«На цей час «добровільно бажаючих» вакцинуватися в Новограді не так і багато»

«На цей час «добровільно бажаючих» вакцинуватися в Новограді не так і багато»

Із таким висновком на завершення розмови погодилася Галина Барашовець, медичний директор КНП «ЦПМСД» Новоград-Волинської міської ради.
...Після незначних «залишкових ефектів» вакцинації я таки вирішив про це написати. По-перше, колеги радили поділитися досвідом із громадою. По-друге, певна позачерговість зобов’язувала. Адже на цьому етапі вакцинують лише визначені Міністерством охорони здоров’я категорії осіб. Інших — за залишковим принципом, при наявності невикористаної вакцини, яку треба терміново вколоти, щоб не дозволити утилізації.
Нагадаємо, що МОЗ визначило перелік категорій осіб, яких можна залучати до вакцинації залишковими дозами. Наприкінці цього переліку значаться й журналісти — з метою популяризації вакцинації серед широкого кола населення, яка невдовзі серед цього широкого кола стартує. На вищому державному рівні вирішили, що популяризація потрібна, оскільки, так уже склалося, рівень довіри до того, що пропонує держава, серед українців традиційно низький...
Тож, скориставшись певними привілеями, що дозволили вакцинуватися вже зараз, виконую другу частину «угоди з МОЗ» — популяризую.
По-перше, я живий. Після вакцинації й до написання мною цих рядків минуло дві з половиною доби, отже, життя продовжується, і це добре.
По-друге, кожна, бодай найменша можливість, розірвати ланцюг інфікування коронавірусом має бути використана. Звісно, жодна вакцина не дасть 100-відсоткової гарантії. Проте, якщо обіцяють хоч якийсь відсоток убезпечення, то на це варто зважуватися. Як написав Макс Кідрук, письменник, якого я дуже поважаю: «Сама по собі ця фігня не закінчиться. Треба щось робити».
Макс Кідрук і ще один письменник, якого я також дуже поважаю, — Сергій Жадан, нещодавно вакцинувалися залишковими дозами в межах популяризації вакцинації серед населення України. Тож, побачивши, що такі люди зважилися, зателефонував до сімейного лікаря і я.
Якщо на моєму прикладі, то погіршення самопочуття мало місце відносно незначне й абсолютно в межах терпимого. Через 12 годин трішки піднялася температура. Хоч була ніч, я це завважив, бо на той момент ще не спав. Жарознижувального не приймав, лише закутався в ковдру й заснув. Зранку прокинувся млявим, утомленим. Було таке відчуття, ніби все нормально, але батарейки — тільки на половині заряду.
А наступного дня повернулася звична бадьорість. Про вакцинацію нагадує червона цятка, як від звичайного уколу, й незначний біль у м’язі навколо неї. Якщо цим вдасться відбутися, то, вважаю, що це — цілком прийнятні незручності.
Повертаючись до вислову, винесеного в заголовок.
Станом на 5 квітня серед жителів Новоград-Волинської громади вакциновано від коронавірусу 260 осіб. Це — включно з медичними і соціальними працівниками, але без військових. Станом на ту ж дату серед військових Новоград-Волинського гарнізону («тридцятка» й інженери) вакциновано 770 осіб. Такі дані надала Галина Барашовець, медичний директор
КНП «ЦПМСД» Новоград-Волинської міської ради.
Перший етап вакцинації розпочався 11 березня. Із цією метою в Житомирській області було утворено шість медичних бригад (одна з них — у Новограді). Попервах бригади діяли без прив’язки до місця дислокації, тобто, по всій області. У першу чергу вакцинували медичних працівників лікувальних закладів, які безпосередньо контактують із хворими на коронавірус; військовослужбовців, які задіяні в ООС; працівників екстреної медичної допомоги.
Невдовзі з новоградських медиків було сформовано ще одну бригаду. 22 березня стартував другий етап вакцинації. На цьому етапі щепленню підлягали всі медичні працівники (стаціонарних відділень іншої медичної допомоги, первинної медичної допомоги, системи громадського здоров’я, медичні працівники інших відомств); соціальні працівники та інші працівники соціальної сфери; громадяни, котрим понад 80 років.
Не використані з тих чи інших причин дози вакцини утилізувати не мають права. Тому, у разі відмови когось із «планових», медикам рекомендують залучати осіб, віднесених до третього етапу. Тут коло значно розширюється. Додаються громадяни віком від 65 років; учителі; працівники критично важливих структур державної безпеки, серед яких — поліція, СБУ, ЗСУ та інші. У разі відсутності бажаючих вакцинуватися, до використання залишкових доз можуть залучатися публічні та громадські діячі, актори, артисти, письменники, журналісти — як вже згадувалося, щоб популяризувати кампанію з вакцинації в Україні.
«Це — уже достатньо великий список осіб, яких ми можемо залучати», — каже Галина Барашовець. За її словами, щоденно, крім вихідних, мобільні бригади вакцинують 80-150 осіб (мобільні бригади діють у межах області, а не лише в Новограді). Стаціонарно мають змогу вакцинувати 20-30 осіб щодня.
Але Галина Барашовець стверджує, що, попри скепсис громади щодо низьких темпів, щойно МОЗ оголосить про старт третього етапу, справи підуть значно краще. «Технічно ми маємо всі можливості. Вакцини в наявності є. Чекаємо на наказ», — додає медичний директор.
Відповідно до так званої дорожньої карти, розробленої МОЗ, вакцинація повинна охопити щонайменше 50% населення України. Але, як пояснила Галина Барашовець, суто математично досягнути реального зниження захворюваності й смертності населення від коронавірусу можна лише при рівні вакцинації 60-80%.
Враховуючи, що «на цей час «добровільно бажаючих» вакцинуватися не так і багато», раджу всім охочим звертатися до сімейних лікарів і записуватися в чергу. Навіть якщо ви не потрапляєте (чи не зовсім потрапляєте) в перелік визначених МОЗ осіб, залишкові дози час від часу будуть. Як кажуть розумні люди: «Треба щось робити, бо сама по собі ця фігня не закінчиться».
* * *

