Допомогли дістатися додому за тисячу кілометрів, коли чешка залишилася покинутою чоловіком без грошей і мобільного

Допомогли дістатися додому за тисячу кілометрів, коли чешка залишилася покинутою чоловіком без грошей і мобільного

На адресу газети «Звягель» надійшов лист із Чехії з проханням передати слова вдячності працівникам нашої поліції: «Мене переповнює вдячність, що в нашому жорстокому світі є люди, готові у важку хвилину допомогти незнайомцям. Ваші правоохоронці пожертвували часом і коштами, коли моя донька залишилася без грошей і телефону в чужій країні. Допомогли дістатися додому за тисячу кілометрів. На другий день поцікавилися, чи вона успішно доїхала. Часто ми недооцінюємо роботу поліції, тому дуже хочу подякувати!».
«Звягель» зв’язався з Новоград-Волинським районним відділом поліції. З’ясували, що мова йде про слідчу Наталію Подейко та оперуповноваженого Тараса Бакало.
Під час патрулювання в день інциденту вони зустріли на вулиці жінку. Наближалася ніч, виявилося, що вона — громадянка Чехії, приїхала з чоловіком у сусіднє місто до його батьків. Там стався сімейний конфлікт, після чого чоловік забрав у неї гроші, телефон і поїхав на машині додому в Чехію, залишивши дружину напризволяще. Вона з перепонами дісталася в Новоград, звідки легше виїхати за кордон. Проте ані коштів на дорогу, ані способу зв’язатися з рідними в неї не було. Єдиний номер, який вона пам’ятала, не відповідав.
— Жінка була в розпачі, плакала, — згадує події того дня слідча Наталія Подейко. — Ми привели її у відділок, дізналися подробиці. Українською вона не володіла, лише чеською, але ми намагалися зрозуміти, і нам це вдалося. Далі зв’язалися з диспетчером житомирського автовокзалу, з’ясували, коли буде найближчий рейс у Чехію. Зателефонували водієві рейсу «Київ-Прага», попросивши забрати на об’їзній дорозі попутницю. Купили жінці в дорогу поїсти, а наступного дня передзвонили за номером, який вона залишила, і дізналися, що вона вдома. У Празі її зустріла мама, заплативши водієві за проїзд.
Неважко уявити, що відчувала покинута іноземка в Україні без коштів для повернення додому. За кордоном, напевно, такі ситуації мають швидкий алгоритм дій, а в нас лишається сподіватися на удачу.
Правоохоронці дійсно не так часто чують хороше слово на свою адресу, але якісно виконана робота свою справу робить. Завдяки вчинку Наталії і Тараса, тепер про новоградську поліцію в Чехії відгукуються позитивно.
Юлія КЛИМЧУК