За що і проти чого голосуватимемо на виборах

Численні соціологічні опитування, проведені напередодні місцевих виборів, свідчать, що сьогодні чимало українців, остаточно зневірившись у владі, не бажають голосувати взагалі ні за кого. Мовляв, кого б не обрали, — краще все одно не буде, тож не варто марно гаяти час. Інша позиція — всім відоме «Краще синиця в руках, аніж журавель у небі», коли доведені до зубожіння люди, змушені фактично жебракувати, погоджуються на жалюгідні 200-300 гривень і голосують за того, хто запропонував гроші. Щоправда, купити на них, наприклад, продуктів можна лише один-два рази, а ті, кого ми обираємо, будуть або думати, або не думати про нас кілька років поспіль, і такий «обмін» є абсолютно нерівноцінним...
ЗНОВУ «РЕГІОНАЛИ»?
Незважаючи на яскраві гасла про оновлення влади та децентралізацію, бачимо все ті ж самі старі обличчя чи не в усіх владних кабінетах. Ніякого переформатування владних повноважень, внаслідок чого в регіонах, областях і районах зможуть самостійно вирішувати свою долю та розпоряджатися місцевими бюджетами відповідно до потреб громад, а не до апетитів верхівок, — немає. Є великий ризик, що така ситуація зберігатиметься й надалі, адже партії, які представлені в парламенті та центрі, активно нав’язують себе на місцевих виборах. «Тож у результаті ми отримаємо центральну владу, яка поставить на місцях своїх васалів, котрі здійснюватимуть її політику, каже лідер «Українського об’єднання патріотів — УКРОП» Геннадій Корбан.
Попри всі свої передвиборні обіцянки, Порошенко не тільки не зруйнував президентську вертикаль, але й намагається її ще міцніше зацементувати, щоб залишити за собою право й надалі з Києва диктувати регіонам, скільки грошей заробляти для себе, а скільки — відправляти у владну «годівницю». Саме задля цього провладна політсила «Солідарність — БПП» під приводом «збереження країни» об’єднується з тими, кого ще вчора називали старою Системою, яку обіцяли люструвати та «нещадно викорінювати». З «Опозиційним блоком», з колишніми «регіоналами», із злодійкуватими чиновниками, з продажними суддями та прокурорами.
Політологи та експерти сходяться на думці, що влада прагне за будь-яку ціну зберегти не так країну, як саме цю Систему, і місцеві вибори можуть стати масштабним реваншем корупціонерів та представників прокремлівської «п’ятої колони» — «регіоналів». За два роки «нової влади» нікого так і не люстрували, хабарники не на «нарах», а у Верховній Раді, винних у розстрілах на Майдані та у тисячах смертей на Донбасі — не покарано… І якщо на прийдешніх виборах ми дозволимо цій зогнилій Системі знову взяти реванш, то можна буде констатувати, що Революція Гідності пройшла даремно. І наші батьки, чоловіки, сини, брати гинули марно…
ОБИРАЙ ПРИСКІПЛИВО!
«Погана влада обирається хорошими громадянами, які не голосують», — сказав американець Джордж Нейтан. Тож давайте будемо свідомими громадянами. А для цього 25 жовтня маємо обрати СВОЮ владу. Так, як обираємо справжніх друзів, коханих, професію — і серцем, і розумом, виважено та прискіпливо.
Прискіпливо — бо сьогодні багато партій дуже вдало видають себе не за тих, ким вони є насправді. Так багато опозиціонерів сьогодні фактично «лягли» під президентську політсилу, уклавши з нею ганебні «договірняки», щоб лишитися при владі та власних дивідендах. У списки якої партії не глянь — скрізь колишні «регіонали» упереміш із тими, хто міняє політичні партії як герой «Весілля у Малинівці» міняв головні убори…
На тлі зрадників, що маскуються під опозицію, вигідно вирізняється УКРОП. Його списки експерти назвали найбільш доброчесними. «У них — найменший рівень корупціонерів, колишніх «регіоналів», людей, які замішані в недоброчесності. Якщо подивитись на відсоток волонтерів, учасників Майдану, громадських активістів, то УКРОП створив для них найкращі умови, відкрив їм «соціальні шлюзи», — вважає Віктор Таран, голова Центру політичних студій та аналітики. УКРОП чітко і послідовно вимагає на місцях скорочення кількості чиновників та суворого громадського контролю за їхньою діяльністю; покарання за корупцію. Людям потрібне прозоре підвищення тарифів на комунальні послуги, яке би цілком відповідало лише підвищенню їхньої якості, а не апетитам монополістів та корупціонерів. І «укропівці» знають, як цього досягти. Та головне — вони не дозволять, аби країна отримала нового Януковича, на якого поступово перетворюється нинішній президент.
Тож давайте остаточно зрозуміємо: місцеві вибори є анітрохи не менш важливими, ніж президентські чи парламентські. І ми просто мусимо обрати до влади справді гідних людей — справжніх патріотів, яким стане бажання, сили та рішучості бути незалежними від президентської вертикалі, за будь-яких умов відстоювати інтереси місцевих громад, не можновладців, котрі дбають тільки про своє збагачення. Досить за копійки продавати і себе, і країну!
Лесь ВОЗНИЙ