Як працюватимуть нові карантинні обмеження?

Із початком осені кількість нових випадків коронавірусу почала очікувано зростати. У більшості областей показник на сотню протестованих перевищив 3%. Це означає, що, залежно від обсягу заражень і заповненості лікарень, регіони переходитимуть до жовтої, помаранчевої чи червоної епідемічних зон. Але цієї осені карантинні правила діятимуть по-новому. Детальніше про зміни розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.
«ЖОВТИЙ» І «ЗЕЛЕНИЙ» COVID-СЕРТИФІКАТИ
Нові карантинні норми переважно стосуються вакцинованих людей. Більшість обмежень будуть полегшені або взагалі не застосовуватимуться для українців, які отримали щеплення проти COVID-19.
«Запропоновані нами зміни — це можливість стримувати епідемічну ситуацію та зберігати економічну активність країни. Ми говоримо про те, що сьогодні є можливість вакцинуватися та бути захищеним у кожного, наявної вакцини для цього достатньо», — прокоментував нововведення міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
Перевірятимуть вакцинацію за допомогою електронного COVID-сертифіката в «Дії». Відповідно до ухвалених змін, система генеруватиме «жовтий» або «зелений» сертифікат, залежно від кількості отриманих щеплень. «Жовтий» сертифікат передбачає, що людина вакцинована лише однією дозою, а «зелений» — повністю вакцинована. Важливо пам’ятати, що сертифікати мають колір лише в цифровому форматі. Паперові свідоцтва, як і раніше, будуть білими.
Невакциновані зможуть отримати сертифікат, який підтверджує негативний результат тесту на коронавірус (діє 72 год) або одужання від COVID-19 (діє пів року).
ШКОЛИ ПРАЦЮЮТЬ, ЯКЩО ВЧИТЕЛІ ВАКЦИНОВАНІ
Кабмін уточнив правила щодо роботи шкіл у різних епідемічних зонах. У регіонах із жовтим і помаранчевим рівнями небезпеки освітні заклади працюватимуть без змін за умови 80% персоналу із «жовтим» чи «зеленим» COVID-сертифікатом. У червоній зоні школи не закриватимуть, якщо 100% працівників матимуть «зелений» сертифікат, тобто будуть повністю вакциновані.
За словами головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, учителі — це найважливіша група ризику. Адже вони постійно контактують із людьми і можуть як захворіти самі, так і передати інфекцію іншим.
«Вакцинація вчителів є необхідним кроком, щоб у нас було безпечне освітнє середовище», — зазначив Кузін, але застеріг від погроз, звільнень чи примусу педагогів до щеплень. На думку головного санітарного лікаря, мотивувати вчителів вакцинуватися можуть батьки.
КІНОТЕАТРИ І РЕСТОРАНИ ВИРІШУЮТЬ САМІ
Згідно з постановою, заклади громадського харчування, культури і відпочинку, торгово-розважальні центри, спортзали і басейни можуть працювати далі в жовтій та помаранчевій зонах за умови дотримання маскового режиму, соціальної дистанції та наявності «жовтих» або «зелених» COVID-сертифікатів у 80% персоналу і відвідувачів.
У червоній зоні всі працівники та відвідувачі повинні бути повністю щепленні, якщо заклад не хоче зачинятися.
При цьому Уряд дозволяє власникам самим вирішувати, як вони працюватимуть: за старими правилами (наприклад, 50% заповнених місць у кінотеатрах у жовтій зоні і повне закриття — у червоній), чи за новими — лише для вакцинованих.
МОЗ планує контролювати дотримання маскового режиму і соціальної дистанції в торговельних центрах через спеціальні камери.
ТРАНСПОРТ НЕ ЗУПИНЯТИМУТЬ
Вакцинація дозволить не зупиняти транспорт під час червоного рівня епідемічної небезпеки. Вимога обов’язкових щеплень стосуватиметься водіїв і кондукторів.
«Що стосується транспорту, ми будемо вимагати вакцинації водіїв і працівників. Тут підхід буде для всіх однаковим — колективи повинні бути вакцинованими. У «жовтій» зоні — мінімум одна доза, у «червоній» — дві дози вакцини», — зазначив прем’єр-міністр Денис Шмигаль і додав, що COVID-сертифікати у пасажирів не вимагатимуть.
Українці, які приїхали з-за кордону чи тимчасово окупованих територій, зможуть не йти на самоізоляцію, якщо мають COVID-сертифікати. Однак у будь-якій епідзоні пасажири громадського транспорту повинні дотримуватися маскового режиму та соціальної дистанції, навіть якщо вони вакциновані.
В Уряді наголошують, що масова вакцинація допоможе уникнути паралічу економіки, як це було на початку пандемії. Усі, хто не має протипоказань, можуть зробити це безкоштовно в будь-якому пункті щеплень або центрі масової вакцинації.
Центр громадського моніторингу та контролю