«Ізраїль став першою країною, яка подолала COVID-19», — заявив на початку березня прем’єр країни Біньямін Нетаньяху. І хоча зараз там усе ще фіксують близько тисячі випадків інфікування щодня, ці слова здаються не такими вже й далекими від істини. Ізраїль — один із лідерів у світі за темпами вакцинації. Днями стало відомо, що більшість населення вже отримала щеплення від коронавірусу. А ще це — перша країна, яка почала видавати своїм громадянам «паспорти вакцинації».
Відвідати масові заходи дозволять лише тим, хто зможе показати свій «зелений паспорт» — свідоцтво про наявність уже двох доз вакцини або про нещодавнє одужання від коронавірусу.
Такий документ уже отримали або можуть отримати більше половини людей країни, які встигли зробити щеплення від коронавірусу. Масова вакцинація тут почалася
20 грудня. Ізраїль почав її лише п’ятим — після Великобританії, США, Канади і Росії, але швидко вирвався в лідери. Зараз у Британії обидві дози вакцини отримали менше 4% людей, у Штатах — 14%, у Канаді і Росії — не більше 2%. В Ізраїлі — 52%. Це — не так уже й далеко від бажаних 70%, які, за підрахунками вчених, необхідні для формування «колективного імунітету».
На початку березня влада Ізраїлю оголосила про послаблення карантину, але не однаково для всіх. У країні знову запрацювали кафе і ресторани, правда, всередину пускають тільки власників «зелених паспортів». Іншим доводиться сидіти на вулиці (тут обмежень на кількість відвідувачів немає, тоді як заклади можуть бути заповнені не більше, ніж на три чверті). Штрафи за недотримання цієї умови досягають трьох тисяч доларів.
ВНЗ, спортзали, виставки, басейни, кінотеатри та туристичні місця теж дозволяють відвідувати тільки вакцинованим громадянам. У тих, хто отримав щеплення, немає необхідності йти на самоізоляцію після повернення з-за кордону або після контакту з інфікованим. А ось носити маски в громадських місцях і дотримуватися соціальної дистанції донині доводиться всім. Для поїздок у громадському транспорті або, наприклад, відвідування магазинів документ про вакцинацію не потрібен.
Вакцинний паспорт в Ізраїлі можна оформити після отримання сертифіката про вакцинацію, де вказано, що людина отримала обидві дози щеплення. Видають його приблизно через тиждень після самого щеплення.
Це — уривки зі статті на «Громадському» про ізраїльський феномен. Ознайомитися зі статтею «Життя після пандемії — яке воно? Схоже, першим про це дізнається Ізраїль: ось як йому майже вдалося впоратися з COVID-19» можна за посиланням.
Олег БРЮХАНОВ