«Захистити свій дім — захистити Україну»

«Захистити свій дім — захистити Україну»

22 вересня розпочалися 10-денні навчальні збори 140-го окремого батальйону територіальної оборони. Він укомлектований із військовозобов’язаних міста Новограда-Волинського та Новоград-Волинського району, включаючи території колишніх Баранівського та Ємільчинського районів.
Отримавши мобілізаційне розпорядження, на пункт постійної дислокації (будівлі економіко-гуманітарного коледжу) прибули 220 чоловік.
23 вересня під час урочистостей, присвячених початку навчальних зборів, 57 воїнів, які раніше не проходили військову службу, прийняли присягу на вірність українському народу.
Секретар міської ради Оксана Гвозденко, голова райдержадміністрації — начальник територіальної оборони району В’ячеслав Авраменко висловили слова подяки нашим землякам, які стали до однострою, та побажали наполегливості, відповідальності й старанного навчання бойовій справі.
У військовому однострої проходять навчання очільник Ємільчинської громади Сергій Волончук, Піщівської громади Андрій Радулевич та депутат міської ради Андрій Сухих. До речі, Сергій виявив бажання підписати контракт на службу в нашому підрозділі.
Із напутнім словом звернувся до воїнів священник Свято-Михайлівського храму, отець Артемій, який провів обряд освячення воїнів.
Очолює військовий колектив із травня 2018 року бойовий офіцер, підполковник Олег Климчук. Він із 10 травня 2014 року брав безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції на Сході країни на посаді заступника начальника командного пункту штабу бригади.
Так, 28 травня 2014 року в складі мобільної групи від 2 батальйонно-тактичної групи 30-ї ОМБр брав участь у деблокуванні 4 та 5 механізованої рот 2 батальйонно-тактичної групи «тридцятки» під час нападу на колони в районі південно-західних околиць міста Рубіжного. Використовуючи результати вогневого ураження батареї 2С9 «НОНА» та пари Мі-24 по блокпостах бойовиків на мосту через р. Сіверський Донець та «зеленці» праворуч від дороги та залізничного вокзалу, відтіснили бойовиків до станції. Спільними діями мобільної групи та основних сил було завдано бойовикам значних втрат, що дозволило деблокувати та повернути до базового табору наші підрозділи з мінімальними втратами.
24 серпня 2014 року під час артилерійського обстрілу командно-спостережного пункту 2 батальйонно-тактичної групи в районі села Круглика надавав першу медичну допомогу пораненим та отримав поранення сам. За вміле керівництво підпорядкованими підрозділами, виявлені мужність та героїзм достроково отримав військове звання — підполковник.
«З таким командиром я готовий і в розвідку йти», — каже старшина 1-ї стрілецької роти, старший прапорщик Микола Онищук, який ще в травні 2019 року підписав контракт на службу у військовому резерві в складі 140-го окремого батальйону територіальної оборони.
26 вересня за сприяння органів місцевого самоврядування в Палаці культури відбувся концерт. Творчі колективи подарували воїнам позитивні емоції та неймовірні враження, а ансамбль «Чарівниці» у своїх піснях згадав про важкі втрати, які несуть наші громади на Сході країни.
За час навчальних зборів воїни-резервісти візьмуть участь у заняттях з вогневої, тактичної, медичної, розвідувальної підготовки на полігонах та стрільбищах. Будуть проведені відпрацювання питань оборони та охорони об’єктів стратегічного значення. Зокрема, місцеві мешканці стали свідками наших навчань поблизу Будинку рад, а саме: відбиття нападу диверсійної групи ймовірного противника.
Адже, у разі загострення бойової обстановки в державі, саме 140-ий окремий батальйон територіальної оборони виконуватиме бойові завдання щодо охорони важливих промислових і стратегічних об’єктів, органів самоврядування об’єднаної громади. «Захистити свій дім — захистити Україну», — саме цей вираз написаний на шевроні нашого батальйону територіальної оборони.
Чоловіків (не обов’язково з досвідом військової служби) віком до 60 років запрошуємо підписувати контракт для проходження служби в резерві в територіальній обороні міста Новограда-Волинського та району.
За детальною інформацією звертайтеся до Новоград-Волинського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки або за тел.: (04141) 3-50-63, (063) 193-48-73.
Ігор НАЗАРЧУК, заступник командира окремого 140-го батальйону територіальної оборони, майор