У гімназії до її 24 річниці відкрили погруддя Лесі Українки

У гімназії до її 24 річниці відкрили погруддя Лесі Українки

\"УГордістю та символом нашого міста є відома землячка — Леся Українка. Жителі Новограда-Волинського намагаються прославляти її і сьогодні. Підтвердженням цього є музеї, свята, конкурси, пам’ятники — і все на її честь.
До 24 річниці у дворі гімназії №1 встановили погруддя Лесі Українки. Від ідеї до її втілення знадобилося небагато — один рік.
«Сьогодні — історичний день для закладу. Не тільки тому, що день народження гімназії, а й тому, що Леся повертається у свій сад. Повертається не людина, а символ надії, образ боротьби за життя. Саме сьогодні нам потрібно об’єднуватися, як ніколи. Ще рік назад ми не могли уявити, що на цьому місці буде пам’ятник. Я вдячний Миколі Харитоновичу за такий подарунок. Дякую усім, що прийшли і допомагаєте змінювати світ на краще», — саме з таких слів директора гімназії Ю.А.Рошки розпочалися урочистості з нагоди відкриття погруддя Лесі Українки.
\"УІніціатором цього став колишній випускник, літератор, меценат — М.Х.Хомич: «Вітаю усіх із Днем гімназії. Рік тому мене запросили на такі ж урочистості з нагоди річниці гімназії. Я йшов у школу, яку закінчив майже 40 років тому, все вже змінилося — і двір, і приміщення. Найголовніше — не стало пам’ятника, який тут стояв і був символом школи. І тоді на урочистій лінійці я пообіцяв знайти той пам’ятник і встановити на те саме місце. На жаль, мені не вдалося його знайти. Я звернувся до відомих скульпторів — Бориса Крилова та Олеся Сидорука. Останній, до речі, був присутнім на відкритті. Мій вчинок — повернення боргу. Це — вдячність усім, хто мене оточував, тому місцю, де був молодий та щасливий. Я — щасливий, що Леся повернулася у свій сад. У мене є пропозиція відновлювати сад». Юрій Антонович вручив Миколі Харитоновичу посвідчення почесного гімназиста за його вклад у життя гімназії.
\"УПерший заступник міського голови М.Г.Усенко вручив меценату почесну грамоту від імені міської влади за благодійну допомогу у встановленні пам’ятника і додав: «Вперше за багато років відкривається пам’ятник. Хочу подякувати авторам цього монументу та Миколі Харитоновичу, який знайшов кошти. Хочу всім побажати здоров’я, віри, надії».
Право відкрити пам’ятник надали діючому директору гімназії Ю.А.Рошці, першому директору С.М.Павловській та М.Х.Хомичу. Гімназисти, вчителі та всі присутні були приємно вражені. Можливо, це стане початком прекрасної традиції вшанування пам’яті видатних земляків.
Людмила ПЕТРУК
Фото Сергія ЩУРУКА