У день народження Олександра Дідовця відбулася презентація книги «Козацьке завзяття»

У день народження Олександра Дідовця відбулася презентація книги «Козацьке завзяття»

Презентація книги про звягельського силача зі світовим ім’ям пройшла в Музеї родини Косачів у четвер, 12 серпня. Авторка книги «Козацьке завзяття» — координатор місцевої творчої інтелігенції, краєзнавець, поетеса, друг родини Дідовців — Валентина Ксендзук.
Пані Валентина впродовж кількох років працювала над збором інформації та впорядкуванням книги. На сторінках видання у твердій палітурці зібрані спогади друзів Олександра Дідовця, його колег, а особливо — вихованців, чимало з яких реалізувалися в спорті: стали учасниками Олімпійських ігор, досягли чемпіонських результатів, вписали свої імена в книги рекордів. Книга ілюстрована декількома десятками світлин.
Олександр Дідовець — як спортсмен і як тренер — без перебільшення прославив Новоград-Волинський на увесь світ. Адже в його активі є медалі з турнірів у США, в Італії, країнах ближнього зарубіжжя.
Олександр Миколайович — семиразовий чемпіон світу з гирьового спорту серед ветеранів, майстер спорту УРСР (1984), майстер спорту СРСР (1991), майстер спорту України (1998), майстер спорту міжнародного класу (2008), рекордсмен чемпіонату СРСР (1988), срібний призер чемпіонату СРСР (1988), рекордсмен України в ривку гирі (1987-1989), 14-разовий чемпіон України серед ветеранів, п’ятиразовий рекордсмен (2007, 2008, 2012, 2014, 2015) Книги рекордів України (Мала книга рекордів Гіннесса), рекордсмен світу в номінації «оригінальні та екстремальні вправи з гирями», почесний донор СРСР (1988).
За свої досягнення у 2008 році він був удостоєний звання заслуженого працівника фізичної культури і спорту України; нагороджений орденом «Звягель»; відзнакою «За заслуги перед Новоград-Волинським районом» (2007).
Олександр Дідовець — почесний громадянин м.Новограда-Волинського (2015), багаторазовий переможець міського відкритого рейтингу популярності «Гордість міста», обирався депутатом міської ради, мав статус судді Національної категорії України з гирьового спорту, працював тренером-викладачем у районній ДЮСШ.
Присутні на презентації рідні та друзі Олександра Миколайовича, представники органів місцевого самоврядування (секретар міської ради Оксана Гвозденко, начальник управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради Ярослав Циба, депутат міської ради Олег Годун) особливу увагу звернули й на інші, не спортивні таланти силача. Адже Олександр Дідовець був актором міського театру, регулярно брав участь у театральних дійствах на свята Купала та в новорічних «вогниках»; був організатором, мотиватором і просто щедрим на добре слово та дружню підтримку.
Особливу подяку виступаючі висловили сім’ї Олександра Миколайовича — його дружині Лідії Федорівні та доньці Оксані, котрі «мирилися» з постійними від’їздами на змагання, з розумінням ставилися до того, що активна громадська діяльність залишає менше часу на родину.
У ході презентації книги присутні переглянули фото та відео з Олександром Дідовцем. Зокрема, і його унікальні вправи з гирями, які, ймовірно, досі ніхто не може повторити.
Книга «Козацьке завзяття» видана за фінансової підтримки управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту міської ради. Її можна почитати в місцевих бібліотеках.
Олег БРЮХАНОВ
Фото з сайту міської ради