Хроніка 20/2021

НАСИЛЬСТВО В СІМ’Ї — ДІЇ, ЩО КАРАЮТЬСЯ ЗАКОНОМ
Протягом трьох останніх років в Україні вжито значних зусиль для приведення національного законодавства в питанні боротьби з домашнім насильством до міжнародних вимог.
Так, із 07.01.2018 р. вступив у силу Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким дано визначення вказаному поняттю — як діянню (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи в шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.
Відповідно до зазначеного Закону, у подальшому кримінальний та адміністративний кодекси України було доповнено відповідно статтями 126-1 та 173-2, що передбачають відповідальність за насильство в сім’ї. Одночасно кримінальний кодекс України доповнено обтяжуючою обставиною, що враховується судами при призначенні покарання — вчинення злочину щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах.
Аналіз ситуації в Новоград-Волинському районі свідчить про актуальність вказаного питання. Зокрема, протягом січня-квітня 2021 року працівники поліції склали 420 адміністративних протоколів на чоловіків, які вчиняли насильство в сім’ї.
Важливо зазначити, що систематичне притягнення до адміністративної відповідальності за насильство в сім’ї є безпосередньою підставою для кримінальної відповідальності.
Так, за вказаний період Новоград-Волинським міськрайонним судом з винесенням обвинувальних вироків розглянуто 5 кримінальних проваджень за ст.126-1 КК України (домашнє насильство) та засуджено тих, які зухвало вважають домашнє насильство нормою сімейного життя.
І.МЕЛЬНИК, прокурор Новоград-Волинської окружної прокуратури

ЗАТРИМАЛИ ПРИЧЕТНОГО ДО ПОГРАБУВАННЯ ПЕНСІОНЕРА
Днями до Новоград-Волинського районного відділу надійшло повідомлення про пограбування пенсіонера. Поліцейські розшукали чоловіка, підозрюваного у вчиненні діяння. За цим фактом триває розслідування.
До поліцейських звернувся 74-річний житель Барвинівки з повідомленням про те, що невідомий відібрав у нього грошові кошти. Для з’ясування всіх обставин на місце події виїхала слідчо-оперативна група відділу.
Правоохоронці з’ясували, що до заявника додому прийшов незнайомець та запропонував допомогти по господарству, проте пенсіонер відмовив. Згодом невідомий попросив горілки, а, почувши вже другу відмову, ударив пенсіонера. Потому чоловік відібрав у господаря обійстя 2 тисячі гривень та втік.
З’ясувавши всі обставини, оперативники Новоград-Волинського районного відділу поліції встановили причетність до події 44-річного жителя Житомира, який приїхав у село до родичів на гостини. Чоловік раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення розбою та крадіжок.
Підозрюваний розповів, що чужі гроші витратив на спиртне, цигарки та розрахувався з боргами.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорущення, передбаченого ч.2 ст.186 (Грабіж) КК України. Чоловіку обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб.
Відповідно до чинного законодавства, грабіж, поєднаний із насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, карається позбавленням волі на строк від 4 до 6 років.
ВИКРИЛИ ДВОХ МОЛОДИКІВ У КРАДІЖКАХ МОБІЛЬНИХ ТЕЛЕФОНІВ
Поліцейські райцентру встановили причетність двох юнаків до крадіжок мобільних телефонів у своїх знайомих. За цими фактами розпочато кримінальні провадження.
Днями до Новоград-Волинського районного відділу звернувся 29-річний житель Довбиша із заявою про викрадення його гаджета. Чоловік розповів, що з оселі зник його мобільний вартістю понад 6000 гривень.
Правоохоронці з’ясували, що декілька днів тому в будинку заявника гостював його знайомий, де вони разом відпочивали та вживали спиртне.
Поліцейські встановили причетність 16-річного жителя Довбиша до викрадення мобільного телефону. Про хлопця відомо, що він раніше притягувався до кримінальної відповідальності за майнові злочини.
Юнак свою провину визнав та розповів, що забрав телефон, поки його товариш вийшов із будинку. Мобільний у хлопця вилучили.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.185 (Крадіжка) КК України. Хлопцеві може загрожувати арешт на строк від 3 до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк.
17 травня до правоохоронців звернувся 43-річний житель Чижівки із повідомленням про викрадення його мобільного телефону. Чоловік розповів, що він, відпочиваючи з друзями, вживав спиртне та залишив свій гаджет без нагляду.
Поліцейські встановили, що до крадіжки причетний 17-річний односельчанин заявника, який проходив повз та, побачивши телефон, забрав його й пішов геть.
Парубок свою провину визнав. Гаджет у нього вилучили.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.185 (Крадіжка) КК України, що передбачає покарання: від штрафу до обмеження волі на строк до 5 років.
Водночас правоохоронці нагадують: не залишайте свої речі без нагляду та відповідально ставтеся до збереження власного майна.
Новоград-Волинський районний відділ поліції

