Літературний конкурс від Музею родини Косачів і газети «Звягель» несподівано став… міжнародним

Літературний конкурс від Музею родини Косачів і газети «Звягель» несподівано став… міжнародним

Завершився прийом творчих робіт для участі в літературному конкурсі на кращий твір за традиціями «Плеяди» та «хатнього конкурсу» родини Косачів.
Як повідомляє ініціатор конкурсу, директор Музею родини Косачів Людмила Гамма, конкурс набув статусу міжнародного. Адже надійшли творчі роботи не лише з України, а й із Польщі та Італії. Загалом — понад шістдесят творів.

Учасники з України представлені тринадцятьма областями та всіма географічними регіонами.
Зокрема, три автори — зі столиці. Зі Сходу є учасники з міста Харкова та області, Донецької і Запорізької областей. Південь представлений Херсонщиною. Захід — містами Львовом, Рівним, Луцьком, Івано-Франківською, Хмельницькою, Львівською, Волинською та Рівненською областями. Центральна Україна — Полтавською областю та містом Кропивницьким. Північ представлена Житомирщиною, а саме: три творчі роботи з міста Новограда-Волинського.
Нагадаємо, автор ідеї — директор Музею родини Косачів Людмила Гамма — взяла за основу одну з родинних традицій Косачів — так званий «хатній конкурс».
— Серед родинних традицій, які мали Косачі, був, як його називали, «хатній конкурс» із написання літературних творів, — розповідає Людмила Гамма. — Подібні літературні конкурси проходили під час засідань літературного гуртка «Плеяди». Олена Пчілка згадувала: «Бралося яке-небудь окреме слово чи загального змісту, чи який термін… На це слово треба було написати коротеньке, але змістовне оповідання протягом часу, що призначено на це зібрання. Траплялося, що автор розпросторював своє оповідання понад цей час і з того виходив окремий твір».
Організатори новоградського (дебютного) конкурсу запропонували потенційним учасникам підготувати творчу роботу на тему «Кепський жарт». За що голова Спілки письменників України на своїй сторінці у Фейсбуці назвав нас «особами з викривленими мізками», вважаючи (на нашу думку, абсолютно безпідставно), що словосполученням «кепський жарт» ми «вишукано знущаємося над великою поетесою». Попри очевидні намагання очорнити нашу ініціативу, допис голови Спілки письменників, вочевидь, зробив конкурсу гарну рекламу на всю Україну (й не тільки). Конкурс, що спочатку задумувався як місцевий, за географією учасників і кількістю робіт перевершив усі сподівання.
Наразі є домовленості з органами місцевого самоврядування про виділення з міського бюджету коштів на призовий фонд для переможців. Адже, як показало спілкування з іногородніми авторами, одне з перших їхніх запитань: «А які будуть премії?». Тож Новограду, який є серцем і душею заходів із нагоди відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки, зараз важливо не осоромитися й гідно подякувати насамперед авторам кращих творів з інших міст. Що, без сумніву, створить гарний імідж місту й сприятиме туристичній привабливості Новограда-Звягеля.
Підведення підсумків конкурсу відбудеться під час «Свята родинних традицій» у Музеї родини Косачів у липні 2021 року.
Олег БРЮХАНОВ