Від Львова — до Донеччини: нагородили переможців літературного конкурсу «Кепський жарт»

Від Львова — до Донеччини: нагородили переможців літературного конкурсу «Кепський жарт»

Завершився перший літературний конкурс від Музею родини Косачів і газети «Звягель» — «Кепський жарт». Нагородження переможців відбулося в межах святкової програми «Лесиних джерел» під час «Свята родинних традицій», що проходило в музеї.
Організатор та ідейна натхненниця конкурсу, директор музею Людмила Гамма влаштувала для гостей літературний вечір за мотивами творчих посиденьок Косачів: звучали вірші, народні пісні, усім охочим запропонували відчути себе письменником і долучитися до написання коротеньких оповідань.
Власне, конкурс на тему «Кепський жарт», оголошений на початку року, заснований на одній із традицій великої і творчої родини Косачів.
— Серед родинних традицій, які мали Косачі, був, як його називали, «хатній конкурс» із написання літературних творів, — розповідає Людмила Гамма. — Подібні літературні конкурси проходили під час засідань літературного гуртка «Плеяди». Олена Пчілка згадувала: «Бралося яке-небудь окреме слово чи загального змісту, чи який термін… На це слово треба було написати коротеньке, але змістовне оповідання протягом часу, що призначено на це зібрання. Траплялося, що автор розпросторював своє оповідання понад цей час і з того виходив окремий твір».
Неймовірним чином про оголошений на початку року на малій батьківщині Лесі Українки конкурс стало відомо на всю Україну. На адресу організаторів надійшло близько сотні творчих робіт різних жанрів — проза, вірші, гумор, публіцистика. Конкурс навіть набув статусу міжнародного, завдяки творам із Польщі та Італії.
Тож для визначення кращих залучили професійне журі. Роботи оцінювали: Неоніла Диб’як, членкиня Національної спілки письменників України, поетеса, прозаїкиня, краєзнавиця, засновниця Приватної літературної премії «Рівненський акцент» (м.Рівне); Ольга Ляснюк, голова Волинського обласного об’єднання Національної спілки письменників України (м.Луцьк); Людмила Чечель, журналістка, письменниця, лауреатка мистецької премії «Київ», редакторка та ведуча авторської програми Емігрантського радіо «На каву з Людмилою Чечель» (м.Київ).
Першу премію в старшій віковій категорії отримала Роксолана Жаркова зі Львова за прозовий твір «Не твої яблука». У цій категорії другу премію присудили Тарасу Титорчуку з Житомира, треті премії — Ліні Яковенко (м.Лохвиця, Полтавщина) і Юрію Ляху (м.Кременчук, Полтавщина). Усі твори — у жанрі прози.
У молодшій віковій категорії переможницею одразу з двома прозовими творами стала Поліна Тендітна з міста Лимана Донецької області. Другу премію отримав Максим Пушкар зі Славути (Хмельниччина). Третю — Вікторія Батюк (м.Охтирка, Сумщина). Тут також усі переможці вправлялися в жанрі прози.
Премії за кращі віршовані твори отримали Роман Кабацький зі Львівщини і мати з донькою Тетяна і Юліана Грелюки із Волині.
Кращим публіцистичним твором визнано роботу Алли Карпенко з Дніпропетровщини.
Автор кращого гумористичного твору — Віталій Гупалюк із Рівненщини.
Переможці й призери, крім пам’ятних грамот, отримали пристойні грошові премії. Від імені організаторів конкурсу висловлюємо вдячність управлінню культури і туризму міської ради (начальник — Олександр Широкопояс) і секретарю міської ради Оксані Гвозденко за сприяння і розуміння в цьому питанні.
А що ж Новоград? Де наші переможці? — можливо, подумав той, хто дочитав до цього моменту. Традиції звягельської творчої спільноти підтримала Тетяна Войцехівська (на фото), одинадцятикласниця ЗОШ №2 (учитель української мови й літератури — Ірина Рожок). Тетяна отримала окрему відзнаку (разом із дипломом і премією) від членкині журі Людмили
Чечель за художню майстерність, креативне мислення і творчі знахідки (оповідання «Кепський жарт»). Додамо, що твори подавалися на конкурс під псевдонімом, без вказування справжнього прізвища і місця проживання. Отже, виділивши роботу Тетяни Сонцесяйної (псевдонім), пані Людмила уяви не мала, що це — Тетяна Войцехівська з Новограда-Волинського.
Твори переможців і призерів упродовж року будуть опубліковані в газеті «Звягель» (перший читайте в цьому номері). Також маємо надію, що конкурс, оголошений у рік 150-ї річниці від дня народження Лесі Українки, стане традиційним.
Олег БРЮХАНОВ
Фото автора