Хроніка 37/2021

Хроніка 37/2021

З ПОЧАТКУ РОКУ МІСЦЕВІ ПРАВООХОРОНЦІ РОЗШУКАЛИ 29 ДІТЕЙ
Нещодавно на спецлінію «102» звернулася жителька м.Новограда-Волинського із повідомленням про зникнення 6-річної доньки.
Поліцейські під час перевірки можливих місць перебування дитини знайшли її в бабусі в протилежному від місця проживання кварталі міста.
Як виявилось згодом, дитина гралася на майданчику неподалік дому. Згодом повернулася до свого будинку, але не застала там нікого і пішла містом у пошуках матері. Через якийсь час дівчинка дісталась оселі бабусі, де її і застали поліцейські.
На запитання правоохоронців мати юної мандрівниці пояснила, що, певно, вийшла в магазин, коли дитина приходила додому. Згодом, не побачивши дівчинки на майданчику, вона одразу забила на сполох та зателефонувала в поліцію.
Раніше родина в поле зору поліцейських та соціальних служб не потрапляла. Інспектори ювенальної превенції Новоград-Волинського районного відділу поліції провели з жінкою профілактичну бесіду та нагадали про відповідальне ставлення до батьківських обов’язків.
Новоград-Волинський районний відділ поліції

ВОДІЯ, ЯКИЙ СКОЇВ СМЕРТЕЛЬНУ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНУ ПРИГОДУ, ЗАСУДЖЕНО ДО П’ЯТИ РОКІВ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою здійснено публічне обвинувачення у справі за фактом порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керувала транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, що спричинило смерть потерпілої.
За результатом розгляду справи, вироком Баранівського районного суду водія визнано винним у скоєнні злочину за ч.3 ст.286-1 КК України та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років із позбавленням права керування транспортними засобами строком на 5 років.
У ході судового розгляду встановлено, що у квітні 2021 року 22-річний житель одного з сіл Новоград-Волинського району, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, близько 22 години, рухаючись по автодорозі, не впорався з керуванням мотоцикла, унаслідок чого допустив зіткнення з велосипедисткою, яка рухалась у попутному напрямку.
Від отриманих травм потерпіла померла на місці ДТП.
Новоград-Волинська окружна прокуратура

ПРАВООХОРОНЦІ ВИКРИЛИ ДВОХ ЖИТЕЛІВ РАЙОНУ В КРАДІЖКАХ
Поліцейські встановили причетність двох чоловіків до крадіжок мобільних телефонів. За вказаними фактами розпочаті кримінальні провадження. Досудові розслідування тривають.
Днями до Новоград-Волинського районного відділу поліції звернулася 33-річна місцева жителька із заявою про викрадення її мобільного. Жінка розповіла, що залишила свій гаджет на порозі та пішла в будинок, а коли повернулася, телефону вже не було.
Правоохоронці встановили, що до крадіжки причетний 30-річний житель райцентру. Чоловік свою провину визнав та розповів, що проходив поблизу оселі заявниці та, побачивши гаджет, вирішив його забрати. Мобільний телефон у нього вилучили та повернули власниці.
Того ж дня до правоохоронців звернулась жителька Ємільчинської територіальної громади із повідомленням про крадіжку телефону.
Поліцейські встановили, що до власниці додому напередодні приходив її знайомий, де вони разом вживали спиртне. Правоохоронці розшукали 35-річного чоловіка, який раніше притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення крадіжок, та встановили, що він забрав мобільний, поки жінка перебувала в іншій кімнаті. Викрадене в нього вилучили.
За обома фактами розпочато кримінальні провадження за ч.1 ст.185 (Крадіжка) КК України. Чоловікам може загрожувати покарання: від штрафу — до позбавлення волі на строк до 5 років.
Правоохоронці вкотре застерігають: не варто залишати особисті речі на видноті та без нагляду, особливо в громадських місцях, транспорті, магазинах та розважальних закладах. Ставтеся відповідальніше до збереження власного майна.
ЗВЯГЕЛЬСЬКІ ПРАВООХОРОНЦІ ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИЧНІ РЕЧОВИНИ В ЖИТОМИРЯНИНА
8 вересня поліцейські виявили в 58-річного чоловіка, ймовірно, наркотичні речовини. За цим фактом розпочато досудове розслідування.
Близько півдня до Новоград-Волинського райвідділу надійшло телефонне повідомлення від жителя району про те, що в с.Лебедівці він помітив підозрілого чоловіка, який при собі може зберігати наркотичні речовини.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група поліції, працівники якої задокументували всі обставини. Під час проведення поверхневої перевірки правоохоронці виявили в 58-річного житомирянина подрібнену рослинну суміш зеленого кольору, ймовірно, канабіс.
У межах кримінального провадження виявлене направлено на експертне дослідження до Житомирського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС.
За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального Кодексу України, що карається штрафом від 1 тисячі до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 5 років.
Новоград-Волинський районний відділ поліції

БІЛЬШЕ ТРЬОХ ГОДИН ВОГНЕБОРЦІ ГАСИЛИ ПОЖЕЖУ В ЯРУНІ
Днями пожежа сталася в с.Яруні Новоград-Волинського району. По прибуттю пожежно-рятувального підрозділу полум’ям була охоплена господарська будівля та літня кухня. Керівник гасіння пожежі одразу викликав додатковий автомобіль для підвозу води, адже в населеному пункті є проблеми із вододжерелом.
Трохи більше трьох годин знадобилося бійцям ДСНС для ліквідації пожежі. На горищі господарської будівлі зберігалося 10 тонн сіна, що збільшувало пожежне навантаження. У той же час рятувальникам вдалося відбити полум’я від оселі, збудованої практично впритул до палаючої господарчої будівлі.
Загалом до ліквідації залучалися 5 чоловік особового складу на 2 пожежних авто. Попередньо встановлено, що причиною пожежі стало порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. Напередодні господарі будівлі використовували піч.
ГРУПА ПІРОТЕХНІЧНИХ РОБІТ ДСНС ЗНИЩИЛА ДЕВ’ЯТЬ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНИХ ПРЕДМЕТІВ
Упродовж 9-10 вересня піротехніки ДСНС області знищили дев’ять одиниць різноманітних вибухонебезпечних предметів часів минулих війн, що виявлені в селах Пилиповичах, Вишківці та Жарах Новоград-Волинського району, а також у с.Яблунівці Житомирського району.
Так, на п’ять артилерійських снарядів натрапив селянин під час проведення земляних робіт на власній присадибній ділянці в с.Пилиповичах. Дві мінометні міни, що лежали на узбіччі дороги с.Вишківки, виявив випадковий проїжджий. Ще по одному вибухонебезпечному предмету, зокрема мінометну міну та ручну гранату РГД-33, знайшли любителі «тихого полювання» в с.Жарах Новоград-Волинського району та с.Яблунівці Житомирського району відповідно.
Усі небезпечні знахідки знищені шляхом підриву в спеціально відведеному місці.
Шановні громадяни! Рятувальники застерігають: при виявленні невідомих металевих предметів, схожих на боєприпаси, у жодному разі не торкайтеся їх, а звертайтеся за номерами екстрених служб «101» або «102».
ГУДСНС України в Житомирській області