Хроніка 17/2021

ОГОЛОСИЛИ ПРО ПІДОЗРУ В ПОРУШЕННІ ПРАВИЛ АДМІНІСТРАТИВНОГО НАГЛЯДУ
Кримінальне провадження за порушення правил адміністративного нагляду поліцейські розпочали через злісне ігнорування 24-річним звягельчанином встановлених щодо нього обмежень. За таке діяння чоловікові може загрожувати арешт на строк до 6 місяців.
Адміністративний нагляд встановлюється з метою запобігання вчиненню кримінальних правопорушень окремими особами, звільненими з місць позбавлення волі, і здійснення превентивного впливу на них. Поліцейські, які виконують цю функцію, постійно проводять профілактичні рейди по місцях проживання таких громадян.
Нині на обліку в Новоград-Волинському районному відділі знаходиться 9 осіб, які потребують адміністративного нагляду за тими чи іншими критеріями його встановлення.
Так, із грудня 2020 року перебуває під наглядом поліцейських 24-річний житель Звягеля, який був засуджений до позбавлення волі за вчинення хуліганства та крадіжок. Молодику вироком суду встановлено адміністративний нагляд терміном на 1 рік із певними заборонами: виходити з будинку із 22:00 до 06:00, перебувати в громадських місцях та виїжджати в особистих справах за межі міста, не попередивши про це працівників правоохоронних органів. Також чоловіку потрібно було з’являтися до Новоград-Волинського районного відділу поліції двічі на місяць.
Дільничні офіцери поліції неодноразово проводили роз’яснювальні бесіди із підозрюваним, а також притягували його до адміністративної відповідальності за ст.187 (Порушення правил адміністративного нагляду) КУпАП.
Декілька місяців тому 24-річний молодик покинув межі міста і поїхав на роботу до Києва, не попередивши про це працівників поліції, чим порушив усі встановлені заборони. На телефонні дзвінки порушник не відповідав та ігнорував усі повідомлення, приховуючи місце свого перебування. Відтак, як тільки він повернувся до місця проживання,
20 квітня йому було оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.395 (Порушення правил адміністративного нагляду) КК України.
Відповідно до чинного законодавства, за таке протиправне діяння чоловікові може загрожувати арешт на строк до 6 місяців.
Новоград-Волинський відділ поліції

ЛІКВІДУВАЛИ ПОЖЕЖУ НА ТЕРИТОРІЇ ПРИВАТНОГО ДОМОВОЛОДІННЯ
23 квітня, о 23:12, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в приватному обійсті в с.Майстровій Волі Новоград-Волинського району. Як з’ясувалося, власники в оселі не проживали, а використовували її як дачний будинок.
По прибуттю бійців ДСНС з’ясувалося, що через пізній виклик полум’я вже знищило сінник. Крім того, вогонь повністю охопив дерев’яний житловий будинок та впритул прибудовану господарчу споруду. Існувала загроза розповсюдження вогню на розташовані поруч сусідні житлові оселі. Два відділення вогнеборців зосередили свої сили на одночасне гасіння двох палаючих будівель та захисті сусідніх будинків.
Уже за 15 хвилин вдалося зупинити поширення вогню. Для запобігання повторного займання бійці ДСНС провели розбір дерев’яних конструкцій та пролили їх водою. О 05:00 пожежу ліквідовано. Рятувальникам вдалося запобігти розповсюдженню загоряння. Вогнем знищено оселю, господарчу споруду та сінник. Обставини події встановлюють фахівці.
ГОРІЛА ПОКИНУТА ОСЕЛЯ
22 квітня, о 10:40, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в дерев’яному житловому будинку в Городниці Новоград-Волинського району. Про це сповістили випадкові очевидці, які проходили вулицею і побачили палаючі будівлі.
По прибуттю вогнеборців до місця виклику з’ясувалося, що горить дерев’яна прибудова (сарай), полум’я з якої вже перекинулось на дах житлового будинку. Силами бійців ДСНС об 11:00 пожежу локалізовано, а об 11:50 — ліквідовано. Вогонь устиг знищити прибудову, а також 30 кв. м покрівлі та 25 кв. м перекриття оселі.
Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало необережне поводження з вогнем невідомою особою. Зі слів сусідів стало відомо, що в будинку наразі ніхто не проживає. Того дня у дворі бавилася дітвора. Ймовірно, малюки гралися сірниками біля будівлі.
Остаточні обставини встановлюють фахівці.
ГУДСНС України в Житомирській області

ПРОКУРАТУРА ПОПЕРЕДИЛА НЕЗАКОННЕ ВИКОРИСТАННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ
За апеляційною скаргою Житомирської обласної прокуратури Північним апеляційним господарським судом скасовано рішення суду першої інстанції та задоволено позов Новоград-Волинської окружної (місцевої) прокуратури про визнання недійсною додаткової угоди до договору на постачання природного газу до державного навчального закладу міста.
Йдеться про те, що столичне товариство-переможець відкритих торгів безпідставно, за відсутності коливання ціни на ринку, підвищило вартість одиниці товару, порушивши принципи закупівлі та вимоги Закону України «Про публічні закупівлі».
З метою попередження незаконного використання бюджетних коштів, Новоград-Волинська окружна (місцева) прокуратура заявила позов про визнання зазначеної угоди недійсною. Господарським судом м.Києва в задоволенні позову було відмовлено.
Натомість апеляційний суд доводи прокуратури визнав обгрунтованими.
За принципової, послідовної позиції прокуратури попереджено незаконне використання бюджетних коштів на суму понад 1,1 млн грн.
Новоград-Волинська окружна прокуратура