На території КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» почав функціонувати новий кисневий газифікатор

На території КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» почав функціонувати новий кисневий газифікатор

Починаючи з березня 2021 р., у КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» почалися проблеми з кисневим забезпеченням, оскільки місця були заповнені хворими, які потребували кисневої підтримки.
До цього пацієнтів забезпечували киснем через балони та кисневий генератор, який знаходиться біля інфекційного корпусу. У зв’язку з тим, що різко збільшилася кількість хворих, виникла потреба в збільшенні кисневого забезпечення та постала гостра проблема з кисневою нестачею.
За останній період споживання балонів за добу складає 120-130 одиниць, до того ж, станція виробляє 25-30 балонів, тобто, на добу їхня кількість складає близько 150.
Новий кисневий газифікатор компанії «Кріогенсервіс» заправляється рідким киснем в об’ємі 5 тонн, який забезпечує 6-7 днів безперебійного постачання кисню до пацієнтів. У бочку заливається рідкий кисень, що буде постачатися до хворих, які знаходяться в лікувальному корпусі.
На місці, де зараз розміщено кисневий газифікатор, знаходився гараж. Нині тут побудовано фундамент для розміщення кисневої установки.
З міського бюджету на придбання кисневого газифікатора виділено 2 млн грн.
Роботу нової кисневої установки перевірили міський голова Микола Боровець та генеральний директор КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Василь Борис.
Під час огляду Василь Борис зазначив, що загалом кошторисна база проєкту вартуватиме близько 4 млн грн, враховуючи необхідне технічне забезпечення та виконання робіт. Також він розповів, що заклад КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» звернувся до РДА з проханням дофінансувати цей проєкт, оскільки лікарня є об’єктом спільної власності Новоград-Волинської міської територіальної громади та Новоград-Волинського району.
Василь Борис: «Висловлюю слова щирої вдячності міському голові Миколі Боровцю та депутатському корпусу міської ради за виділення коштів на придбання обладнання, швидке сприяння та розуміння проблеми. Також хочеться подякувати директору ТОВ «Новоград-Волинського Каменедробильного заводу» Сергію Маяцькому, який надав щебінь, також до проведення експлуатаційних робіт зі встановлення газифікатора долучився депутат міської ради Віталій Табалюк, який зробив бетонне укріплення».
Наразі госпіталізація всіх пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19 та запаленням легень здійснюється в лікарні КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО». За добу заклад приймає в середньому 17-20 пацієнтів. Оскільки процес одужання хворих наразі триває значно довше та перебіг хвороби складніший, то середнє перебування пацієнта в стінах лікарняного закладу складає від трьох тижнів до місяця. Також створено резервне відділення, у яке переводять пацієнтів із інфекційного та реанімаційного відділення на реабілітацію, оскільки ці пацієнти не можуть бути виписані додому, бо перебувають на кисневому забезпеченні.
Микола Боровець: «Те, що наразі почав функціонувати кисневий газифікатор, є якраз в унісон актуальності виникнення гостроти проблеми та її вирішення із захворюваністю на COVID-19 у громаді. На сьогодні в нашій лікарні є 2 комплекти кисневого забезпечення різних технологій, робота яких не залежать один від одного, це — кисневий генератор, який ми відкривали в січні, та новий кисневий газифікатор. Це — розв’язання величезної проблеми, яка постала з кисневим забезпеченням у лікарні. Робота зі встановлення газифікатора відбувалася по 16 годин, незалежно від того, чи це робочі дні чи вихідні, оскільки відлік часу йшов на години. Тому я висловлюю слова подяки всім, хто долучився до цього процесу».
Згідно з проєктом, у подальшому заплановано здійснити огородження станції та її накриття.
За матеріалами міської ради