Хроніка 15/2021

Хроніка 15/2021

ВІДЕО, ЦИТАТИ, ЗОБРАЖЕННЯ ЛІДЕРІВ ТОТАЛІТАРНОГО РЕЖИМУ ТА ЗАБОРОНЕНУ СИМВОЛІКУ ПОШИРЮВАВ В ІНТЕРНЕТІ
Жителю міста Новограда-Волинського повідомлено про підозру.
За процесуального керівництва Новоград-Волинської окружної прокуратури жителю міста Новограда-Волинського повідомлено про підозру в публічному використанні символіки комуністичного тоталітарного режиму та поширенні її в мережі Інтернет (ч.2 ст.436-1 КК України).
За даними слідства, місцевий житель 1954 року народження порушив вимоги Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».
Прихильник забороненого законом режиму, використовуючи свою персональну сторінку в соцмережі Facebook, поширював цитати та зображення лідерів тоталітарного режиму, а також зображення нагород, відео, гімн тощо. Зокрема, протягом жовтня-листопада 2019 року на своєму акаунті розмістив понад 30 повідомлень.
Висновками лінгвістичної експертизи підтверджено, що повідомлення містять ознаки пропаганди комуністичного тоталітарного режиму та елементів комуністичної ідеології, заборонених чинним законодавством України.
Незаконні дії викрито прокуратурою спільно з УСБУ в області.
Досудове розслідування проводить Новоград-Волинський районний відділ поліції.
Новоград-Волинська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво.
Санкцією зазначеної статті передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із конфіскацією майна або без такої.
Примітка: відповідно до ст.62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
ПОНАД 54 КГ БУРШТИНУ НЕВІДОМОГО ПОХОДЖЕННЯ ВАРТІСТЮ 215 ТИС. ГРН ЗБЕРІГАВ У ГАРАЖІ
Новоград-Волинська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом незаконного придбання та зберігання приватним підприємцем бурштину в значних розмірах, походження якого не підтверджено відповідними документами.
6 квітня, за погодженням із процесуальним прокурором, особі повідомлено про підозру в скоєнні злочину за ч.2 ст.240-1 КК України.
За даними слідства, 43-річний приватний підприємець, житель міста Новограда-Волинського, незаконно придбав та зберігав у своєму домогосподарстві без відповідних документів, які мали б підтвердити законність походження, значну кількість бурштину.
Зокрема, під час проведення санкціонованого обшуку в підвалі гаражного приміщення підозрюваного було виявлено та вилучено понад 54 кг «сонячного» каміння вартістю 215 тис. грн.
У ході досудового розслідування проведено судово-гемологічну експертизу, яка підтвердила, що вилучене каміння є бурштином.
Незаконне зберігання бурштину виявлено завдяки спільним діям прокуратури, УСБУ в області.
Досудове розслідування проводить Новоград-Волинське районне управління поліції.
Санкцією зазначеної статті передбачено покарання: позбавлення волі на строк від чотирьох до семи років із конфіскацією майна.
Новоград-Волинська окружна прокуратура

ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ДТП, У ЯКІЙ ЗАГИНУВ ПАСАЖИР МОТОЦИКЛА
Дорожньо-транспортна пригода сталася 11 квітня, близько 11:30, у Новоград-Волинському районі. У результаті події загинув 34-річний чоловік. Відкрито кримінальне провадження.
За попередніми даними, водій мотоцикла «Lifan», 37-річний житель Городницької селищної територіальної громади, рухаючись у напрямку с.Перелісок, допустив виїзд транспортного засобу за межі проїжджої частини в кювет.
У результаті ДТП водій та 49-річний пасажир отримали тілесні ушкодження та були ушпиталені до травматологічного відділення Новоград-Волинської лікарні. Ще один пасажир двоколісника, 34-річний місцевий житель, від отриманих травм загинув на місці пригоди. Водія мотоцикла освідувано на вживання алкоголю та відібрано зразки крові. За отриманими попередніми результатами, він перебував у стані алкогольного сп’яніння (2,04 проміле).
Поліція встановлює всі обставини події в межах кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст.286-1 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння) КК України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПРАВООХОРОНЦІ ПОСИЛИЛИ КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ КАРАНТИННИХ ОБМЕЖЕНЬ
9 квітня перевіряти дотримання карантинних обмежень на Звягельщині вийшли додаткові патрулі: поліцейський районного відділу та Головного управління поліції Житомирщини. У ході відпрацювання правоохоронці звертали увагу на громадські заклади та проводили застережні бесіди з громадянами.
Під час відпрацювання території Новоград-Волинського району поліцейські перевірили 88 закладів торгівлі, 47 — харчування та 41 транспортний засіб, а також провели десятки профілактичних бесід із жителями. Особливу увагу правоохоронці приділили місцям значного скупчення людей.
За порушення правил карантину поліцейські склали 8 адміністративних матеріалів за ч.1 ст.44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) КУпАП. Крім того, на п’ятьох осіб, які відверто ігнорували вимоги карантину, правоохоронці оформили відповідні протоколи за ч.2 ст.44-3 КУпАП за перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту.
— Під час таких заходів наша мета — проведення саме профілактичної роботи з населенням, під час якої ми попереджаємо про відповідальність за порушення карантинних обмежень. У разі ж, коли особи не прислухаються до законних застережень правоохоронців, ми оформляємо адміністративні матеріали, — розповів керівник Новоград-Волинського районного відділу поліції Андрій Гнатенко.
Поліцейські вкотре закликають громадян не наражати себе та оточуючих на небезпеку! Користуйтеся засобами індивідуального захисту та дотримуйтеся соціальної дистанції.Пам’ятайте, що ваше здоров’я — передусім у ваших руках!
ЗА ДОПОМОГОЮ ВІДЕОКАМЕР ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ВИКРАВ ВЕЛОСИПЕД
Завдяки камерам відеоспостереження, правоохоронці встановили крадія двоколісника. Викрадене вилучено, розпочато кримінальне провадження.
До поліцейських звернулася 52-річна жителька с.Яруня з повідомленням про викрадення її велосипеда. Жінка розповіла, що залишила свій засіб пересування поблизу місця роботи, а коли повернулась, то двоколісника не було.
За декілька годин дільничні офіцери поліції встановили ймовірну особу правопорушника — 31-річного жителя с.Гірок. Причетного до крадіжки зафільмували камери відеоспостереження, встановлені неподалік місця події.
Чоловік визнав свою провину та розповів, що побачив велосипед на вулиці і вирішив поїхати на ньому додому в сусіднє село.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Відповідно до чинного законодавства, такі протиправні дії караються штрафом — від 1 тисячі до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років.
ЗАТРИМАЛИ ПРИЧЕТНИХ ДО ПОГРАБУВАННЯ НЕПОВНОЛІТНЬОГО
До Новоград-Волинського районного відділу поліції надійшло повідомлення про пограбування 16-річного жителя одного з селищ. Того ж дня поліцейські розпочали кримінальне провадження та затримали причетних до правопорушення. Триває слідство.
Зі слів юнака, до нього прийшли двоє знайомих. Парубки спілкувалися між собою, коли між ними виник конфлікт. Для того, аби «з’ясувати стосунки», старші хлопці відвели юнака в подвір’я, де відібрали мобільний телефон.
Свідком подій стала бабуся неповнолітнього. Пенсіонерка поралася в будинку, коли почула галас, то вийшла у двір, де й застала бійку. Побачивши жінку, парубки одразу втекли, а господиня викликала поліцію.
За адресою виїхала та працювала слідчо-оперативна група районного відділу поліції. Правоохоронці оглянули місце події, зібрали всі необхідні речові докази та свідчення й розшукали причетних до правопорушення.
Молодиків поліцейські затримали в порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПКУ та доставили до відділу. У скоєному вони зізналися, відібраний телефон вилучили.
Слідчі встановлюють причини конфлікту та обставини події в межах розпочатого за ч.2 ст.186 (Грабіж) ККУ кримінального провадження. Законодавством подібні протиправні дії караються ув’язненням на термін від 4 до 6 років.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЯВИЛИ В КЕРМАНИЧА АВТІВКИ НАРКОТИЧНІ РЕЧОВИНИ
5 квітня в м. Новограді-Волинському правоохоронці зупинили автомобіль, водій якого порушив Правила дорожнього руху. Під час проведення поверхневого огляду поліцейські виявили в керманича автівки поліетиленовий пакетик з, імовірно, амфетаміном.
Близько 17:00 поліцейські сектору реагування патрульної поліції зупинили автомобіль марки «Nissan», водій якого порушив правила користування ременем безпеки.
35-річний звягельчанин під час спілкування із правоохоронцями почав нервувати, чим викликав підозри. Під час поверхневої перевірки в керманича виявили, ймовірно, амфетамін.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського районного відділу, працівники якої задокументували всі обставини та вилучили виявлене. Усе направлено на експертне дослідження до Житомирського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
Відносно 35-річного водія оформлені адміністративні матеріали за порушення Правил дорожнього руху.
За цим фактом також розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України, що карається штрафом — від 1 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років.
Новоград-Волинський районний відділ поліції