Воно зовсім не кепсько, коли жарт кепський

Воно зовсім не кепсько, коли жарт кепський

У двадцятих числах цього місяця літературно-мистецькі шляхи проляжуть до благословенного Новограда-Волинського, де відбуватимуться всеукраїнські святкування з нагоди 150-ї річниці від дня народження геніальної Лесі Українки. Для участі в ювілейних заходах сюди прибудуть представники творчих спілок, краєзнавці, працівники музеїв, майстри художніх ремесел, самодіяльного мистецтва, професійні співаки та декламатори, учасники тематичних конкурсів — гості з України та сусіднього зарубіжжя. Буде урочисто, атмосферно, піднесено й цікаво.
Приємно, що і мені випала нагода певною мірою долучитися до підготовки святкового дійства — маю честь бути членкинею журі проведеного Музеєм родини Косачів конкурсу «Кепський жарт». Моїми колегами по суддівству стали Ольга Ляснюк — керівниця Волинської організації НСПУ та Людмила Чечель — журналістка, письменниця, редакторка і ведуча авторської програми Емігрантського радіо «На каву з Людмилою Чечель» із Києва.
З ініціативи керівниці музею Людмили Гамми, завдяки її старанням, конкурс привернув до себе увагу широкого кола досвідчених і юних авторів поетичних, прозових та публіцистичних творів з усієї України. Адже має він свою особливість і оригінальність: повторює традиції сім’ї Косачів, де великою матір’ю безсмертної дочки Оленою Пчілкою регулярно проводилися такі творчі змагання серед домочадців, які стали для юної Лесі школою письменницького гарту.
Номінаційну планку на участь у конкурсі подолало близько ста різножанрових робіт. Гадаю, така кількість творів може сприйматися зрізом сучасної вітчизняної літератури з її топосами, кодами, характерною тематикою, риторикою і стилістикою. Тож до своєї праці підійшла з пізнавальним інтересом, естетично-аналітичними мірками, а ще — зі звичним бажанням наситити душу та розум новими читацькими враженнями. І конкурсна література мене не розчарувала, бо з-поміж творів, — шкода, що справжні прізвища авторів заховані під вигаданими псевдами, — вірші, проза, що вражають вишуканою поетичною мовою, оригінальною, ємною метафоричністю, художньо яскравий нон-фікшн з життя славетної родини, стильові мікси з гротеску, сарказму, вульгаризмів, фізіологізмів, побутовізмів, елементів антиутопії (бо жарт же кепський!) — адепти постмодернізму вражено застигають з округленими очима.
А скільки комічного в рядках: від легкого гумору — до їдкого сарказму! А які вокабуляри, які синонімічні ряди — я отримала справжню філологічну насолоду! Інтелект, ерудиція, яскрава образність, несподівані художньо-логічні рішення — якості, щедро вкладені авторами в конкурсні твори. От хоч би взяти оте доброзичливе оповідання про самогон! Якби я не розцінила його як джинсу з пропаганди саморобного зеленого змія, я б не пошкодувала йому високої оцінки. Звичайно, не все бачилося мені однозначно ідилічним, тому вважала за потрібне залишити в протоколах ремарки з порадами авторам щодо різних поліпшень. Я впевнена, що вони сприймуть їх вдячно й уважно, адже чи не в кожному творі прочитується здорова письменницька амбітність, сміливість думки, відповідальність за слово і прагнення рости творчо в літературі, у культурному житті і, важливо, на традиціях особливої національної літературної школи Косачів, Олени Пчілки — Лесі Українки.
Влада, інтелігенція історичного Новограда-Волинського свідома поважної пам’ятної, культурно-патріотичної справи, освяченої духовною сув’яззю поколінь. Конкурс, вважаю, теж повинен стати традицією, яка гуртує, навчає, гартує, засвічує нові зірки на високому небі рідної літератури.
Неоніла ДИБ’ЯК, член НСПУ

Від редакції. Ось таку, неймовірно позитивну оцінку ми отримали на літературний конкурс, ініційований Музеєм родини Косачів і підтриманий газетою «Звягель». До речі, завдяки творчим роботам із Польщі й Італії, конкурс став міжнародним.
А ще взимку за використання в темі конкурсу словосполучення «кепський жарт» голова Національної спілки письменників України на своїй сторінці у Фейсбуці назвав організаторів «особами з викривленими мізками». А тепер, бачте, як усе обернулося!
Оголошення переможців конкурсу і нагородження відбудеться 24 липня під час «Свята родинних традицій» у Музеї родини Косачів. Початок заходу — о 17:00.