Містяни про фестиваль «Lesia Grand Fest»: «Бомба! Неймовірні враження не на один рік!»

Містяни про фестиваль «Lesia Grand Fest»: «Бомба! Неймовірні враження не на один рік!»

Після дебюту в 2018 році новоградці щоліта чекають на «Lesia Grand Fest». Новий захід отримав як схвалення, так і критику, але однозначно вирізнився новим підходом у проведенні місцевих заходів.
Після другого фесту, щоправда, трапився коронавірусний карантин із майже річною паузою на організацію масових заходів. Тож місцевим меломанам довелося «нагулювати апетит».
І ось 21-23 серпня музичний фестиваль відбувся в Новограді-Волинському втретє. Ювілейний! Адже співпав зі святкуванням 150-річчя видатної землячки, ім’я якої він гордо носить.
Місце проведення — Солдатський пляж на березі річки Случ, організатори — «Фундація Широкопояс». На території функціонувало наметове містечко, що додало змоги присутнім повноцінно відчути фестивальну атмосферу. І, звісно, багато музики на будь-який смак — головна принада заходу.

Цьогоріч ціна квитків на триденний фест складала 500 гривень і не для всіх виявилася доступною в розпал зборів до нового навчального року. Цей факт вплинув на рішення деяких людей, чи йти на захід. Хтось вирішив зекономити, придбавши квиток на один із днів. Знайшлися й такі, хто відшукав інші шляхи. Наприклад, дехто добирався на концерт убрід із протилежного берега. Розповідають, що котрийсь вигадник на човні перевозив «зайців» за символічну ціну.
Звісно, не це є основною подією трьох музичних днів. Один з цьогорічних мінусів — менша масовість, ніж у попередні роки. Підприємці на фурд-кортах цим фактом розчаровані.
«Шкода, що так мало людей прийшли підтримати артистів, організаторів і сам фестиваль. Адже така кількість, як була в перший і на третій день, — це не серйозно», — прокоментувала ситуацію одна з підприємниць.

Плюсів на «Lesia Grand Fest» традиційно було все ж більше. Головний — музика на будь-який смак, знайомство з новими виконавцями та позитивні емоції. Для провінції, погодьтеся, це неабияк важливо.
Офіційну частину фестивалю традиційно відкривали під рок-версію Гімну України. Разом із цим переглянули кадри з дебюту «Lesia Grand Fest» і згадали, як це тоді було.
— 22 серпня 2021 року для організаторів є особливим днем, — звернувся до людей зі сцени начальник управління культури і туризму Олександр Широкопояс, котрий також є одним із організаторів фесту. — Цього року наше місто святкує 150-ту річницю з дня народження Лесі Українки, країна — 30-ту річницю Незалежності. У канун цих визначних дат фестиваль відвідав легендарний гурт із Білорусі «Ляпіс-98», який об’єднав три музичних покоління. Приємно, що на цій території зібралися люди різних поколінь, пов’язані гарними емоціями. Вдячний нашим партнерам, яких щороку стає дедалі більше. Переконаний, що через декілька років ми з фестивалем вийдемо на дуже серйозний рівень. Дякую всім артистам, які виступають зі значними знижками, глядачам, котрі приходять на фест.

Не вперше Новоград-Волинський відвідують ХАС, Pavlik, гурти «Aviator», «Брати Станіслава» та «Letay». Цих артистів новоградці знають і люблять їх репертуар.
Із радістю зустрічали й нові для міста обличчя. Загалом — майже два десятки виконавців та гуртів цьогоріч узяли участь у фесті.
Хедлайнери — відомий білоруський гурт «Ляпіс-98» та молодіжний виконавець Melovin. Обидва зі сцени не економили на епатажі — Сергій Михалок із «Ляпіса» не шкодував нецензурної лексики, а Melovin здивував образом, схожим на жіночий. Артиста, у свою чергу, здивувала організація фестивалю. «Невже райдери читають до кінця? Це вперше!» — підписав він фото на своїй сторінці в Інстаграм.
Ми запитали про подробиці в голови ГО «Фундація Широкопояс». Ось що відповіла Ольга Широкопояс:
— У кожного артиста є технічний райдер, що стосується звуку, світла, обладнання тощо. Є ще побутовий райдер. Там прописано, що має забезпечити організатор поза сценою. До цього готуємося заздалегідь. І от у Меловіна, окрім звичайних речей (води, рушників, дзеркала, листків А4, маркерів і т.п.), був пункт про портрет художника Сальвадора Далі.
«Звягель» поцікавився в слухачів враженнями від триденного музичного двіжу. Головний відгук — вдячність організаторам за нові враження від музики. Є й, як завжди, критичні зауваження.

«Крутий захід, море хороших вражень, усім організаторам — велике дякуємо за вашу працю!».
«Вогонь! Не знаю, що добавити».
«Бомба! Неймовірні враження не на один рік! Дякуємо за можливість побачити й почути таку кількість класних артистів. Організатори — молодці!».
«На мою думку, у попередні роки було краще — і звук, і організація, зрозуміло чому. «Братів Станіслава» і «Чумацький шлях» можна було поставити перед ХАСом, бо з ним більше охочих сфотографуватися. Клубний ді-джей Кліо переграв стадіонного Старкова, якщо порівнювати дуті губи танцюючих. У «Авіатора» не вистачало голосу солістки. «Ляпіс» — усе ясно, погано, що відразу поїхав. Третій день запам’ятався «Летаєм» і Меловіном. Туалети — жесть. Ціна квитка на три дні, можна сказати, нормальна. Можливо, варто придумати квитки типу «сімейні» (на 3-4 людини) чи якісь знижки для дітей і підлітків 10-16 років. Людей було мало в перший і третій день. Швидше за все, що причина фінансова».
«Мегакрутий захід. Гарні враження, яскраві емоції. Було дуже драйвово. Організатори влаштували феєричне свято з надзвичайними виконавцями. Я досі під враженням!».
«Чудовий захід, позитивні емоції, яскраві враження! Дякуємо!».
«Голосу нема, а на сцену лізе. Учора бухкали на весь Новоград до 3-ї ночі. Може, звук після опівночі варто прикрутити? Не всі в захваті від вашої музики!».
«Професійно та з душею. Фестиваль, у якого гарне майбутнє. Побажання — робити його на початку літа, коли ще теплі ночі і сприятлива погода».
Після завершення основного лайн-апу вночі людей розважали ді-джеї. У відпочивальників була додаткова можливість потанцювати, а в деяких мешканців це викликало нарікання: «Дякуємо» від мешканців прилеглих районів. Чути було навіть «на Кубі» і в Суслах».
* * *

Одне залишається очевидним — на сьогодні фестиваль є найпопулярнішим у громаді. Позитивних відгуків більше, ніж критичних. Організатори обіцяють, що далі буде масштабніше і крутіше. Серед пропозицій містян — поряд із головною сценою облаштувати додаткові: літературну (де виступатимуть сучасні автори), малу (для альтернативної
музики), театральну тощо. Це зможе посприяти приїзду туристів з інших міст, які заповнять фан-зону і збільшать дохід підприємців та бюджету міста.
Місцеві гурти, котрі беруть участь у музичних фестах країни, теж не проти долучитися до виступу на «Lesia Grand Fest» у рідному місті.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі