування всіх обставин у межах кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст.185 (Крадіжка) КК України.
Законодавством таке протиправне діяння карається позбавленням волі на строк від 3 до 6 років.
ВИКРИЛИ АВТОМОБІЛЬНОГО ЗЛОДІЯ
30 березня оперативники Новоград-Волинського районного відділу поліції викрили 40-річного місцевого жителя у вчиненні низки крадіжок із транспортних засобів. У межах кримінального провадження триває з’ясування всіх обставин.
До поліції надійшло декілька повідомлень від жителів Новограда-Волинського про крадіжки акумуляторних батарей, магнітол, відеореєстраторів та інших пристроїв із транспортних засобів. Заявники розповідали, що в більшості випадків такі неприємності траплялися вночі.
Працівники сектору кримінальної поліції Новоград-Волинського районного відділу в ході проведених заходів отримали інформацію про ймовірну причетність до вказаних діянь 40-річного місцевого жителя. Попередньо, він уночі обкрадав автівки, залишені господарями на вулицях. Встановлена його причетність до 9 таких фактів. А сума завданих збитків складає близько 50 тисяч гривень.
Чоловік раніше притягувався до кримінальної відповідальності за майнові злочини, а також за зберігання і розповсюдження наркотичних речовин. Він визнав свою провину та розповів, що частину викраденого вже встиг продати. Ще частину чужого майна поліцейські вилучили.
Триває досудове розслідування за ст.185 (Крадіжка) КК України. Законодавством такі протиправні діяння, вчинені повторно, караються арештом на строк від 3 до 6 місяців або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 5 років.
Новоград-Волинський районний відділ поліції

У ПОТОЧНОМУ РОЦІ НА ЖИТОМИРЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЯВИЛИ ПОНАД 800 НЕТВЕРЕЗИХ КЕРМАНИЧІВ
За загальною статистикою правоохоронців, на території Житомирщини за 3 місяці 2021 року виявлено та притягнуто до адміністративної відповідальності 814 водіїв за керування в нетверезому стані (ГРПП — 533 адмінпротоколи, УПП — 261).
За участі нетверезих керманичів у поточному році в області сталися 39 дорожньо-транспортних пригод. На щастя, у більшості випадків обійшлося без жертв, автомобілі зазнали лише механічних пошкоджень. Натомість у 6 дорожніх пригодах, до яких причетні водії напідпитку, цього року травмувалися 7 людей, ще 5 — загинули.
Нагадаємо, уночі 22 березня в м. Коростишеві водій легкового «Volkswagen» із пасажирами на значній швидкості зачепив попутній «Chevrolet» і некерована автівка влетіла під вантажівку, припарковану на узбіччі. Унаслідок пригоди загинули троє людей. Один із пасажирів із травмами опинився в лікарні. У нього за результатами медичного обстеження зафіксовано стан алкогольного сп’яніння в 1,99 проміле. За попередньо зібраними відомостями, загиблі водій і пасажири також вживали спиртне.
Опівночі 29 березня неподалік с.Березівки Житомирського району внаслідок зіткнення іномарки з вантажівкою одна людина загинула, ще одна — зазнала травм. За результатами обстеження, водій легковика, 23-річний молодик, перебував у стані алкогольного сп’яніння.
Поліцейські нагадують про посилення законодавцями відповідальності водіїв за нетверезий стан за кермом транспортних засобів. 17 березня 2021 року вступив у дію Закон України від 16 лютого 2020 року №1231-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху».
Відтепер за керування транспортними засобами особами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, до винної особи може бути застосоване покарання у вигляді штрафу в розмірі 17 тисяч гривень із позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік, а за повторне вчинення правопорушення протягом року — штраф у розмірі 34 тисячі гривень і позбавлення права керування транспортними засобами на строк 3 роки та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого або адміністративний арешт на строк 10 діб із позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.
Якщо ж водій сяде за кермо в стані алкогольного сп’яніння втретє, то за це передбачений штраф у розмірі 51 тисяча гривень, а також позбавлення права на керування транспортним засобом на 10 років із конфіскацією авто. Окрім цього, до особи може бути застосовано адміністративний арешт строком до 15 діб із позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років та з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника.
Притягнути водія до адміністративної відповідальності за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських засобів, що сповільнюють реакцію, можна буде протягом року з моменту вчинення правопорушення. До ухвалення змін цей термін складав 3 місяці.
Також Кримінальний кодекс України доповнено статтею 2861, що передбачає покарання за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років із позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 3 до 5 років.
Якщо потерпілий отримав тяжке тілесне ушкодження, водієві загрожуватиме позбавлення волі на строк від 3 до 8 років та позбавлення прав терміном від 5 до 8 років.
Якщо дорожньо-транспортна пригода, що сталася з вини водія, який керував транспортним засобом у стані сп’яніння, спричинила смерть потерпілого, до винної особи може застосовуватися покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням прав на такий же термін. У випадку спричинення смерті кільком потерпілим — позбавлення волі терміном від 7 до 12 років із позбавлення прав терміном від 7 до 10 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області