До кінця серпня в Новограді планують встановити мережу камер відеоспостереження

До кінця серпня в Новограді планують встановити мережу камер відеоспостереження

Начальник Новоград-Волинського районного відділу поліції Андрій Гнатенко підбив підсумки роботи місцевої поліції за перше півріччя 2021 року.
Він зазначив, що загалом зріс відсоток розкритих злочинів — із 35-40% до нинішніх 52%. Розкриття тяжких злочинів — на рівні 62,2%, особливо тяжкі злочини розкриті на 100%.
За звітний період поліція отримала 92 повідомлення про безвісно зниклих осіб. Наразі не встановлено місце перебування шістьох людей. Андрій Гнатенко закликав населення, у разі зникнення рідних чи близьких, не зволікати й не чекати три доби, а повідомляти до поліції одразу. Це стосується не лише дітей, а й дорослих.
Попри регулярні застереження поліції, люди часто потрапляють на гачки шахраїв. Вони перераховують кошти незнайомцям, коли ті, представившись працівниками банку, повідомляють, що з рахунків громадян знімають кошти і для захисту потрібно вчинити певні дії: сказати реквізити рахунку, повідомити код тощо. Також шахраї кажуть, що родич заявників потрапив у біду та ін.
Нещодавно до поліції звернувся житель Новоград-Волинського району. Чоловік розповів, що до нього зателефонував невідомий та, назвавшись працівником банку, повідомив про спроби несанкціонованого зняття коштів із рахунку. За словами незнайомця, для захисту необхідно вчинити певні дії. Після їх виконання з банківського рахунку заявника зникли майже 20000 грн. Чоловік, зрозумівши, що його ошукали, зателефонував до поліції.
За цим фактом поліцейські відкрили кримінальне прова-дження за ч.1 ст.190 (Шахрайство) КК України, у межах якого встановлюють обставини та причетних до злодіяння осіб.
Утім, як зізнався керівник відділу поліції, розшукати шахраїв у таких випадках надзвичайно складно, оскільки ті одразу ж після скоєння злочину знищують телефонні картки і їх місце перебування важко відстежити.
Тому правоохоронці нагадують: ніколи не надавайте даних своїх банківських карток незнайомцям. Пам’ятайте, що працівники фінансових установ не запитують реквізити рахунків, зокрема і кодів доступу, які надходять в особисті повідомлення. Не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії та код, не перераховуйте кошти на вимогу невідомих вам осіб.
Не погоджуйтеся на умови, особливо, якщо телефонні абоненти вимагають терміново сплатити гроші за порятунок когось із ваших близьких. Перевіряйте всі відомості, самі зателефонуйте до своїх рідних та уточніть інформацію, або телефонуйте до поліції.
З початку року зареєстровано 7 випадків незаконного поводження зі зброєю. У двох випадках громадяни зберігали зброю при собі: узимку поліцейські зупинили автомобіль, у якому знайшли пістолет, навесні у чоловіка вилучили холодну зброю (ніж). В інших випадках правоохоронці проводили обшуки за місцем проживання громадян, де вилучали порох, рушницю та ін.
Ще в одному випадку жінка видала бойові припаси поліцейським добровільно, які залишилися їй у спадок після смерті чоловіка. Жінка була звільнена від кримінальної відповідальності, у зв’язку з тим, що, відповідно до ч. 3 ст. 263 ККУ, звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.
Із початку року працівники Новоград-Волинського районного відділу поліції склали 6810 адміністративних матеріалів, з яких 186 протоколів — за ст.130 (Керування транспортним засобом у стані сп’яніння).
За півроку до правоохоронців Новоград-Волинського райвідділу надійшло 9115 заяв та повідомлень, з яких 575 — кримінального характеру, у 300 випадках встановлено причетних осіб.
З початку року поліцейські розкрили 300 злочинів. Серед розкритих злочинів: убивство, грабежі, крадіжки (120), шахрайства, розбійні напади, згвалтування, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, угони та ін. За цей рік вдалося досягти значного покращення стану розкриття злочинів, у порівнянні з минулим.
У структурі злочинності домінують злочини проти власності (крадіжки, шахрайства, розбої, грабежі).
Водночас окремі резонансні злочини залишаються нерозкритими. Наприклад, на запитання про підпал Молодіжного центру журналісти постійно
отримують традиційну відповідь: триває слідство, винну особу шукають…
Невдовзі має бути здійснений вагомий крок до зниження криміногенної ситуації на території громади, мова про який ведеться роками. Андрій Гнатенко додав, що першу чергу камер відеоспостереження (35 штук) у громадських місцях, на крупних перехрестях і в’їздах до міста планують встановити вже до кінця серпня цього року. Принаймні, такі терміни озвучені на зустрічі поліції й органів місцевого самоврядування.
Олег БРЮХАНОВ