ЗА ДОБУ РЯТУВАЛЬНИКИ ЛІКВІДУВАЛИ ШІСТЬ ПОЖЕЖ У ЖИТЛОВОМУ СЕКТОРІ
15 травня, о 08:14, до Служби порятунку 101 надійшло повідомлення від власників про пожежу в житловому будинку у с.Поліському Коростенського району. По прибуттю чергового караулу 37 державного пожежно-рятувального посту було встановлено, що займання сталося на кухні. Господар ще до прибуття рятувальників самостійно гасив пожежу, чим не допустив збільшення її площі. Спільними зусиллями вогнеборців і власників о 08:25 займання локалізували, а за 20 хвилин — повністю ліквідували.
Вогнем знищено оздоблення стін, меблі, електропобутову техніку в кухні. Попередньо, займання могло статися через коротке замкнення електропроводки.
Цього ж дня, о 13:51, овруцькі рятувальники виїхали на пожежу житлового будинку в с.Ігнатполі Коростенського району. Уже на місці події було встановлено. що горить покрівля веранди, вогонь частково перекинувся на покрівлю будинку. Для того, щоб дістатися тліючої деревини, рятувальникам довелося розбирати покрівлю, яка була покрита металочерепицею і сайдингом, яким був обшитий будинок, що дещо ускладнювало процес гасіння. О 13:50 пожежу локалізували, а о 15:30 — ліквідували.
Вогнем знищено покрівлю веранди та пошкоджено 10 кв. м покрівлі будинку. Попередньо, займання сталося через замкнення електропроводки, яка пролягала між покрівлею і перекриттям веранди.
16 травня дві пожежі гасили новоград-волинські вогнеборці. О 02:18 надійшло повідомлення про займання господарської будівлі в с.Орепах, що на території Ярунської територіальної громади. По прибуттю чергового караулу ДСНС було встановлено, що вогнем охоплено споруду площею 18 кв.м, а за нею горять близько 20 кубометрів дров. Упродовж двох годин рятувальники ліквідували це займання. Вогнем знищено будівлю та дрова.
О 03:33 надійшло чергове повідомлення про пожежу в цегляному житловому будинку на 4-х господарів у м.Новограді-Волинському. Відразу до місця події було направлено два бойові розрахунки. По прибуттю було встановлено, що горять покрівлі веранди та частини будинку над однією із квартир. Завдяки оперативності вогнеборців, уже за 6 хвилин пожежу локалізували, а ліквідація відбулася за годину.
Вогнем знищено покрівлю веранди та пошкоджено 15 кв. м покрівлі будинку. Причини виникнення пожеж в обох випадках встановлюють фахівці.
Окрім того, у с.Липному Любарської територіальної громади вогнеборці гасили сінник разом із грубими кормами, а в с.Мамрині Житомирського району — господарську будівлю і дрова.
ГУДСНС України в Житомирській області

НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ПРАВООХОРОНЦІ ПРОВОДЯТЬ ПРОФІЛАКТИЧНУ РОБОТУ З УЧАСНИКАМИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ
На території району в межах Тижня безпеки дорожнього руху тривають превентивні заходи. До їх проведення долучилися поліцейські секторів реагування патрульної поліції та ювенальні інспектори Новоград-Волинського районного відділу.
Тематичні уроки цього тижня, з 17 по 21 травня, відбулися практично в кожному навчальному закладі. Поліцейські акцентували увагу школярів на необхідності безумовного дотримання Правил дорожнього руху для їх безпеки.
Водночас з водіями та пішоходами на вулицях населених пунктів та дорогах району працюють групи реагування, працівники яких попереджають, виявляють та припинять правопорушення. Лише 17 травня таких зафіксовано 30.
Так, поліцейські увечері, перебуваючи на території району, помітили автомобіль, номерний знак якого не освітлювався. На вимогу зупинитись водій не відреагував, а продовжив рух. Тож поліцейські наздогнали його. Згодом з’ясувалося, що чоловік не мав при собі відповідних документів для керування транспортним засобом та ще й перебував за кермом у стані сп’яніння.
Відносно водія оформлені адміністративні матеріали за низку правопорушень: керування транспортним засобом у стані сп’яніння (ч.1 ст.130 КУпАП), з неосвітленим номерним знаком (ч.6 ст.121 КУпАП), невиконання вимоги поліцейського про зупинку (ст.122-2 КУпАП) та керування транспортним засобом особою, яка не має такого права (ст.126 КУпАП).
Крім того, поліцейські виявили ще 2 осіб, які керували транспортними засобами без відповідних документів, а також 5 пішоходів, які порушили Правила дорожнього руху. Відносно всіх правоохоронці склали адміністративні матеріали.
Водночас поліцейські застерігають водіїв: не порушуйте правила маневрування та проїзду перехресть, дотримуйтесь дистанції, не перевищуйте дозволеної швидкості руху та обов’язково дбайте про безпеку під час поїздок.
Новоград-Волинський районний відділ поліції