За досвідом та враженнями — до Німеччини

За досвідом та враженнями — до Німеччини

Нещодавно учні ДНЗ «Новоград-Волинське вище професійне училище» (директор Паламарчук М.Є.) повернулися з Німеччини.
Вперше, завдяки співпраці училища з інтернаціональною волонтерською організацією «International Bauorden», 6 учнів училища, разом із керівником групи, мали можливість взяти участь у волонтерській діяльності, перейняти досвід у західних партнерів, підвищити, а декому і набути навички в будівельній галузі, знайти друзів із різних куточків світу, відвідати різні міста Німеччини, «підтягнути» іноземну мову та отримати безліч нових вражень та емоцій.
Троє дівчат із професії «Перукар-модельєр, візажист» (Маслова Аліна, Явкачарова Оксана, Розбіцька Тетяна) разом із хлопцями з професії «Столяр будівельний, різьбяр по дереву та бересту» (Валентюк Іван, Федоренко Олександр, Бобрик Богдан) на чолі з керівником групи, старшим майстром училища Билковим Олександром Володимировичем, протягом 44 днів брали участь у роботі трьох трудових таборів: с.Квацздердольф, неподалік від м.Халле, м.Льосніц та с.Шторков, недалеко від м. Берлін. Учні виконували столярні, малярні, мулярні роботи на різних об’єктах соціального спрямування.
За період усього часу учні жили та працювали з молодими людьми різних національностей. Це — німці, італійці, нідерландці, португальці, китайці, турки, а також зі своїми земляками з м.Дрогобич, Вінниця, Полтава, що давало можливість ознайомитися з мовою, традиціями та культурою різних національностей.
У вільний час відвідували різні міста Німеччини: Халле, Лейпциг, Вуе, Берлін та інші, а також їздили в сусідню країну Чехію в м.Карлові Вари. Завдяки керівникам таборів, мали можливість підніматися по штучних скелях, ходили, висіли та літали на канатах, катались на велосипедах тощо.
Протягом усього часу нам зустрічалися лише хороші, доброзичливі люди. Батьки та учні висловлюють величезну вдячність адміністрації училища та його директору М.Є.Паламарчуку за організацію цієї поїздки; інтернаціональній волонтерській організації «International Bauorden», її директору Петеру Рунку та нашій землячці Валентині Собецькій за сприяння в цій поїздці, підтримку та допомогу протягом усього періоду та пропагування української культури в Німеччині, а також — Харченко Людмилі Станіславівні за величезну допомогу в оформленні документів.
Учні повернулися додому з прекрасними враженнями, адже там вони відкрили для себе багато цікавого, нового, знайшли друзів з інших країн, відчули свою причетність до великої благородної волонтерської діяльності. А ще з намірами серйозно зайнятись вивченням англійської мови. Саме там вони зрозуміли, наскільки важливо сьогодні володіти мовою міжнаціонального спілкування. Батьки учнів раді за своїх дітей. В подальшому училище планує ще більш тісно співпрацювати з німецькими колегами та надати можливість ще більшій кількості учнів відвідати європейські країни.
О.БИЛКОВ, ДНЗ «Новоград-Волинське вище професійне училище», старший майстер