Внесено зміни до законодавства та в порядок розгляду заяв осіб без громадянства

Набрала чинності Постанова КМУ №317 від 24.03.2021 року «Деякі питання визнання особою без громадянства».
Відповідно до зазначеного рішення Уряду, розпочинається процес документування в Україні осіб без громадянства, і зазначені категорії осіб зможуть подавати до територіальних органів та підрозділів Державної міграційної служби відповідні заяви про визнання їх особами без громадянства.
Результатом розгляду цих заяв буде отримання довідки про визнання особою без громадянства, що в подальшому стане підставою для отримання посвідки на тимчасове проживання, дозволу на імміграцію та посвідки на постійне проживання, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, громадянства України. Це дасть можливість людям офіційно працевлаштовуватися, отримувати медичну допомогу, освіту, пенсію та цілий спектр інших соціальних та економічних привілеїв.
Таким чином буде врегульовано безліч питань, які стосуються осіб, які тривалий час проживають на території України за недійсними паспортами або взагалі без документів, що посвідчують особу. Здебільшого, це — вихідці з республік колишнього СРСР, при цьому чимало з них мають підстави для набуття громадянства або оформлення дозволу на імміграцію в Україну.
Зазначена постанова Уряду дає можливість врегулювати правовий статус дітей, які досягли повноліття, але через відсутність відповідних документів у батьків не мають правових підстав на оформлення особистих документів.
Цей Порядок визначає процедуру визнання особою без громадянства, яка проводиться ДМС із метою встановлення факту неналежності особи, яка звернулася із заявою про визнання особою без громадянства, до громадянства будь-якої держави в силу дії її закону. Право на звернення із заявою про визнання особою без громадянства має особа, яка не може отримати паспортний документ, у зв’язку з тим, що вона не розглядається як громадянин будь-якою державою в силу дії її закону, незважаючи на законність чи незаконність її перебування на території України».
Володимир РУДІК, начальник Новоград-Волинського РВ УДМС України в Житомирській області