В Ірпені щороку на Водоканал виділяють 52 млн грн, а в Новограді — шукають винних

В Ірпені щороку на Водоканал виділяють 52 млн грн, а в Новограді — шукають винних

Місто обласного значення Ірпінь у Київській області, яке за населенням співмірне з Новоградом, щороку з власного бюджету виділяє на підтримку Водоканалу 52 млн грн. В Ірпені замінено 95% водогонів, втрати в мережах — лише 4%. Для порівняння: у бюджеті Новоград-Волинської громади на заміну старих мереж не передбачено нічого (лише на будівництво нових у ті мікрорайони, що взагалі роками живуть без централізованого водопостачання). Втрати становлять половину. І така ситуація триває роками.
Така інформація прозвучала на сесії Новоград-Волинської міської ради 22 липня, коли перед початком розгляду питань порядку денного міський голова й депутати обговорили інцидент, що стався на нашому Водоканалі тиждень тому. Нагадаємо, зранку минулого четверга в новоградську водогінну мережу потрапив бруд, із кранів по всьому місту потекла чорна вода, що смерділа болотом. Як наслідок, була проведена позапланова промивка мережі, хоча планова відбулася лише тижнем раніше.
За підсумками розслідування інциденту встановлено провину майстра другого підйому і його бригади. Буцімто вони допустили халатність і не промили величезний резервуар під час планової промивки, як передбачає інструкція.
Микола Боровець заявив, що підраховуються збитки (додаткові реагенти, зіпсована вода, списання з рахунків кожного абонента по 0,6 куба тощо), за підсумками чого буде звернення до правоохоронців, щоб вони дали правову оцінку ситуації і винні були покарані.
Проте тиждень тому мав місце ще один інцидент, який уже навіть за великого бажання не можна списати на халатність. Якимось чином у каналізаційному колодязі магістрального колектора по вулиці Лесі Українки (навпроти меблевої фабрики) опинився… щебінь об’ємом близько кубометра.
«Це — уже не людський фактор. Ми звернулися до правоохоронців, щоб вони розслідували цю подію. На фасаді меблевої фабрики є камери відеоспостереження, можливо, вдасться дізнатися, яким чином куб щебеню потрапив у каналізаційний колодязь і перекрив колектор», — додав Микола Боровець.
Міський голова також наголосив, що його однозначна позиція — заміна директора Водоканалу. А також введення додаткової посади заступника.
Утім у депутатському корпусі не всі погоджуються, що заміна керівника одразу покращить ситуацію на підприємстві. Зокрема, депутат Андрій Рассадін закликав колег комплексно розібратися в проблемах комунального підприємства. За його словами, керівник Водоканалу не наведе лад за умов, коли не вистачає слюсарів, а ті, що є, отримують мінімальну зарплату. Іншими словами, є проблема пошуку кваліфікованих кадрів та мотивації працівників.
Заступник міського голови з питань ЖКГ Віталій Якубов зауважив, що зарплати працівників залежать від фінансового стану підприємства. За його словами, недавнє підвищення тарифу на водопостачання лише вивело виробництво «на нуль», проте чергове здорожчання електроенергії та реагентів знову заганяє Водоканал у мінуси. «До кінця року ми знову муситимемо піднімати тариф на воду», — попередив новоградців Віталій Якубов.
Він також додав, що за підсумками другого тендеру (перший не відбувся, бо не було учасників) визначено переможця торгів, який продасть новоградському Водоканалу автомобіль для підвезення води. Поставка очікується в серпні, проте кошти на це в міському бюджеті заплановані на кінець року. Віталій Якубов закликав міського голову й депутатів перерозподілити бюджетні витрати, аби можна було вчасно оплатити за автомобіль.
Олег БРЮХАНОВ