Новини Житомирського рибоохоронного патруля: нерест-2021 — підсумки

30 червня на водоймах Житомирської області закінчилася весняно-літня нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів. Настав час проаналізувати, у яких же умовах пройшов нерест-2021 та які підсумкові результати роботи всього інспекторського складу Житомирського рибоохоронного патруля.
Цьогоріч нерест нарешті проходив у нормальних природно-погодних умовах. Так, природа нам подарувала майже повноцінну сніжну зиму, а весна та початок літа запам’яталися частими та рясними дощами. У підсумку сукупність цих факторів створила майже ідеальні умови для нересту мешканців водойм нашої області. Нарешті річки повноцінно забурлили стрімкими потоками, місця нерестилищ, заплави не відчували дефіциту води, на річках проходив повноцінний паводок, водосховища та ставки нарешті відчули максимальний рівень води. Такі умови лише додали роботи, у хорошому розумінні цього слова, інспекторам Житомирського рибоохоронного патруля, першочерговим завданням якого й було надійно захистити нерестилища від посягань браконьєрів.
Великий внесок в охорону водних біоресурсів під час нересту внесли і громадські активісти, які брали участь у спільних рейдах. Це — представники Житомирського районного осередку Українського товариства мисливців та рибалок, активісти ГО ЗВІР, які допомагали інспекторам в охороні Житомирського водосховища, активно допомагали також активісти Новоград-Волинського району та Малинщини, за що ми їм щиро вдячні.
В умовах, що склалися, за підтримки активістів та небайдужих громадян, а також працівників Національної поліції на місцях, інспекторський склад Житомирського рибоохоронного патруля спрацював досить ефективно щодо виявлення та попередження порушень Правил любительського та спортивного рибальства.
За період нересту Житомирським рибоохоронним патрулем було виявлено 308 порушень Правил рибальства, з яких 90 — грубих, відповідно інспекторами були складені адмінпротоколи на порушників за ч.4 ст.85 КУпАП. Нараховано збитків на суму 23137 гривень. Також складено 87 адміністративних протоколів за ч.3 ст.85 КУпАП, 14 адміністративних протоколів за ч.1 ст.88-1 (Порушення порядку придбання чи збуту водних біоресурсів, незаконний продаж риби), 7 адміністративних протоколів за ч.1 ст.85-1 (Виготовлення, збут чи зберігання заборонених знарядь лову). Крім того, оформлено 110 актів виявлення та вилучення майна, власники якого не встановлені.
Усього за період нересту інспектори рибоохоронного патруля вилучили 407 заборонених знарядь лову, з них 284 сітки загальною протяжністю майже 14000 метрів, 360 кг незаконно добутої риби. Вилучено 13 гумових та дерев’яних човнів.
Найбільше порушень було зафіксовано на річках Тетерів, Гнилоп’ять, Гуйва, Случ, Уж, а також на водосховищах в с.Дворищі та селищі Новій Боровій. По області найбільше порушень виявлено в Житомирському, Новоград-Волинському, Коростенському, Коростишівському, Андрушівському, Хорошівському, Бердичівському та Попільнянському колишніх районах.
Звертаємо увагу мешканців області, що з 15 липня по 5 вересня діятиме заборона на будь-який вилов раків під час другої линьки.
У разі виявлення фактів незаконного вилову риби та інших водних біоресурсів, а також їх незаконного збуту, просимо повідомляти на «гарячу» лінію Житомирського рибоохоронного патруля цілодобово за телефонами: (0412) 24-57-81 та (067) 414-60-74.
Валентин ДОВГАНЬ, провідний державний інспектор