«БАТЬКО БУВ НЕ В КУРСІ»

Днями зустрів знайомого. Привітавшись, той забідкався:
— Ти знаєш, з’явився новий вид шахраїв.
— Це який же? — цікавлюсь.
— Мій батько, — продовжив сусід, — пішов по пенсію в один із банків, розташованих у центрі. Отримав, значить, виходить з цієї установи, коли зирк — а на асфальті пачка доларів лежить!
— Підняв? — питаю, здогадуючись про фінал історії.
— Не встиг, — одказує знайомий. — Десь молодик узявся. Й одразу похвалив мого батька за знахідку, мовляв, велику суму грошей знайшов. Батько каже, що треба їх віддати, а той інше торочить: давай поділимося, бо ж, як такі гроші гублять, то в них їх кури не клюють. Батько й спокусився. А той хлопак за рукав смик його, мовляв, пішли подалі, щоб ніхто не бачив, як будемо ділитися.
— Ну, й що далі?
— Пішов батько. Тільки звернули за ріг, а там ще один гевал. Притисли батька до стінки, пригрозили, щоб не рипався, а потім пенсію відібрали. Отак поділилися.
— Не новий то вид шахрайства, — відказую знайомому. — Давно практикується. Особливо у великих містах. У нас таке чую вперше.
— Та і я чув про такі махінації, — на те знайомий. — Батько не в курсі був.
Ось таку почув історію. А разом з тим, щоб дізнатися, чи траплялися останнім часом подібні випадки з мешканцями нашого міста або гостями, я звернувся до А.Власюк, помічника начальника Новоград-Волинського МВ міліції із взаємодії з громадськістю та ЗМІ. Ось що вона розповіла:
— Щось подібне сталося на початку цього року. Теж надурили чоловіка і відібрали у нього гроші. Були випадки й інших шахрайств. Наприклад, було поширене явище, коли фіктивні працівники «Соцзахисту», які міняли «старі» гривні на «нові». Нещодавно ошукали жінку в одному з наших банків. Звягельчанка зайшла до установи поміняти долари. Коли підходила її черга, до неї несподівано підійшов чоловік і запропонував поміняти валюту по більшому курсу. Жінка згодилася. Відійшли від каси. Міняйло почав рахувати гроші. Каже, ніби трохи не вистачає грошей, шукає.
Аж раптом підходить солідний такий чоловічок і грізно зауважує: «А що це ви тут незаконні операції здійснюєте?!»
Міняйло швидко міняє гроші на «куклу» і тицяє її жінці, при цьому попереджуючи: «Тікайте бігом, а то міліцію викличуть!». Жінка — ходу з банку. А коли, трохи згодом, перевірила гроші, то майже не зомліла — всередині пачки були чисті папірці. Плакала її тисяча доларів…
Тож, будьте обачнішими. Як міліція не веде боротьбу із шахрайством, але випадки цього явища, на жаль, мають місце в нашому суспільстві.
Микола МАРУСЯК